Zielona soczewica

Łyżka zielonej soczewicy waży 12 g.

  100g na zdjęciu (12 g)
Energia 351 kcal 42 kcal
Białko 24,2 g 2,9 g
Tłuszcz 0,6 g 0,1 g
Węglowodany 60,8 g 7,3 g
Błonnik 8,9 g 1,1 g

Zielona soczewica kalorie w 100g: 351kcal

Zobacz więcej: łyżka 12g soczewica zielona

Ostatnia aktualizacja: 2017.10.05

Ważenie dodano: 2010.05.16 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: Orico

Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Dominika 2010/05/16 21:13
    Dziękuję pięknie za zważenie!!! :)
  • ja też dziękuję :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/05/17 10:44
    Proszę :) Cieszę się, że ważenie było dla Was (i dla wielu innych osób) przydatne :)
    Izabela
  • jak smakuje soczewica?i z czym ją się je?
  • Obsesyjka 2010/05/17 18:00
    również dziekuje! :)
  • Sebisław 2010/05/17 19:43
    kitulek, tradycyjnym polskim daniem są pierogi z soczewicą, robi się z nią także zupę, często łączy się ją z łososiem, albo grzybami
  • dziekuje, ze zwazyliscie soczewice, jestem, wegetarianka wiec to dla mnie wazne.
    soja i soczewica sama w sobie nie jest tak smaczna,b wazne jest to zeby ja dobrze przyprawic.
    mozna ja stosowac jako farsz do piergow czy sosow ja osobiscie najczesciej stosuje ja do zupy.

    dziekuje i pozdrawiam
  • hmm, ja soczewicę mogę jeść zupełnie samą, lekko posoloną. Jest pyszna :) Ale można z niej zrobić mnóstwo rzeczy, wspomniane pierogi, farsz do naleśników, pastę do chleba, kotleciki, można dodać do sałatki albo do sosu, no i oczywiście do zupy.
  • Yhym. A ona smakuje podobnie jak bób? Nie lubię bobu
  • zupełnie inaczej niż bób ;)
  • 0 g błonnika?! Jak to?
  • Kiedy dodaję do kalkulatora soczewicę, tabelka w kalkulatorze nie pokazuje błonnika.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/11/25 11:15
    @Kitek: Dziękuję za zwrócenie uwagi. Poprawione.
  • Czy te wartosci węglowodanów nie są czasem przesadzone? Ja mam zieloną soczewicę firmy Witpak i na opakowaniu piszę, że zawiera tylko 30g węgli na 100g produktu. U innego producentów spotkałem się z 45g węgli, ale 60 jeszcze nie widziałem...
  • @margi
    Raczej nie ma tu błędu, producent zapewne podaje wartość dla już ugotowanej soczewicy - która wchłonie wodę i zwiększy swój ciężar ok. dwukrotnie, i tym samym "rozrzedzi" kalorie w przeliczeniu na 100 g. Tu na stronie jest też zważona ugotowana soczewica http://www.ilewazy.pl/lyzka-ugotowanej-zielonej-soczewicy , i ma dokładnie 30,4 g węgi w 100 g.
  • A w temacie, zieloną soczewicę bardzo lubię do "chińskiej" mieszanki na patelnię:

    Składniki na 1 porcję:
    * kapusta biała albo pekińska ok. 2 garści pokrojonej w paseczki
    * soczewica ok.2-3 łyżki suchej
    * fasolka szparagowa ok. garść (zazwyczaj używam mrożony mix żółtej i zielonej)
    * sos sojowy 1-1,5 łyżki
    * imbir - dość spory kawałek
    * czosnek 1 mały ząbek, lub ok. 1/3 łyżeczki granulowanego
    * olej 1-2 łyżeczki
    * makaron Mie 1 porcja (ok. 60-65 g suchego)
    * opcjonalnie szczypta cukru, można sypnąć trochę kurkumy, bo całość ma mało wyrazisty kolor ;)

    Kapustę dusimy na małym ogniu, jak tylko zacznie mięknąć dodajemy fasolę, jak będzie już prawie gotowe, dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę, doprawiamy i dodajemy na patelnię przygotowany w międzyczasie makaron, chwilę smażymy na małym ogniu i gotowe :) Danie powstało kiedyś przez przypadek, było to wykorzystanie wszystkich kuchennych resztek, pozornie nie pasujących do siebie, a wyjątkowo mi zasmakowało. Robię taki obiad zawsze jak zostanie mi jakaś resztka kapusty albo mam ugotowane za dużo soczewicy; raz zrobiłam z tofu zamiast soczewicy, i było trochę nijakie w smaku, soczewica nadaje taki fajny, lekko pikantno-gorzki posmak.
    Makaron Mie oczywiście można zastąpić jakimkolwiek innym, ale trzeba przygotować go wcześniej (Mie robi się jakieś 4-5 minut), myslę że z ryżem też będzie pasować.
    Danie jest dość specyficzne w smaku, ale polecam spróbować, może zasmakuje ;)

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/31 07:30
    @margi: "Czy te wartosci węglowodanów nie są czasem przesadzone?"
    Poniżej przedstawiam różne linki z wartościami odżywczymi dla soczewicy.
    Na podstawie danych można wywnioskować, że niezależnie od koloru suchych nasion, ilość węglowodanów ogółem jest zbliżona i wynosi około 60 g.
    W Polsce część producentów podaje już na etykietach ilość węglowodanów przyswajalnych. Wówczas należy odjąć błonnik (zazwyczaj jest to max. 10 g).

    http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4851?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=lentil
    http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4337/2
    http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=1275
    http://screencast.com/t/x0wCo7w5
    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=399&lang=en
    http://www.lentils.ca/overlays/nutritional-information-for-100-grams-of-dry-lentils
    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=31219&lang=en
  • Niewiedząca 2015/08/11 07:45
    Nie mam kompletnie pomysłu na dzisiejszy farsz do naleśników.
    Dodam do takiej soczewicy pieczarki duszone z cebulką, ale co dalej?
  • Niewiedząca, może przesmażone pieczarki i koncentrat pomidorowy oraz posiekaną natkę pietruszki?
  • Robiłam dziś pierogi z soczewicą, suszonymi grzybami i podsmażoną cebulą. Fajne nawet.
  • A ja wczoraj robiłam na obiad klopsiki curry z zielonej soczewicy, do tego ziemniaki z masłem i fasolka szparagowa konserwowa. Dziś będzie powtórka, ale do panierki użyję sezam albo wiórki kokosowe i dodam więcej curry i czosnku.
    Generalnie, szybciej i łatwiej robi się klopsy z czerwonej soczewicy, ale zielona też jest ciekawa w smaku, i łatwiej ją ugotować, tzn. nie-rozgotować ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/05 08:17
    @Tvk_91 ja szczególnie sobie cenię czarną soczewicę. Ten rodzaj soczewicy bardziej nadaje się do sałatek, bo się nie rozpada, nie rozgotowuje, pozostają ładne nasiona w całości.
  • Czarna też jest ciekawa, ale szpetnie barwi potrawy na odcień lekko atramentowy ;)
    Zrobiłam dziś klopsiki, ale doprawiłam curry, solą, czosnkiem, garam masala, słodką papryką i sypnęłam nieco cukru trzcinowego, opanierowałam w sezamie; rewelacja! :) Nawet mój skrajnie mięsożerny i anty-roślinny Tata stwierdził, że "całkiem smaczne " ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę