Porcja flaków wołowych w rosole

Flaki wołowe w rosole

Porcja flaków wołowych w rosole waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 36 kcal 72 kcal
Białko 4,9 g 9,8 g
Tłuszcz 1,2 g 2,4 g
Węglowodany 1,5 g 3,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Flaki wołowe w rosole kalorie w 100g: 36kcal

Zobacz więcej: 200g porcja rosół żołądki wołowe flaki

Ostatnia aktualizacja: 2016.06.04

Ważenie dodano: 2011.06.28 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, żołądki wołowe (35 %), warzywa (seler, pietruszka, cebula, marchew), sól, przyprawa w płynie [woda, sól, substancje wzmacniające smak: rybonukleotydy disodowe, glutaminian sodu, ocet, glukoza , aromaty (zawierają soję)], olej roślinny, przyprawy (zawierają substancję wzmacniającą smak - glutaminian sodu). substancja wzmacniająca smak - glutaminian sodu.
Producent: HJ Heinz Polska S.A.
Marka: Pudliszki

Mamy 48 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • emilia883 2011/06/29 07:03
    ojej, ale to fajne składnikowo, nie wiedziawszy ;) a do tego pychota :P
  • Bleee ale paskudztwo
  • Po podsumowaniu skład flaków to woda,glutaminian sodu,żołądki wołowe i cała reszta w śladowych ilościach...zatrważające.
  • niedobrze się robi od samego patrzenia na to....
  • Nie próbowałam i raczej nie spróbuję. Nie przekona mnie nawet ich mała kaloryczność.
  • pomyslalam sobie - o zobacze ile maja kcal .. nie lubie flaczkow... o! od dzisiaj już tak !! :P
  • przyprawa w pływanie ^^ *płynie
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/06/29 12:08
    @liz: rzeczywiście, wkradła się literówka. Poprawione.
  • A ja przyznam, że flaczki lubię :D Ale tych nie jadłam. Kiedyś zdarzało mi się kupować mrożone z firmy Bartłomiej. Były smaczne :)
  • Lubię i bardzo się cieszę, że są tak mało kaloryczne. Czy potrawa domowej roboty miałaby podobne wartości?
  • o woow ale malutko kalorii teraz nie bede sie ich bać:)
  • probowalam, ale sie nie przekonałam (robilam z babcia domowe) gotowalam chyba z 10 razy a flaki byly gumiaste i nie do przelkniecia
  • uwielbiam flaczki :)
  • So Lovely 2011/06/29 21:53
    nigdy nie znosiłam flakow... obrzydliwe.
  • @ So Lovely: też nie znosiłem, póki nie zmądrzałem ;) najsmaczniejsza jest sama zupa, żołądki ujdą
  • dziękuję ślicznie za zważenie flaczków (mojej propozycji;)) ja bardzo je lubię i ciesze sie ze sa tak niskokaloryczne:)
  • Pani Izabelo, mam pytanie dotyczące flaczków wołowych.

    Otóż ogólnie odżywiam się zdrowo i dbam o to, co jem.
    Jednak do flaczków mojej Mamy mam ogromny sentyment i od czasu do czasu je jadam.
    Zastanawiam się czy flaczki w ogóle są zdrowe?
    Czy to po prostu 'dobrze wykorzystany odpad przemysłowy' i nie powinno się po nie sięgać?

    Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam!
  • A ja flaczki zawsze jem w innej formie: moja mama gotuje indyka i kurczaka i potem obieramy je ze skóry (wyrzucamy ją oczywiście) i rozdrabniamy mięso. Wywar i smak samej zupy jak normalnych flaków, tylko że z drobiem :) Jest przepyszne! Czasem jeszcze zrobi klopsiki, niebo w gębie!
  • moja babcia za to robi flaczki z wołowych (a właściwie cielęcych) flaczków i podrobów drobiowych. Często nawet z samych podrobów, dokładniej żołądków. I też przyprawia jak zwykłe flaczki, pycha :)
  • moze i malo kcal, ale jak dla mnie paskudztwo :P
  • najlepsze ze sporo osob zle wypowiadajacych sie na temat flaczkow , nigdy nawet ich nie kosztowalo , ja powiem tak , jesli je dobrze i czysto przygotujecie sa przesmaczne
  • Wiecie co, czytam komentarze i nie mogę pojąć dlaczego niektórzy są tak nietaktowni. Piszecie w komentarzach "obrzydlistwo"itp. Skoro ktoś to lubi, to krytyka dania nie wypada. WIĘCEJ KULTURY !
  • O fajnie, niewypada krytykować to czego ktoś nie lubi... Ciekawe. Ja uważam, ze można krytykować COŚ, czego sie nie lubi. Raczej nie powinno sie tylko "czepiać" ludzi którzy to coś lubią. To to troche tak jak z roznica pomiedzy powiedzeniem komuś - "teraz gadasz głupoty" a "jesteś głupi"
  • pleasestay 2011/12/14 15:58
    A ciekawe ile kcal mają takie domowe chudziutkie flaczki? :)
  • ale mało kalorii a ja zawsze myślałam że mają dużo
  • Ja uwielbiam flaczki i aż się dziwie, że są tak mało kaloryczne... czy to aby napewno dobre obliczenia? Przeciez taka zupa jest tłusta i nie wydaje mi się, żeby aż taka byłą jałowa...;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/04 12:36
    @dzasta1555: "Ja uwielbiam flaczki i aż się dziwie, że są tak mało kaloryczne… czy to aby napewno dobre obliczenia? Przeciez taka zupa jest tłusta i nie wydaje mi się, żeby aż taka byłą jałowa…;)"
    W takim przypadku proponuję skontaktować się bezpośrednio z producentem, który rozwieje Twoje wątpliwości.
    Według mnie, są to poprawne obliczenia. Same flaki dostarczają średnio 84 kcal / 100 g; zawierają 16 g białka oraz 2,2 g tłuszczu. Dodając do tego wodę oraz warzywa zmniejszymy jeszcze powyższe wartości. W składzie olej znajduje się praktycznie na samym końcu (a wartości muszą być przedstawione w kolejności malejącej). Więc przy tak dużym rozcieńczeniu, według mnie wartości podane przez producenta będą prawidłowe.
    "taka zupa jest tłusta" a może jadłaś dotychczas wersje domowe lub restauracyjne / barowe ? W takim przypadku, gospodyni bądź kucharz mógł dodać więcej tłuszczu i wartości wówczas będą przedstawiać się zupełnie inaczej.
  • czy takie flaczki zamawiane w restauracji beda tez mialy przyblizona ilosc kalorii:?
  • @dzasta1555: pewnie trudno to stwierdzić z całą pewnością, ale raczej kaloryczność flaczków restauracyjnych będzie wyższa. Do tradycyjnych flaczków dodaje się zasmażkę i bywa, że taka zupa konsystencją bardziej przypomina gulasz.
    Niemniej dodanie dwóch łyżek mąki i odrobiny tłuszczu na cały gar zupy aż tak drastycznie nie wpłynie na kalorie w jednym talerzu :)
  • a ja tam lubię ;)
  • Jadłam flaczki w wykonaniu trzech starszych osób, które ponoc robiły je po domowemu. Wg mnie obrzydlistwo do potegi. Dla mnie barierą jest fakt że to flaki, w których były odchody.
  • Na prawdę? Ja nie czuję ani odrobiny takiej bariery. Od małego jestem przyzwyczajona przez tatę do flaków. Właściwie to się ucieszyłam, że mają mało kcal a białka sporo :)
  • @lilka: flaki robi się z oczyszczonych żołądków, w których zdaje się nie ma odchodów.
    Co innego każda prawdziwa kiełbasa, to jest jelito faszerowane mięsem. Rozumiem, że nie jadasz?
  • Ola 2011/06/29 08:
    Po podsumowaniu skład flaków to woda,glutaminian sodu,żołądki wołowe i cała reszta w śladowych ilościach...zatrważające- Nie wygląda tak jak przedstawiłaś. W pierwszej kolejności woda, żołądki i warzywaa później cała reszta.Często przyrządzając potrawy urzywamy vegety,kostek rosołowych czy magi lub innych przypraw w skład w których wchodzą te śmieci jak glutaminian sodu. Nie są to na pewno większe ilości niż te, które sami dodajemy do potraw urzywając kostek rosołowych, maggi czy jakiejsc mieszanki przypraw. Na co wskazuje choćby to że są wymienione na ostatnim miescu w składzie jakiegoś dodatku gotowego.A co do tego, że dla niektórych,flaczki są bleee (a jedzą inne częci zwierząt jak pierś z kurczaka, szyneczka ze świnki czy wołowinka z rosołu) uważam, że to trochę hipokryzja. Dzięki temu, że (na szczęście) z całej tuszy martwego zwierzaczka produkuje się inne jadalne wyroby nie marnujemy połowy zwłok. To jest oczywiście moje prywatne zdanie i rozumiem też, że każdy ma prawo do własnych preferencji:)
  • Ola 2011/06/29 08:
    Po podsumowaniu skład flaków to woda,glutaminian sodu,żołądki wołowe i cała reszta w śladowych ilościach...zatrważające- Nie wygląda tak jak przedstawiłaś. W pierwszej kolejności woda, żołądki i warzywaa później cała reszta.Często przyrządzając potrawy urzywamy vegety,kostek rosołowych czy magi lub innych przypraw w skład w których wchodzą te śmieci jak glutaminian sodu. Nie są to na pewno większe ilości niż te, które sami dodajemy do potraw urzywając kostek rosołowych, maggi czy jakiejsc mieszanki przypraw. Na co wskazuje choćby to że są wymienione na ostatnim miescu w składzie jakiegoś dodatku gotowego.A co do tego, że dla niektórych,flaczki są bleee (a jedzą inne częci zwierząt jak pierś z kurczaka, szyneczka ze świnki czy wołowinka z rosołu) uważam, że to trochę hipokryzja. Dzięki temu, że (na szczęście) z całej tuszy martwego zwierzaczka produkuje się inne jadalne wyroby nie marnujemy połowy zwłok. To jest oczywiście moje prywatne zdanie i rozumiem też, że każdy ma prawo do własnych preferencji:)
  • Dzisiaj robię na obiad domowe = pierwszy raz. Ciekawe czy wyjdą.
    Dziękuję za zważenie, jadłam kilka razy w takiej postaci i były całkiem smaczne;)
  • Pyszna i zdrowa potrawa, aczkolwiek żeby poczuć że się coś zjadło trzeba pochłonąć całe opakowanie 800g.
  • "żeby poczuć że się coś zjadło trzeba pochłonąć całe opakowanie" - nie lepiej przegryźć pieczywem? ^^
  • mikolajxxl 2015/07/05 08:53
    polecam flaczki w pomidorach (pomidorowej)
  • Flaki jak najbardziej ale raczej Międzychodu rosołowe dodatkowo doprawione majerankiem , muszkatem , imbirem , kurkumą , cayenne i przecierem pomidorowym . Mniamniuśne ! .
  • Ijon, Ty tak wyczuwasz te przyprawy? Szacun, jadłem, faktycznie dobre te międzychodzkie ale nie kojarzę listy przypraw. Niemniej ogólnie firma dobre rzeczy robi, wiem, bo trochę ich spróbowałem.
  • dudzik
    Z jedzeniem jest jak ze słuchaniem muzyki , liczy się kompozycja nie wyczuwanie poszczególnych smaków przypraw . Nie analiza a synteza w tym przypadku dążę do symfonii smaku ziołowo-korzenno-pikantnego :-) .
  • Kocham to danie, tyle że zawsze kupuje flaczki wieprzowe ale wołowe też są dobre :)
  • @Ella nigdy nie próbowałam wieprzowych, roznią sie bardzo w smaku ? konsystencji ? czym ?
  • Wieprzowe są gładkie i cieńsze , krócej się gotują , smak mają taki "metaliczny" .
  • @lijon, w takim razie pozostanę przy wołowych :) dzieki
  • Nie zgodzę się z tobą, aczkolwiek nie jestem w stanie się kłócić. Każdy ma swój własny smak, zachęcam żeby każdy sam spróbował. Ja ogólnie kupuje wieprzowe. Lecz dziś kupiłam i wieprzowe i wołowe i z drobiu. Mam dużą rodzinę więc w sam raz :') smak jakoś bardzo się nie zmienia. I nie są wcale metaliczne(oczywiście w smaku). Pozdrawiam :)
  • Ellllla
    Ja dyskutuję nie kłócę się , a flaki wieprzowe jak dla mnie mają " metaliczny " posmak i jestem ciekawy czy również inni też tak czują . Odpowiadajcie forumowicze .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę