Grzyby podgrzybki

Garść podgrzybków waży 80 g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 49 kcal 39 kcal
Białko 3,6 g 2,9 g
Tłuszcz 0,5 g 0,4 g
Węglowodany 4,0 g 3,2 g
Błonnik 3,0 g 2,4 g

Grzyby podgrzybki kalorie w 100g: 49kcal

Zobacz więcej: garść 80g grzyby podgrzybki

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.11

Ważenie dodano: 2011.10.12 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/12 18:24
    Z racji sezonu grzybowego, pojawia się sporo zapytań o grzyby. Będąc dzisiaj na spacerze, podeszłam do Pani, która samodzielnie zbierała je nad ranem i poprosiłam o sprzedanie po garści opieniek i podgrzybków. Przyznam szczerze, że w mojej kuchni dominują pieczarki i kurki, w związku z czym nie wiem, do czego je wykorzystać. Wiem, że po wpisaniu w Google wyskoczy mi mnóstwo przepisów, ale może macie jakieś sprawdzone na te powyższe gatunki grzybów ? Czy jedliście np. jajecznice z ich dodatkiem ? (bo z kurkami to chyba w tym roku sporządzałam kilkanaście razy :)) A może do jajecznicy się nie nadają ? Proszę o wskazówki :)
  • papryczqa 2011/10/12 19:00
    Podgrzybki są dobre na sos, do zupki również polecam :)
  • I tak najleosze sa borowiki :)
  • Oclahomapl 2011/10/12 19:17
    Skoro grzyby zawierają błonnik i tak mało kalorii, to dlaczego są "ponoć" ciężkostrawne ?
  • Ze względu na budowę komórki. Ich ściana zbudowana jest z chityna, która bardzo trudno się rozkłada. To to samo z czego składają sie pancerzyki owadów, czy skorupiaków. :)
  • Te podgrzybki polecam uszyć, do wigilijnego bigosiku będą idealne,taka garść nada potrawie piękny aromat.
  • fieceness 2011/10/12 21:05
    Pani Izabelo: jajecznica z podgrzybkami jest pierwsza klasa :) polecam spróbować
  • bigosowi nic nie nada pieknego aromatu :P smierdzi na kilometr XD nie lubie :P
    Podgrzybki sa dobre marynowane - jako dodatek. sos lepiej zrobic z prawdziwkow albo borowikow :)
  • porcelanka 2011/10/12 23:57
    @haruka- przecież borowik i prawdziwek TO TO SAMO
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/13 07:29
    Właśnie pałaszujemy jajecznicę z dodatkiem podgrzybków, kiełbasy myśliwskiej, cebuli i czosnku + przyprawy (niestety, zabrakło mi zieleniny typu koperek, natka pietruszki ;() Smaczne śniadanie, choć jednak na pierwszym miejscu stawiamy kurki :) Warto jednak zrobić sobie taką odmianę. Tym bardziej, że teraz są dość łatwo dostępne tego typu grzyby :)
  • Mój tato w niedziel nazbierał 3 duze wiadra a wczoraj jedno. narobiliśmy do słoiczków i trocxhe zamroziliśmy na zupę i do pierogów :)
  • Pani Izabelo, a jak prezentuje się kaloryczność suszonych grzybów? Zastanawiam się ile gram mogła ważyć garść suszonych grzybów przed suszeniem właśnie żeby móc oszacować ich kaloryczność. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 19:40
    @Emilia: poniżej znajdują się wartości dla suszonych podgrzybków (/100 g):
    Energia: 362 kcal
    Białko: 20.3 g
    Tłuszcz: 4.2 g
    Węglowodany: 50.6 g
    Błonnik: 26.8 g
    Nie wiem, ile waży garść suszonych podgrzybków, ale może to ważenie będzie przydatne do oszacowania ?: http://www.ilewazy.pl/garsc-suszonych-grzybow-mun
  • Dziękuję bardzo, mniej więcej oszacowałam garść na 70 kcal.
  • W gotowanych można przyjąć mniej więcej taką samą kaloryczność? Wiadomo, że jakbym sam nazbierał i miał załóżmy 500g to przeliczyłbym sobie proporcją ważąc po obróbce, ale dostałem już ugotowane, więc nie wiem ile ważyły przed przygotowaniem.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/10/02 21:35
    @Lorens: Biorąc pod uwagę tak niską wartość energetyczną / 100 g, uważam, że jak najbardziej można :)
  • Jesień przybywa czas na pana grzyba :-) . Z takich czarnych łebków to same pyszności ; zupa , gulasz i bigosik , mniamniuśne . To sama frajda znależć grzyba o poranku w mokrym od rosy mchu .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę