Posiłek w restauracji

Fot. Fotolia

Ogromne tempo życia i natłok obowiązków często są przyczyną braku czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Wiele osób jada więc poza domem: w restauracjach i barach. Posiłki spożywane na mieście mogą być równie zdrowe, jak te przygotowywane w domu. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Omijaj restauracje fast food szerokim łukiem – znalezieniem w ich menu zdrowej potrawy graniczy z cudem, dlatego najlepiej w ogóle nie brać ich pod uwagę podczas planowania posiłków na mieście;

Pytaj o skład potrawy i metody jej przygotowania – kelner powinien udzielić ci informacji, z czego przygotowana jest dana potrawa oraz jakich technik kulinarnych użył kucharz;

Wybieraj potrawy z dużą zawartością świeżych warzyw – mogą to był sałatki z dodatkiem grillowanego kurczaka, serów, ryby czy jajek; unikaj sosów na bazie majonezu, postaw na te przygotowane z jogurtu naturalnego lub lekkie vinegrety; jeśli dana restauracja nie daje możliwości wyboru sosu – poproś o podanie go osobno i dodaj tylko połowę;

Unikaj potraw smażonych, szczególnie w panierce – zawierają one znacznie więcej tłuszczu niż potrawy pieczone, grillowane czy gotowane;

Wybieraj potrawy z chudego mięsa i ryb – dobrym wyborem będą dania z drobiu, chudej wołowiny, cielęciny lub ryb; pamiętaj, że najlepiej, aby były one pieczone, gotowane lub duszone;

Unikaj potraw z sosami, szczególnie śmietanowymi – są one bardzo kaloryczne i ciężkostrawne;

Wybieraj zupy warzywne – są niskokaloryczne i sycące; świetnie sprawdza się zupy kremy oraz zupy z dodatkiem strączków, np. soczewicy; pamiętaj, aby unikać tych z dodatkiem zasmażek, serków topionych czy dużych ilości śmietany;

Zrezygnuj ze słodkich napojów – do obiadu zamów wodę z cytryną lub świeżo wyciskany sok owocowy; napoje gazowane zawierają mnóstwo cukru, a co za tym idzie kalorii;

Zrezygnuj z deseru – są one zazwyczaj przygotowywane z dużym dodatkiem cukru i tłuszczu; zamiast zamawiać deser, kup świeży owoc;

Wybierając pizzę postaw na cienkie ciasto – taka pizza będzie dostarczała mniej kalorii; postaraj się dobrać do niej jak najwięcej dodatków warzywnych; zrezygnuj z podwójnego sera oraz sosów na bazie majonezu (wybierz sos pomidorowy);

Zamiast frytek wybierz dodatkową porcję warzyw – z pewnością taka zamiana zmniejszy ilość tłuszczu w potrawie;

Jeśli porcja jest dla ciebie zbyt duża, poproś o zapakowanie na wynos – jedz tylko do momentu, gdy poczujesz się najedzony, ale jeszcze nieprzejedzony.

Odpowiedni wybór restauracji

Warto szukać restauracji, które wykorzystują do przygotowywania potraw świeże, regionalne produkty. Dobrym wyborem mogą być lokale serwujące kuchnię wegetariańską. Istnieje wtedy większe prawdopodobieństwo, że w menu będzie można znaleźć duży wybór potraw warzywnych. Coraz popularniejsze stają się również restauracje specjalizujące się w tzw. zdrowej kuchni, wykorzystującej produkty regionalne i ekologiczne oraz rezygnujące ze stosowania chemicznych dodatków do potraw.

Jedzenie to jedna z największych przyjemności w życiu człowieka. Osoby, które chciałyby jeść zdrowo nie muszą ograniczać się wyłącznie do samodzielnego przygotowywania posiłków w domu. Przy odrobinie chęci i wiedzy można znaleźć zdrowe i wartościowe potrawy również w wielu restauracjach czy barach.