Suszone pomidory

Plaster suszonego pomidora suszonego na słońcu waży 7 g.

  100g na zdjęciu (7 g)
Energia 229 kcal 16 kcal
Białko 8,7 g 0,6 g
Tłuszcz 0,2 g 0,0 g
Węglowodany 48,1 g 3,4 g
Błonnik b.d. -

Suszone pomidory kalorie w 100g: 229kcal

Zobacz więcej: sztuka pomidor plaster 7g suszony

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.15

Ważenie dodano: 2010.06.24 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Ponti

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • znaczna różnica w kaloryczności między plastrem pomidora świeżego a suszonego :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/02 14:09
    Tak, tak proces suszenia dotyczący wszystkich produktów spożywczych, zawsze "zagęszcza" wartość energetyczną oraz odżywczą.
  • 0 g błonnika ??? :O
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 13:38
    Na etykiecie opakowania tych pomidorów nie było podanego błonnika, więc 0 oznacza w tym przypadku brak danych.
  • czy nie wkradł się tu jakiś błąd? 100g suszonych pomidorów zalewie z oliwy ma mniej kalorii niż bez zalewy?
  • Sporo jak na takiego pomidorka..
  • Pani Izabelo, czy dodatek takich pomidorów do makaronu (dajmy na to 5 sztuk) może być już uznane za porcję warzyw? Czy takie pomidory zachowują wartości (witaminy) po ususzeniu?
  • Ponawiam pytanie: Czy można uznać dodatek tych pomidorków do dania, za dodatek pełnowartościowych warzyw?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/30 17:25
    @Kitek: Moja Droga Użytkowniczko. Miło mi, że darzysz mnie zaufaniem i zadając pytanie próbujesz znaleźć odpowiedź na nurtujący Cię dylemat. Niestety, ograniczona ilość czasu nie zawsze pozwala mi odpowiadać na wszystkie pojawiające się pytania (czynię to z przyjemnością, jeżeli mam taką możliwość). Dlatego ponawianie, czyli "wywoływanie" rzadko kiedy przyspiesza odpowiedź.
    Wracając do Twojego pytania:
    Według mnie, pomidory suszone można uznać za pełnowartościowy dodatek spożywczy.
    W trakcie procesu suszenia, występuje duże skoncentrowanie składników odżywczych na 100 g gotowego wyrobu. W przypadku substancji labilnych, takich jak np. witamina C, można zauważyć ich nieznaczny ubytek. Wynika to z wrażliwości na światło i temperaturę. Ostateczna zawartość składników, szczególnie w postaci witamin i składników mineralnych będzie zależała od zastosowanego procesu technologicznego.
    W obecnym okresie ja również wykorzystuję pomidory suszone - zarówno tego typu jak ze zdjęcia, jak i w oleju bądź oliwie (szczególnie upodobałam sobie półsuszone, pieczone - takie mięsiste). Dodaję je do kanapek, wszelkich sałatek i dań obiadowych (ale zazwyczaj w każdym daniu występują jeszcze inne warzywa świeże bądź gotowane).
    Znalazłam ciekawy artykuł. Warto przeczytać: http://www.uaiasi.ro/CERCET_AGROMOLD/CA3-07-07.pdf
  • Postaram się już więcej nie zaśmiecać stronki "ponawianiem",bo rozumiem, że to może być irytujące. I tak podziwiam fakt, że odpowiadacie państwo na tyle pytań i tak dbacie o tę stronkę. Bardzo uprzejmie dziękuję za odpowiedź na moje pytanie i pozdrawiam.
  • Ależ miła dyskusja. Aż miło przeczytać.
  • Znacznie bardziej lubię w oliwie niż takie wyschnięte mumie .
  • Ostatnio zasmakowały mi mieszanki siekanych suszonych pomidorów z dodatkami np sera Corregio w formie pasty. Mieszam to z jogurtem bałkańskim i stosuję jako sos do mięsa mielonego. Żona lubi zrobić z tego sos spaghetti, ja natomiast preferuję w formie mięsa z sosem :)
  • Zastanawiam się nad suszonymi pomidorami w oliwie bo tylko takie widuję w sklepach. I potwierdzam to co kolega wyżej pisał, że kaloryczność pomidorów w oliwie jest mniejsza (177 kcal na 100g), niż pomidorów bez oliwy u Was (229 kcal), co jest dla mnie co najmniej przedziwne i trochę śmieszne. Poza tym jeszcze jedno - duży pomidor (170g) ma u Was 26 kcal a PLASTER suszonego pomidora ma 16... Rozumiem, że ten plaster to w takim razie plaster z 2/3 całego pomidora? Przecież to jest bez sensu.
  • Ja tez jestem ciekawa jäk to to jest z tymi pomidorami. Nie chce powtazac tego osoba powyzej napisala ale wlasnie ten temat mnie zastanawia niezmiernie.
  • Akurat wyglada na to, że suszone pomidory to co najmniej połówki, przecież gdyby to byl "plaster", to byłby dziurawy, a nie jest.
  • plaster suszonego ma tyle kalorii co 2/3 normalnego, bo jest suszony i woda odparowała. Bierzemy 100g pomidora, odparowujemy wode i powstaje 7g suszonego, tyle że bez wody.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę