Kwas chlebowy

Szklanka kwasu chlebowego waży 220 g.

  100g na zdjęciu (220 g)
Energia 30 kcal 66 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 7,6 g 16,7 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Kwas chlebowy kalorie w 100g: 30kcal

Zobacz więcej: szklanka 220g żyto kwas chlebowy słód

Ostatnia aktualizacja: 2015.02.10

Ważenie dodano: 2012.03.12 w kategorii Napoje

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: woda artezyjska wydobywana z głębokości 280 m, cukier, ekstrakt słodowy żytni, ekstrakt słodowy jęczmienny, drożdże, regulator kwasowości: kwas mlekowy.
Producent: Lidskoe

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/12 20:03
    Od czasu do czasu pojawiają się prośby o zważenie kwasu chlebowego. W trakcie trwania w jednym z koszalińskich sklepów jarmarków z tradycyjną żywnością, zakupiłam owy produkt. Jest to prawdziwy kwas chlebowy, który powstał pod wpływem fermentacji.
    Większość napojów upodabniająca się do kwasu chlebowego nie przeszło fermentacji, lecz zostało poddanych sztucznemu aromatyzowaniu i konserwowaniu.
    Warto sprawdzać takie informacje na etykiecie.
    Na jednej ze stron znalazłam nawet tabelkę porównującą różne kwasy chlebowe dostępne na rynku: http://goo.gl/yti5z.
    [edycja 09.02.2013 - edytujący: Maciej] Użytkownik "kwas" w swoim komentarzu zwrócił uwagę, że podlinkowane zestawienie pochodzi ze strony jednego z producentów kwasów chlebowych. Trzeba to brać pod uwagę przy ocenie wartości merytorycznej przedstawionych w tabelce informacji.
  • Nigdy o tym nie słyszałam :D
  • Mmmm! Uwielbiam! Zdrowa prawie - coca cola :D
  • Uwielbiam <3
  • aaaaaaaaaaa też uwielbiam <3
  • specyficzne i napewno nie każdemu smakuje, ale jak dla mnie jest pyszny! Gdyby tylko nazwe zmienili ;/
  • cudo!
  • Nigdy nie jadłam. Jakie to jest w smaku? Słodkie?
  • Podobna jest to kwaśne.. Ale nie wiem, nie piłam.
  • mariszszka 2012/03/12 21:51
    Moim zdaniem smakuje jak chleb po prostu ;) taki z cięższych, wilgotniejszych. Jakkolwiek takie pieczywo lubię, w formie pitnej nie mogę się przekonać...
  • wszystkie smaki rodzinnego domu mogę ostatnio u Was spotkać, to kindziuk, to kwas chlebowy, to jest pyszne, lepsze niż cola czy inne świaństwa, muszę ubłagać mamę, żeby na Święta zrobiła ;D
  • ps, to jest słodkie i z pewnością nie smakuje jak chleb, na pewno piliście oryginalny kwas chlebowy a nie jakieś podróby? jest baaaardzo ożeźwiający latem
  • Nie wiem, czy pilam "podrobe" czy prawdziwy kwas chlebowy ;) ale był całkiem smaczny - słodki i w ogóle nie smakowal jak chleb. Coli tez mi nie przypominał ;)
  • mariszszka 2012/03/12 22:34
    Nie wiem w takim razie co ja piłam, ale było iście "chlebowe" w smaku. Zapytam przy okazji taty - to za jego sprawą pojawiało się to w lodówce. A jutro chyba aż kupię ten kwas chlebowy, żeby rozwiać wątpliwości...
  • Ścieźla 2012/03/12 22:34
    Dobry i zdrowy cooler na upalne dni!

    Macie jakiś sprawdzony przepis na oryginalny kwas chlebowy? Wrzućcie go tu, pls!
  • BaŁaMuTkA 2012/03/13 17:34
    kurcze nie wiem co ja piłam...byłam przekonana że to własnie kwas chlebowy...co prawda juz minelo od tej degustacji troche czasu ale pamietam ze w zapachu malo ciekawe a w smaku wcale nie slodkie...raczej takie..hmm jakby kwaskowe...nie wiem co zostalo mi wcisniete skoro tak chwalicie ten napoj :)
  • @Ścieźla: Koleżanka kiedys zrobiła dobry kwas z tej strony http://www.eastway.pl/kwas+chlebowy
    Przeczytaj też komentarze, bo chyba mogą okazać się pomocne :)
  • Ja kwasu chlebowego nie lubię, ale robię go od czasu do czasu dla mojego partnera, który jest wielkim fanem tego napoju. Najlepsze przepisy znalazłam do tej pory na serwisie http://www.puszka.pl, ale wciąż szukam.
  • Dominika 2012/06/22 12:20
    och, kiedyś na Krymie piłam taki prawdziwy z saturatora <3 cudo <3
  • Ten na eastway wydaje mi się, że ma za dużo drożdży.
    Ja właśnie robię i tak patrzę na ten przepis:
    http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1315.html
    i na ten:
    http://www.mniammniam.com/Kwas_chlebowy-8595p.html

    Zobaczymy, co z tego wyjdzie ;)
    Mam wrażenie, że kupiłam zły chleb, ale nie wiem, jeszcze jeden dzień muszę czekać.
  • Wyszedł OBRZYDLIWY :D
    Ale nie poddaję się.
  • to ja już chyba wolę sobie kupić ;)
  • ja nie lubie kwasu chlebowegoo bo moim zdaniem jak najtańsze piwo smakuje...
  • Ta tabelka porównawcza to jakaś kpina, przecież ona pochodzi ze strony gerima.pl co z reszta widać po doborze 'przeciwników' w tymże zestawieniu - wychodzi na to, że na rynku tylko gerima ma naturalny kwas chlebowy a reszta to ściema. Czyżby autorzy strony mieli w pokazaniu akurat takiego zestawienia jakiś interes?
    Niestety widzę, że poziom tej strony z każdym dniem maleje...
    PS. Akurat kwas chlebowy gerima piłem i jest całkiem smaczny :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/09 09:40
    @kwas: "Czyżby autorzy strony mieli w pokazaniu akurat takiego zestawienia jakiś interes?" Na czym nasz interes miałby polegać? Nie otrzymaliśmy nigdy żadnych tajemnych profitów za podanie gdzieś linka i nie zamierzamy w czymś takim nigdy uczestniczyć (jeśli to będzie reklama to będzie to zawsze wyraźnie oznaczone).
    Zauważ, że zważony produkt nie znajduje się w zestawieniu (zarzut miałby większą siłę, gdybyśmy zważyli produkt Gerimy i podlinkowali tabelkę z ich strony). Zgadzam się jednak, że zestawienie może dawać wrażenie bezstronnego (pojawia się wysoko w Google na wyszukiwania związane z porównaniem kwasów chlebowych a na samej stronie zestawienia nie ma jakiegoś wyraźnego brandingu, tylko z adresu URL można odczytać, że to strona producenta) a w rzeczywistości jest przygotowane przez jednego z producentów. Dopisałem wyjaśnienie pod linkiem, żeby osoby w niego klikające miały świadomość, na jaką stronę przechodzą.
    "Niestety widzę, że poziom tej strony z każdym dniem maleje…" Nie umiem się odnieść do takiego ogólnego stwierdzenia. Zapraszam Ciebie do przedstawienia krytycznych argumentów w wątku dotyczącym przyszłości ilewazy.pl
  • Wiecie czy da się z niego upiec chleb? Dostałam na promocji butelkę ale pić go nie lubię, a szkoda mi tak po prostu wylać czy wyrzucić. Będę wdzięczna za przepis
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/11/11 10:36
    @zosik: Kwas chlebowy z tego ważenia jest wytwarzany przez fermentację chleba i nie jest według mojej wiedzy przydatny do pieczenia.
    Myślę, że chodzi Ci o zakwas, do jego wyhodowania polecam ten sposób: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas Korzystałem z tego przepisu i zakwas wyszedł świetny.
  • w tabelce z perwszego postu nie ma kwasu z Van Pura, tego który pili w serialu Rodzinka.pl (żółta etykieta na ciemnych 1,5 l butelkach)
    http://media2.pl/g/0/35654.jpg
    czy to też sama chemia? W składzie jest: woda, cukier, mąka żytnia razowa, słodyżytni i jęczmienny, CO2, sok jabłkowy, sok żurawinowy (akurat mam smakowy), naturalne aromaty
    i co najważniejsze, ile waży taki kwas? na opakowaniu brak informacji.
  • kola, gdzie ty tam masz chemie?
  • Ile sie pije tego kwasu dziennie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/10 19:06
    @natalis: Nie ma ustalonej dziennej dawki do spożycia ;) Z racjonalnego punktu widzenia można taki kwas chlebowy traktować jako urozmaicenie jadłospisu.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę