Szklanka substancji słodzącej ksylitol

Substancja słodząca ksylitol

Szklanka substancji słodzącej ksylitol waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 240 kcal 480 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 100,0 g 200,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Substancja słodząca ksylitol kalorie w 100g: 240kcal

Zobacz więcej: 200g szklanka ksylitol substancja słodząca słodzik

Ostatnia aktualizacja: 2019.03.28

Ważenie dodano: 2012.02.13 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: Substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy. 100 % ksylitol. Węglowodany 100 g, w tym: 100 g alkohole wielowodorotlenowe (poliole).
Producent: Oleofarm

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Trochę mi głupio, bo wychodzi , że tylko wynajduję Wam błędy, ale wydaje mi się, że w 100g ksylitolu powinno być 60 g węglowodanów.
  • @Kitek http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-substancji-slodzacej-ksylitol#komentarz-48604 : Ksylitol należy do polioli - wielowodorotlenowych alkoholi cukrowych. 1 g polioli dostarcza 2,4 kcal, a nie 4 kcal.
    Więc wszystko się zgadza :)
  • A to przepraszam :-) Po prostu zdziwiło mnie, że wartości (węgle) jak cukier, a kalorii mniej i pomyślałam, że jakiś błąd się wkradł.
  • Monikaaaa2 2015/02/22 15:05
    W wielu artykułach czytałam, że ksylitol ma o 75% mniej węglowodanów niż cukier a tutaj wpisane jest, że tyle samo. Sama już nie wiem. To dla mnie ważne, to informacje potrzebne do przeliczania wymienników węglowodanowych dla cukrzyka.
    Mogłabym prosić o pomoc, sprawdzenie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/22 18:35
    @Monikaaaa2: Wytłumaczę tę kwestię w następujący sposób: 100 g białego cukru (sacharozy) zawiera 99,8 g węglowodanów: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-cukru. Sacharoza składa się z glukozy i fruktozy. Zarówno 1 g glukozy, jak i 1 g fruktozy dostarcza około 4 kcal. Stąd 100 g cukru dostarcza ok. 400 kcal.
    W przypadku ksylitolu kształtuje się to następująco: 100 g ksylitolu zawiera 100 g węglowodanów, ALE te węglowodany to alkohole wielowodorotlenowe (nazywane również: alkoholami cukrowymi, uwodornionymi węglowodanami, poliolami, alditolami, polialkoholami, półsyntetycznymi wypełniaczami).
    1 g alkoholi wielowodorotlenowych dostarcza 2,4 kcal czyli 100 g ksylitolu dostarczy 240 kcal.
    Czy na podstawie zaprezentowanych przeze mnie informacji zrozumiałaś różnicę pomiędzy sacharozą a ksylitolem ?
  • Monikaaaa2 2015/02/24 21:08
    @ Izabela, bardzo dziękuję za pomoc i wyczerpujące wyjaśnienie. Bardzo mi pomogłaś a strona i zgromadzone materiały ułatwiają nam życie każdego dnia.
    Serdecznie pozdrawiam:)
  • a czy pod względem słodyczy lyzeczka ksylitolu równa sie lyżeczce cukru?
  • @Agatea: wg mnie nie, ksylitol jest trochę mniej słodki niż cukier.
  • Ksylitol to około 75% słodkości cukru :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/07/17 09:13
    Poziom słodkości ksylitolu określa się jako zbliżony do sacharozy. Związek ten zostawia jednak charakterystyczne uczucie chłodu na języku, dlatego subiektywne odczucie słodkości ksylitolu jest zazwyczaj niższe niż po spożyciu zwykłego cukru stołowego.
  • Kupując ksylitol warto zwróć uwagę na to czy jest chiński czy fiński.

    pod ważeniem cukru pudru ksylitolu Pani Izabela napisała że ciasto drożdżowe nie wyrasta- jednak wiele stron internetowych mówi że jednak ksylitol współpracuje z drożdżami. Sama nie testowałam. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/04 08:27
    @MalyKsiaze zgadza się, ale bardziej od tego czy produkt jest fiński liczy się surowiec podstawowy - czyli kora brzozy. To nie jest tak, że w Finlandii nie stosuje się metody pozyskiwania ksylitolu z kukurydzy w ogóle. Z tego powodu samo określenie fiński nie wystarczy. Trzeba szukać określeń powstaje z kory brzozy czy cukier brzozowy.
    Choć szczerze przyznam, że ja chyba nie widziałam jeszcze ksylitolu pochodzącego z Chin. Spotkaliście się z takim?
  • [linki do sklepów internetowych usunięte]

    w opisach brak informacji że to cukier brzozowy. tylko "ksylitol"....
    Co Pani myśli ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/04 15:58
    @MalyKsiaze niby na opakowaniu jest informacja, że to cukier brzozowy, a jednak kraj pochodzenia Chiny. Na dwoje babka wróżyła! Jak zobaczę ten produkt realnie w sklepie to z pewnością dokładnie mu się przyjrzę.
  • Pani Barbaro proszę sprawdzić też ksylitol w lidlu i biedronce- prosimy tutaj o informacje który warto zakupić- to ważna informacja by była! Dziękuję!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/04 19:13
    @MalyKsiaze jak tylko będę miała okazję to na pewno sprawdzę. Dam znać!
  • Pani Barbaro czekam na informacje- gdzie lokalnie można kupić dobry ksylitol. i czym tak na prawdę różni się się ten chiński od fińskiego?
    Smakiem ? poziomem słodkości ?
  • czy ktoś wie ? pomoże mi w tym ksylitolem ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/28 13:22
    @MalyKsiaze ksylitol chiński i fiński różnią się surowcem, z którego są pozyskiwane.
    fiński - kora brzozy (choć tak jak wspomniałam wyżej to nie jest reguła!)
    chiński - kukurydza
    Niektórzy obawiają się ksylitolu chińskiego, ponieważ zakładają, że został wyprodukowany z kukurydzy GMO. Poza tym przebieg procesu produkcyjnego w Europie jest ściślej kontrolowany.
    Oba rodzaje ksylitolu nie różnią się ani smakiem ani słodkością.
  • Bardzo Pani dziękuję! w takim razie nie warto przepłacać!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę