Łyżka pasty curry żółtej

Pasta curry żółta

Łyżka pasty curry żółtej waży 14 g.

  100g na zdjęciu (16 g)
Energia 122 kcal 20 kcal
Białko 1,1 g 0,2 g
Tłuszcz 6,0 g 1,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g 0,1 g
Węglowodany 15,0 g 2,4 g
Cukry proste 11,0 g 1,8 g
Błonnik 2,0 g 0,3 g
Sól 8,0 g 1,3 g

Pasta curry żółta kalorie w 100g: 122kcal

Zobacz więcej: łyżka pasta curry żółta houseofasia 14g

Ostatnia aktualizacja: 2018.11.02

Ważenie dodano: 2018.10.31 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, cukier, trawa cytrynowa 12,5%, sól, galangal 7,5%, curry w proszku 6%, olej sojowy, czosnek 4%, szalotka, przyprawy, chili 1%, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, pasta krewetkowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Producent: House of Asia

Mamy 7 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • łee... no i po co ten glutaminian sodu, da się zrobić pyszną pastę curry bez tego
  • hiiimmorgi
    Jak to po co , by podkręcić smak , glutaminian sodu powoduje że kubeczki smakowe szerzej się otwierają , stąd bardziej intensywny smak . Do tego nadają ten rosołowy , mięsny smak umami :-) który uwielbiam . Nie bój się glutaminianu sodu jest całkowicie nieszkodliwy . W dużych ilościach znajduje się w sosie sojowym ( to mój sekretny składnik który powoduje że potrawy o wiele lepiej smakują ) również w dojrzewających serach a nawet pomidorach . Do wielu potraw dodaję sos sojowy w stylu japońskim o nazwie Kikkoman np do zup jarzynowych , flaków , pomidorowej dodaję też do mielonych z indyka i wołowiny i wielu innych potraw . Kupuję oczywiście z zieloną nakrętką o obniżonej zawartości soli .
  • Do curry niezależnie czy jest zielone żółte czy czerwone też dodaję sosu sojowego :-) >
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/11/01 11:31
    Tak niewielką ilością glutaminianu sodu nie ma się co martwić. To przecież związek, który występuje także w naturze np. w pomidorach, parmezanie.
  • wolę go jednak unikać jako dodatek, skoro mogę to samo uzyskać w naturalny sposób :)
  • hiimmorgi
    Gdyż jest to sól sodowa kwasu glutaminowego , który to kwas po raz pierwszy został wyekstrahowany przez japońskiego uczonego Kikunae Ikeda w 1908 z glonu Listownicy czyli kombu także jest to substancja jak najbardziej naturalnego pochodzenia . Japończycy na glutaminian sodu mówią Aji-no-moto co po polsku znaczy istota smaku . Używam dużo sosu sojowego tak ok dwóch , trzech buteleczek sosu Kikkkoman z zieloną nakrętką miesięcznie . Nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych , nawet ciśnienie mi nie skacze :-) .
  • aya_________ 2018/11/02 13:23
    Umami rzadzi :>

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę