Szklanka mleczka sojowego o smaku waniliowym

Mleczko sojowe o smaku waniliowym

Szklanka mleczka sojowego o smaku waniliowym waży 240 g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 41 kcal 98 kcal
Białko 6,0 g 14,4 g
Tłuszcz 1,4 g 3,4 g
Węglowodany 6,0 g 14,4 g
Błonnik b.d. -

Mleczko sojowe o smaku waniliowym kalorie w 100g: 41kcal

Zobacz więcej: szklanka mleczko sojowe wanilia soja 240g

Ostatnia aktualizacja: 2013.06.09

Ważenie dodano: 2013.06.06 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: soja, woda, cukier, sól, aromat waniliowy, barwnik: żółcień jajowa.
Producent: Rumix Prosoya

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • O, super ważenie dzięki:) myślicie że to z biedronki jest podobne pod względem składu i kcal?
  • Pani Izabelo, czy ta żółcień jajowa to od jajka?? Czyli to mleko nie jest produktem również dla wegan?
  • @karka żółcień jajowa, lub też żółcień chinolinowa (E-104) jest to barwnik wytwarzany w większości przypadków syntetycznie.
  • To z biedronki ma chyba wiecej cukru i chyba więcej chemii
  • To z biedronki ma inne rozkład wartości odżywczych, ale kaloryczność jest bardzo zbliżona. Mimo wszystko jest słodsze od np. Alpro.
  • Lol, po co ten barwnik? Przecież wystarczyłby sam aromat.
  • Nawet przyzwoity skład, ale nie widzę sensu włączać takiego czegoś do swojej diety...
  • skład ok, ale niefortyfikowane... :(
  • Smaczne napoje i jogurty sojowe to dobre robi chyba tylko alpro :) Reszta moim zdaniem smakuje bardzo sztucznie.
  • karo2301 2013/06/07 06:29
    najgorsze mleko sojowe z możliwych, już wolę ulepek z biedronki. kiedyś z ciekawości kupiłam truskawkowe tej firmy, ale na szczęście przed wypiciem dostrzegłam, że w składzie jest koszenila.
  • FATALNE!! w życiu nic gorszego nie piłam !!! wyplułam po pierwszym łyku
  • Michał Michał 2013/06/07 12:43
    Spieni się takie mleko w spieniaczu, aby zrobić z niego piankę do Latte/Cappuccino?
  • karo2301 2013/06/07 16:48
    @Michał Michał, bardziej do spieniania polecam mleko z biedronki bo jest tłustsze( np. z mleka domowego piana nie wyjdzie, bo ma za mało tłuszczu). Jeszcze jak je podgrzejesz przed pienieniem, będziesz miał mnóstwo piany!
  • jak ktoś lubi pastewne smaki, to polecam. Dla mnie pychaaa!
  • a ja mam inne pytanie, skoro to mleczko ma tyle samo kcal co naturalne http://www.ilewazy.pl/szklanka-mleczka-sojowego to, jakim cudem ma inną ilość węglowodanów, bez zmian w pozoształych składnikach?
  • @phi to bardzo proste. Są to dwa różne produkty i porównujesz osobne wartości. Co z tego, że np w kefirze będzie tyle białka co w śmietanie, jak wiadomo, że smietana jest tłustsza.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/09 22:11
    @phi: Wartości są tu faktycznie dziwne, nawet patrząc na skład obu mleczek widać, że wartość odżywcza nie powinna być taka sama. W obu przypadkach dane pochodzą z opakowania i po prostu wygląda na to, że producent niezbyt starannie je określił (licząc ze współczynników w jednym i drugim przypadku kaloryczność wychodzi inna niż powinna). Można stwierdzić, że wartości liczbowo się nie zgadzają i to będzie stwierdzenie prawdziwe. Pytanie teraz na ile te liczby są ważne? Moim zdaniem nie ma sensu się takimi różnicami przejmować (wartości odżywcze są zawsze wartościami średnimi, rozbieżności nawet do kilkudziesięciu procent nie są niczym niezwykłym). To tylko potwierdza to, co często powtarzamy w komentarzach: szacować a nie liczyć kalorie i podchodzić z dystansem do liczb.
    Ważniejsze w tym przypadku są wybory: jeden wariant to \"woda, soja 45 %, sól\" drugi (to ważenie): \"soja, woda, cukier, sól, aromat waniliowy, barwnik: żółcień jajowa\". Lepiej pod kątem kształtowania właściwych nawyków będzie wybrać wariant naturalny (bez dodatków).
  • no to prawda, ale po prostu ciekawa byłam, podejrzewam też że to mleko będzie miało mniej białka, ale faktycznie nawet ze względu na sam skład, naturalne będzie zdecydowanie lepsze (; dziękuję

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę