Plaster sera mierzwionego Gouda

Ser mierzwiony Gouda

Plaster dojrzewającego sera mierzwionego Gouda waży 8 g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 334 kcal 27 kcal
Białko 25,0 g 2,0 g
Tłuszcz 26,0 g 2,1 g
Węglowodany 0,1 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser mierzwiony Gouda kalorie w 100g: 334kcal

Zobacz więcej: plaster dojrzewający ser mierzwiony gouda 8g

Ostatnia aktualizacja: 2015.05.30

Ważenie dodano: 2015.05.28 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mleko pasteryzowane, sól, stabilizator - chlorek wapnia, substancja konserwująca - lizozym (z białka jaja kurzego), kultury bakterii, podpuszczka, barwnik - karoteny.
Producent: OSM w Łowiczu

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A czym to się różni od zwykłego sera?
    Na zdjęciu wygląda bardziej jak plaster szynki, ale może to kwestia ustawień mojego monitora ;)
  • Jest cieniutki, ot cała różnica. Wg. mnie przyjemniej się je kanapki z takim serem, niż kanapki z grubymi plasterkami ;-) Jakoś smaczniej
  • @Tvk_91 - kiedyś kupowałam ser mierzwiony ze znanego owada. ;) Różni się głównie grubością, jest super cienki (mniej więcej 3 razy cieńszy od zwykłego plastra). Chyba właśnie dlatego go "mierzwią", czyli nie kładą plastrów w opakowaniu jeden na drugim, bo ser by się "podarł" przy odklejaniu plastrów od siebie, tylko jest tak luźno wrzucony do większego pudełeczka (powiedzmy że tak, jak na zdjęciu z opakowania, chociaż jest bardziej składany, niż zawijany).

    Ja nie polecam, lubię czuć ser w serze, a to jest cienkie jak opłatek. Chociaż mój brat uwielbiał. :) No i może ktoś się skusi ze względu na małą ilość kcal przypadającą na plaster (która wynika ze mniejszej masy).
  • Dzięki za wyjaśnienia :) Czyli to po prostu zwykły ser, tylko bardzo cienko pokrojony... Oj to zdecydowanie nie w moim guście, ja lubię grubo; jak kupuję gotowy pokrojony, to do bułki zazwyczaj ładuję dwa plasterki na raz ;)
  • hm, na zapiekankę czy pizze do "stopienia" się nadaje? jest ciągnący?
  • Ja też używam kilku (2-3) plasterków tego sera na jedną kanapkę. Nie wiem, to może dziwne, ale kilka plasterków tego sera bardziej smakowo do mnie przemawia niż 1 gruby plasterek. Poza tym można go ładnie "falująco" ułożyć na kanapce.
  • mamoczymoge 2015/05/29 21:50
    A mi sery mierzwione dużo bardziej smakują niż inne w plastrach! Nie wiem, może to jakaś magia tego, że właśnie jest cienko pokrojony, bo starty ser też mi inaczej (lepiej smakuje) niż plaster ;) na zapiekankę/pizzę się również nadaje.
  • @Kitek - absolutnie się z Tobą zgadzam co do smaku. Zarówno sery jak i wędliny lubię mieć pokrojone cieniutko. Wolę położyć kilka takich plasterków niż jeden "kotlet" bo z takich wyczuwam o wiele więcej smaku niż z plastra krojonego siekierą ;)
  • Czy ktoś odpowie mi na moje pytanie, proszę :)
  • MalyKsiaze, to normalny ser (w sensie nie jakiś otłuszczony, dietetyczny), więc raczej powinien się ciągnąc bez problemu ;-)
  • Kitek , dziekuje,a ktoś z Was próbował go w takiej wersji ? Ciągnący jest ?
  • MalyKsiaze, ser jak ser, niczym się nie różni, jak dasz go za mało to nie będzie się miało co ciągnąć i tyle

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę