Boczek wędzony

Plaster wędzonego boczku waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 477 kcal 48 kcal
Białko 12,7 g 1,3 g
Tłuszcz 47,3 g 4,7 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Boczek wędzony kalorie w 100g: 477kcal

Zobacz więcej: 10g plaster wędzony boczek

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.19

Ważenie dodano: 2011.04.12 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Inne ważenia tego produktu:

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • BaŁaMuTkA 2011/04/12 16:02
    Widzę że te ostatnie ważenia to tak troszkę pod Swięta już podchodzą :)
    hmm mały plasterek a kalorii sporo... ale u mnie ten plasterek i tak zostal by okrojony z części białych ;)) ...więc nie dużo by zostało różowego mięska;D
  • Tez bym samo różowe zostawiła XD
  • aliceglass 2011/04/12 16:47
    nie lubię tłustego boczku, ale samo różowe mięsk to jest bardzo smaczne:D
  • kaligula 2011/04/12 17:27
    Jajecznica na świeżym czy wędzonym boczku - mniam ...
  • Anczeska 2011/04/12 18:13
    Ja się cieszę, że tego nie lubię i nigdy nie lubiłam. Za to mój ojciec jakby mógł to jadł kilogramami i im tłuściejszy - tym lepszy. Ale to tylko jego zdanie ;)
  • Nie tylko... Moja mama tez boczek uwielbia :|
  • Ojej dziękuję. Bardzo mi pomogliście. Ja też zostawiam sobie to samo różowe o ile dużo tego białego jest bo zazwyczaj mamy najchudszy boczek jaki można mieć :)
  • Kiedyś bardzo często zajadałam się takimi plasterkami, ale po zmianie nawyków żywieniowych, teraz mogę tylko pomarzyć o takim "smakołyku" :)
  • @Basia to tez zjedz samo różowe :D
  • czy to tłuste białe jest smakołykiem? ja tam wolę jeść mięso, niż to :D
  • u mnie w domu rodzice się tym zajadają jak nie wiem czym ;/ ja nie przepadam. Ale nawet mało kcal ma, myślałam że więcej ;p
  • A ile będzie miał taki sam kawałek ale boczku pieczonego? Bo moja babcia robi taki pyszny pieczony boczek i zastanawiam się czy ma tyle samo co wędzony czy może mniej, bo trochę tłuszczu się wytapia? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/04/27 21:54
    Poniżej znajduje się link do boczku pieczonego, ale z surowego (niewędzonego) mięsa:
    http://www.ilewazy.pl/plaster-pieczonego-boczku
  • Samo mięso z boczku (bez tłuszczu) można kupić jako bekon
    Wygląda to mniej więcej tak: http://www.aleksandria.pl/images/w_bekon.jpg
  • Nie cierpię boczku. Więcej tłuszczu niż mięsa.
  • A ja lubię od czasu do czasu zjeść sobie plasterek - dwa boczku. Białe mi nie przeszkadza pod warunkiem, że nie zajmuje więcej miejsca niż mięso:) A czasami mam zachciankę, żeby wrzucić sobie taki plasterek na patelkę i chwilkę zarumienić:) A potem na chleb i z odrobiną musztardy:) [komentarz edytowany - usunięty fragment nie na temat. Maciej]
  • po usmażeniu takiego boczku na chrupko i odsączeniu go na ręczniku papierowym, kaloryczność takie plasterka zmniejsza się z powodu wytopienia tłuszczu. jak można by policzyć ile kalorii ubędzie?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/29 21:42
    @monikam: owszem, można w ten sposób próbować pochodzić do tematu, i szacować ile kalorii "ubędzie" przez odsączenie, ale nie sposób uzyskać tutaj miarodajnego wyniku (oprócz ubytku tłuszczu będzie kwestia ubytku wody przy obróbce cieplnej, która wpłynie na obliczenia, ale też pytanie czy i ile dodatkowego tłuszczu będzie użyte do smażenia). Jeśli szukasz możliwości redukcji energii dostarczanej przez posiłki to rozwiązaniem długofalowym będzie szukanie alternatyw dla boczku.
  • Czy ktoś liczył ile będzie posiadał tłuszczu boczek przyrządzony czyli smażony na patelni do jajecznicy powiedzmy 30g plaster.
  • Jak widać, osoby liczące kalorie mają mało pojęcia o zasadach żywienia, bo jak wiadomo (chociaż chyba nie dla każdego) jedząc tłuszcz, nie oznacza wcale że od razu przybędzie nam tłuszczu na ciele, co więcej znacznie lepiej zjeść więcej tłuszczu kosztem węglowodanów, mając dzięki temu więcej energii i lepsze samopoczucie. Możecie więc przestać marnować jedzenie wyrzucając tłuszcz z boczku i poczytać więcej o diecie - tym razem ze sprawdzonych źródeł, którym nie do końca jest internet.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę