Fot. Fotolia
Etykiety produktów spożywczych dostarczają wielu ważnych informacji dotyczących m.in. wartości odżywczej, producenta, warunków przechowywania oraz składzie danego artykułu spożywczego. Często umieszczane są na nich również symbole, które nie pełnią funkcji estetycznej, lecz informacyjną. Wiele osób nie wie jednak, jakie jest ich znaczenie. Poniżej przedstawiamy najczęściej pojawiające się symbole.
Euro-liść – obowiązujący na terenie Unii Europejskiej symbol rolnictwa ekologicznego. Jego umieszczanie jest obowiązkowe dla wszystkich produktów rolnictwa ekologicznego na terenie UE.
Znak FAIRTRADE – Znak Sprawiedliwego Handlu, który zapewnia, że producenci i pracownicy otrzymali sprawiedliwe wynagrodzenie za swoją pracę, pracują w bezpiecznych warunkach, posiadają odpowiednie zaplecze socjalne oraz równe warunki pracy dla kobiet i mężczyzn.
Zielony Punkt - oznacza, że producent wsparł finansowo budowę, funkcjonowanie systemu odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych.
Znak recyklingu – opakowanie, na którym został znak umieszczony ten może zostać poddane recyklingowi.
Znak Dbaj o czystość – przypomina o wyrzucaniu zużytych opakowań do kosza i dbaniu o czystość środowiska.
Symbol przekreślonego kłosa – oznacza produkt bezglutenowy, bezpieczny do spożycia przez osoby chore na celiakię i z alergią na gluten/pszenicę.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność - oznaczenie przyznawane produktom wytwarzanym z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.
Chronione Oznaczenie Geograficzne – oznaczenie przyznawane produktom regionalnym, których nazwa nawiązuje do miejsca, w którym jest wytwarzany. Przynajmniej jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa. O to oznaczenie mogą ubiegać się o produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi oraz środki spożywcze.
Chroniona Nazwa Pochodzenia - oznaczenie przyznawane produktom regionalnym, których nazwa nawiązuje do miejsca, w którym jest wytwarzany. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu muszą pochodzić z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania muszą odbywać się na tym terenie.
Znajomość symboli, które producenci umieszczają na opakowaniach produktów spożywczych może dostarczyć wielu cennych informacji. Warto znać ich znaczenie, aby dokonywać świadomych wyborów żywieniowych.