Grzyby podgrzybki

Garść podgrzybków waży 80 g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 49 kcal 39 kcal
Białko 3,6 g 2,9 g
Tłuszcz 0,5 g 0,4 g
Węglowodany 4,0 g 3,2 g
Błonnik 3,0 g 2,4 g

Grzyby podgrzybki kalorie w 100g: 49kcal

Zobacz więcej: garść 80g grzyby podgrzybki

Ostatnia aktualizacja: 2019.10.31

Ważenie dodano: 2011.10.12 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 54 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/12 18:24
    Z racji sezonu grzybowego, pojawia się sporo zapytań o grzyby. Będąc dzisiaj na spacerze, podeszłam do Pani, która samodzielnie zbierała je nad ranem i poprosiłam o sprzedanie po garści opieniek i podgrzybków. Przyznam szczerze, że w mojej kuchni dominują pieczarki i kurki, w związku z czym nie wiem, do czego je wykorzystać. Wiem, że po wpisaniu w Google wyskoczy mi mnóstwo przepisów, ale może macie jakieś sprawdzone na te powyższe gatunki grzybów ? Czy jedliście np. jajecznice z ich dodatkiem ? (bo z kurkami to chyba w tym roku sporządzałam kilkanaście razy :)) A może do jajecznicy się nie nadają ? Proszę o wskazówki :)
  • papryczqa 2011/10/12 19:00
    Podgrzybki są dobre na sos, do zupki również polecam :)
  • I tak najleosze sa borowiki :)
  • Oclahomapl 2011/10/12 19:17
    Skoro grzyby zawierają błonnik i tak mało kalorii, to dlaczego są "ponoć" ciężkostrawne ?
  • Ze względu na budowę komórki. Ich ściana zbudowana jest z chityna, która bardzo trudno się rozkłada. To to samo z czego składają sie pancerzyki owadów, czy skorupiaków. :)
  • Te podgrzybki polecam uszyć, do wigilijnego bigosiku będą idealne,taka garść nada potrawie piękny aromat.
  • fieceness 2011/10/12 21:05
    Pani Izabelo: jajecznica z podgrzybkami jest pierwsza klasa :) polecam spróbować
  • bigosowi nic nie nada pieknego aromatu :P smierdzi na kilometr XD nie lubie :P
    Podgrzybki sa dobre marynowane - jako dodatek. sos lepiej zrobic z prawdziwkow albo borowikow :)
  • porcelanka 2011/10/12 23:57
    @haruka- przecież borowik i prawdziwek TO TO SAMO
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/13 07:29
    Właśnie pałaszujemy jajecznicę z dodatkiem podgrzybków, kiełbasy myśliwskiej, cebuli i czosnku + przyprawy (niestety, zabrakło mi zieleniny typu koperek, natka pietruszki ;() Smaczne śniadanie, choć jednak na pierwszym miejscu stawiamy kurki :) Warto jednak zrobić sobie taką odmianę. Tym bardziej, że teraz są dość łatwo dostępne tego typu grzyby :)
  • Mój tato w niedziel nazbierał 3 duze wiadra a wczoraj jedno. narobiliśmy do słoiczków i trocxhe zamroziliśmy na zupę i do pierogów :)
  • Pani Izabelo, a jak prezentuje się kaloryczność suszonych grzybów? Zastanawiam się ile gram mogła ważyć garść suszonych grzybów przed suszeniem właśnie żeby móc oszacować ich kaloryczność. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 19:40
    @Emilia: poniżej znajdują się wartości dla suszonych podgrzybków (/100 g):
    Energia: 362 kcal
    Białko: 20.3 g
    Tłuszcz: 4.2 g
    Węglowodany: 50.6 g
    Błonnik: 26.8 g
    Nie wiem, ile waży garść suszonych podgrzybków, ale może to ważenie będzie przydatne do oszacowania ?: http://www.ilewazy.pl/garsc-suszonych-grzybow-mun
  • Dziękuję bardzo, mniej więcej oszacowałam garść na 70 kcal.
  • W gotowanych można przyjąć mniej więcej taką samą kaloryczność? Wiadomo, że jakbym sam nazbierał i miał załóżmy 500g to przeliczyłbym sobie proporcją ważąc po obróbce, ale dostałem już ugotowane, więc nie wiem ile ważyły przed przygotowaniem.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/10/02 21:35
    @Lorens: Biorąc pod uwagę tak niską wartość energetyczną / 100 g, uważam, że jak najbardziej można :)
  • Jesień przybywa czas na pana grzyba :-) . Z takich czarnych łebków to same pyszności ; zupa , gulasz i bigosik , mniamniuśne . To sama frajda znależć grzyba o poranku w mokrym od rosy mchu .
  • natalia33 2018/06/28 10:14
    Dzień dobry proszę o informację nt net carbs w tym ważeniu. Jak to wygląda przy innych ważeniach. Czy podajecie Państwo zawartość węglowodanów już po odjęciu błonnika? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Natalia
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/28 10:18
    Odkąd produkty spożywcze obowiązkowo są znakowane węglowodanami przyswajalnymi wszystkie nowe produkty dodawane na ileważy.pl (od ponad 2 lat) są tak opisane.
    Stare ważenia w większości zaś zostały zaktualizowane. Niektóre produkty mogą mieć stary sposób znakowania, ale w tej chwili są to już nieliczne przypadki.
  • ile kalorii mają kanie?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/09/30 08:28
    @MalyKsiaze niestety w żadnych oficjalnych bazach danych nie ma podanej wartości odżywczej tych grzybów.
    Pamiętam, jak jako dziecko bałam się za każdym razem, gdy rodzice jedli kanie :)
  • Kanie- jadałam wyłącznie jak mój dziadek nazbierał, nikomu innemu nie ufałam ;) Parę lat temu byłyśmy z koleżankami u znajomej na weekend, i jej tata nazbierał kani, jako jedyna nie odważyłam się skosztować ;)
    Ja sama też kani nie zbieram, niby wiem po czym rozpoznać, ale jednak nie czuję się w tym pewnie...
  • Podgrzybka dziś z lasu przyniosłam, tylko jeden mi się trafił ale za to gigant- wagowo co najmniej jak te cztery na zdjęciu. Będzie jutro na śniadanie do jajecznicy, już go podsmażyłam na maśle z cebulą, pyszny :)

    A są dostępne wartości dla innych popularnych grzybów: borowików, kozaków, maślaków? Pewnie będzie podobnie? (kalorie i błonnik)

    W tym roku jest jakiś mega wysyp, w moich okolicach zwłaszcza jeśli chodzi o kozaki; zbieram same olbrzymy po 150-200 g, jeden chyba nawet cięższy był. A najdziwniejsze, że wszystkie zdrowe, nie miałam jeszcze ani jednej robaczywej sztuki w tym roku.

    Macie jakieś ciekawe pomysły na dania z grzybami? Albo, jak poszczególne gatunki grzybów doprawić? Ja przeważnie daję sól i pieprz, czasami też koperek. A inne zioła, próbował ktoś? Jakiś pomysł na pastę kanapkową z grzybami? :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/07 08:54
    @Tvk_91 niestety w tabelach poza pieczarkami nie ma innych grzybów, ale faktycznie wartości z dużą dozą prawdopodobieństwa będą podobne.

    Do grzybów bardzo dobrze pasuje tymianek. Ja uwielbiam kaszotto z podgrzybkami, parmezanem i świeżym tymiankiem (na bazie kaszy pęczak).
  • Z blaszkowych zbieram kanie , rydze , kurki i zielonki .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/08 08:23
    @Ijon cóż to za grzyby zielonki? Jak smakują? Są podobne do zwykłych gąsek?
  • Barbara
    To jeszcze jedna nazwa tego samego grzyba , gąska zielonka . U nas w domu mówiliśmy " jedziemy na zielonki do lasu " :-) .
  • Uzupełnię wpis , z blaszkowych zbieram także grzyb pasożytujący na drzewach czyli opieńki .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/08 11:06
    @Ijon rozumiem, gąski uwielbiam, zupa z tych grzybów to totalny mistrz.
  • Gąsek i gołąbków nie zbieram, bo nie umiem wystarczająco dobrze rozpoznać poszczególnych gatunków niestety. Kiedyś, wieki temu kosztowałam pieczone na blasze w piecu, dobre były.
    Dziś robiłam sos z kozaków, bardziej mi podchodzą w smaku niż podgrzybki, chociaż je też lubię. W ogóle, to jest super, tyle żarcia za darmo w lesie rośnie, i jeszcze jaka frajda przy szukaniu i zbieraniu :)
    Bardzo ważne, zbierać tylko to, czego jest się pewnym, reszta obowiązkowo do konsultacji u kogoś kto się lepiej zna; z grzybów rurkowych większość jest bezpieczna, jedynie borowik szatan, ale jak długo chodzę na grzyby, nigdy go jeszcze nie trafiłam
  • Tvk_91
    Spotkałem się z borowikiem szatanem , stanął mi na drodze :-) , piękny grzyb . Przy zbiorze zielonek należy być ostrożnym , zdarzało się że małe były mylone z małymi sromotnikami :-( .
  • Jadłem również czasznicę olbrzymią , całkiem niezła choć bez rewelacji . Za to jeszcze nie jadłem czernidłaka kołpakowatego , którego młode owocniki takie które jeszcze nie sczerniały są jadalne i ponoć to smaczny grzyb , może dlatego że jedząc go nie można spożywać alkoholu ;-) .
  • Ale jedne z bardziej zabawnie wyglądających grzybów jakie jadłem a można je jeść na surowo tak jak i pieczarki to enoki :-) .
  • Wczoraj jadąc na rowerze wpadłem na chwilę do Lasku Marcelińskiego który znajduje się w Poznaniu tuż zaraz za stadionem miejskim i zaraz po wejściu do lasku znalazłem garść podgrzybków zajączków :-) . Szukałbym dalej lecz nie miałem na to czasu :-( .
  • @Ijon a jak ta czasznica smakuje? Jak przyrządzić? Ja je często widzę w terenie, ale nigdy nie próbowałam zbierać, bo byłam przekonana że ciągle jest pod ścisłą ochroną (sprawdziłam, i od kilku lat już nie jest). Znam miejsce, koło Częstochowy, gdzie na kompleksie stawów rybnych na groblach rośnie jej kilkadziesiąt, niektóre owocniki większe niż piłka :)
  • Parę dni temu zaszłam w wolnej chwili do parku u mnie w mieście, udało mi się nazbierać prawie kilo podgrzybków; tylko jeden był robaczywy, reszta po oczyszczeniu i pokrojeniu poszła się mrozić :) Macie pomysł na jakiś "wege pasztet" z udziałem tych grzybków? Myślę żeby je połączyć np. z biała fasolą, smażoną cebulą, natka pietruszki i koperkiem... ?
    Mam też w zamrażalniku borowika giganta, pomysły mile widziane ;)
  • Tvk_91
    Jadłem ją tak z dziesięć lat temu , ale z tego co pamiętam to kroiłem na plastry ok 1-2 cm , soliłem popieprzyłem następnie zamoczylem w rozbitym jajku , obtoczyłem bułką tartą i chop siup na masło klarowane . Smażyłem do zrumienienia , niczym schabowe . W smaku bardzo delikatne , jak dla mnie trochę mdłe , stąd warto dobrze im dopieprzyć ;-) .
  • Tvk_91
    Mnie zdarzało się robić taki bezmięsny pasztet lecz z ciecierzycy i pieczarek , tylko mój zawierał jajka więc nie był vege ale cóż ja nie jestem tylko i wyłącznie roślinożerny lecz wszystkożerny . Psa też chętnie bym spróbował , takiego specjalnie hodowanego na rzeż , ale to tylko raczej w Chinach i Wietnamie jest możliwe . Niech nikt tu nie pisze że jestem potworem , uświadomcie sobie że świnie są bardziej inteligentne i świadome niż pies a jemy je od wieków .
  • @Ijon, jajo nie mięso, więc jak najbardziej wege ;) Zapodaj proszę przepis na taką pastę. A można wykorzystać do jej zrobienia mrożone grzyby? Chwilowo tylko takie mam ;)
    A co do psa, już gdzieś pisałam, mięso to mięso, każde kiedyś było zwierzęciem zanim trafiło na talerz. Czy to krowa, świnia, kurczak, czy kot, koń, pies, świnka morska itp., to są tylko i wyłącznie uwarunkowania kulturowe. Nie ma według mnie podziału na zwierzęta które służą do głaskania, a które do jedzenia.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/17 08:38
    @Ijon póki kulturalnie rozmawiamy nikt nie napisze, że jesteś potworem. To prawda, co @Tvk_91 napisała to głównie uwarunkowanie kulturowe (a nasze flaki?). Ja mam bardzo otwartą głowę na nowe smaki, produkty, choć mam psa ;-)
  • Barbara
    W młodości też miałem psa i go bynajmniej nie zjadłem ;-) .
    Tvk_91
    Chodzi tobie o pastę czy pasztet ? .
  • @Ijon, no o te smarowidło o którym pisałeś :) Pasta, pasztet, jak zwał; dostosuję przepis do moich możliwości kuchennych ( z piekarnikiem może być ciężko)- zamiast upieczenia można poszczególne składniki przygotować na patelni. Chodzi mi głównie o (mniej więcej) proporcje, ilość dodanego tłuszczu i przede wszystkim o użyte przyprawy
  • A próbował ktoś używać te nasze polskie leśne grzyby do dań typu chińszczyzna? Nadaje się to czy nie bardzo? ;)
  • Tvk_91
    Z tym smarowidłem będzie problem , posiałem gdzieś przepis a w tym roku dopiero raz robiłem na samym jego początku także jeżeli chodzi u proporcje dobierz podłóg siebie . Tak naprawdę jest to taka wariacja na temat hummusu . Podstawą jest ugotowana ciecierzyca , jak korzystam z już ugotowanej ze słoika , dodaję warzyw także ze słoika takich jak groszek , marchewka . kukurydza . Oprócz nich jeszcze pieczoną w piekarniku lub opieczoną nad palnikiem kuchennym paprykę czerwoną następnie prażoną cebulę i czosnek , może być wysuszony w proszku , takowy także używam .Dalej rzecz następuję tak iż do tej masy jeszcze dodaję przecier pomidorowy także można pomidory suszone dodać , jajko ugotowane na twardo lub jajka zależy ile kto lubi lecz bez przesady . Czas na przyprawy , moje ulubione to : olej sezamowy cayenne pieprz czarny , kumin , kurkuma , imbir w proszku a dla subtelnej słodkości miód , ja także dodawałem zamiast niego daktyli i fig . Czas na finał ! , całą przygotowaną masę wrzucam do blendera i miksuję na gładką pastę . Nic tylko eksperymentować podług własnego smaku i gustu . Smacznego :-) .
  • Tvk_91
    Używałem do ramenu podsmażonych na ghee boczniaków , które choć były ze sklepu to jednak także rosną sobie w polskich lasach żywiąc się drewnem martwych drzew liściastych .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/21 08:16
    Jak z grzybami w waszej okolicy? Byłam w weekend w Kampinosie i więcej grzybiarzy niż grzybów. Jest też szansa, że cierpię na grzybową ślepotę. :)
  • Księżyc jest teraz malejący dąży do nowiu wtedy mało grzybów rośnie , największe wysypy są kiedy księżyc rośnie do pełni i w czasie pełni .
  • U mnie jest dziki wysyp maślaków, w ten weekend zebrałam prawie trzy kilo, a jestem jedynie "miastowym" amatorem ;) Niestety obecna, nienaturalnie ciepła pogoda sprzyja robactwu i większość grzybów nie nadawała się i poleciała na śmietnik. To samo potwierdza mój kolega z pracy -zapalony grzybiarz z bardzo dużym doświadczeniem- robaków jest tej jesieni mnóstwo.
  • @Ijon, zrobiłam pastę grzybową, ale totalnie po swojemu. Był cały koszyk i wielkie plany na kilka obiadów, a po sprawdzeniu i oczyszczeniu, odrzuceniu robaczywych pozostało mi raptem kilka maślaków i kilka podgrzybków. Zesmażyłam na maśle klarowanym z cebulą i czosnkiem, doprawiłam solą, pieprzem, koperkiem; połowę masy zmiksowałam z połówką ugotowanego ziemniaka, domieszałam resztę grzybów z patelni. Jak masa ostygła, dołożyłam niecałą łyżkę majonezu i porządnie wymieszałam. Troszkę mi wyszło za rzadkie, ale w smaku- mistrzostwo! Nieopatrznie wzięłam cały ten słoiczek do pracy; po paście już nie ma śladu chociaż planowałam śniadanie na 2-3 dni ;) Chwila roboty, a wszyscy mieli wyżerkę ;)
    Spróbuję coś podobnego zrobić na kozakach, a zamiast majonezu użyć hummus albo białą fasolę i skropić sokiem z cytryny. Myślę, że na pieczarkach podobna pasta też wyjdzie smaczna.
  • Tvk_91
    Owszem pasta z pieczarek też jest znakomita choć to nie to samo co z grzybów leśnych , sam preferuję doprawianie potraw w stylu daleko wschodnim . Grzyby teraz też rosną lecz nie licz na ich wysyp , Trzy kilo to niewiele , kiedy staje się wysyp to mamy kilkadziesiąt kilogramów zebranych grzybów :-) .
  • @Ijon
    Z pieczarek robiłam jakiś czas temu pastę, ale na bazie czerwonej soczewicy, cebula, czosnek, dużo sosu sojowego i koperek; jak mi się w pracy do tego dorwali, to zostało mi pół słoiczka :D
    Obecnie mam w lodówce pastę z kozaków z majonezem, dobra ale z podgrzybków mi bardziej smakowała; myślę że to zależy od grzybów, te kozaczki były dość mocno wyrośnięte a przez to miękkie i nieco wodniste, podgrzybki zebrałam młodziutkie i były aż twarde, po zesmażeniu nadal zachowały lekką twardość.
    "Trzy kilo to niewiele" zależy; jak się zbiera w pojedynkę w małych zadrzewieniach 30 km autobusem od domu, to chyba nie jest taki zły wynik ;)
  • Tvk_91
    Polecam tobie opięńki , lecz za nim e zaczniesz zbierać to lepiej by doświadczony grzybiarz ją tobie pokazał , bo można ją pomylić z trującą maślanką wiązkową .
  • Tak w ogóle zbieranie grzybów jest dla ludzi uważnych i znających ten temat . Mój ojciec ja także przed sezonem grzybowym jeszcze sobie robiliśmy sesję przypominającą , wzajemnie się wypytując i pokazując zdjęcia grzybów :-) . Nie bójcie się grzybów , każdy jest jadalny , choć niektóre tyko raz ;-0 .
  • Jeżeli boicie się zbierania grzybów blaszkowatych to polecam rydze , po wycięciu go wylatuje z niego pomarańczowy sok a z trującego mleczaja wełnianki biały i gorzki w smaku , do tego ma taki wełniany kapelusz , stąd i nazwa .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę