Łyżka odtłuszczonego masła orzechowego w proszku

Masło orzechowe w proszku odtłuszczone

Łyżka odtłuszczonego masła orzechowego w proszku waży 6 g.

  100g na zdjęciu (6 g)
Energia 375 kcal 23 kcal
Białko 41,6 g 2,5 g
Tłuszcz 12,5 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 25,0 g 1,5 g
Cukry proste 8,3 g 0,5 g
Błonnik 16,7 g 1,0 g
Sól 2,0 g 0,1 g

Masło orzechowe w proszku odtłuszczone kalorie w 100g: 375kcal

Zobacz więcej: łyżka odtłuszczone masło orzechowe proszek 6g

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.10

Ważenie dodano: 2016.10.06 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: prażone orzechy ziemne, cukier, sól.
Informacje: Może zawierać śladowe ilości innych orzechów.
Producent: Bell Plantation

Mamy 5 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Produkt drogi, ale smaczny dla mnie. Szczególnie biorąc pod uwagę, że jest to produkt odtłuszczony. Smakuje inaczej niż zwykłe PB , ale jest dobry na swój sposób :) A Państwu -Izabelo, Macieju, Barbaro- jak smakowało? Jestem ciekawa co sądzicie o tego typu produktach dietetycznych.
  • O, wspomniałam o nim niedawno w komentarzu! Uwielbiam <3
  • tez bardzo je lubie.mam tez wersje czekoladowa. widzialam.ze jest truskawkowa, probował ktos? jakos wydaje mi sie dZiwne polaczenie masla orzechowego i truskawki ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/10 12:38
    Wczoraj po raz pierwszy spróbowałam powyżej zważonego masła. Sporządziłam do degustacji 3 wersje: sugerowaną przez producenta ilość proszku - 12 g połączyłam z 10, 15 i 20 ml wody. Czyli odpowiednio z jedną, półtorej i dwiema łyżkami wody.



    Jak widzimy na zdjęciu, różnica zaledwie kilku mililitrów dodanego płynu jest dość mocno zauważalna pomiędzy poszczególnymi wariantami. Mi najbardziej odpowiadała pozycja z 10 ml wody (charakterystyczna dla wielu sklepowych maseł arachidowych). Jednak na przykład ta opcja płynniejsza mogłaby mieć ciekawe zastosowanie do niektórych deserów. Czyli w tym przypadku struktura masła - sproszkowanego może być korzystna w jego kuchennym wykorzystaniu. Natomiast jeżeli chodzi o smakowitość, to proszek ma zapach prażonych orzeszków. W smaku wyczuwa się połączenie słodyczy i soli. Pomimo, że sama wybieram masła bez obu tych dodatków (a przynajmniej bez dodatku cukru), to śmiem powiedzieć, że ten smak jest tu wyważony. Moim zdaniem sporządzone masło zbliżone jest do tych słoikowych, jednak uważam, że odczuwa się pewną różnicę.
    Jakiś czas temu w kawiarni otrzymałam deser, który posypany był właśnie tego typu sproszkowanym masłem :)
    Osobiście preferuję masła z innych orzechów (między innymi z nerkowców, laskowych, włoskich a także ich mix).
    @Surykatka: "Jestem ciekawa co sądzicie o tego typu produktach dietetycznych."
    Z jednej strony omawiane masło orzechowe zawiera więcej białka i mniej tłuszczu w porównaniu do tradycyjnie wyprodukowanego wyrobu z orzeszków arachidowych, a z drugiej zawiera dodatek cukru, co przyczynia się do zwiększenia w nim zawartości węglowodanów prostych. Dlatego należy sobie odpowiedzieć na pytanie, na czym nam zależy zaopatrując się w taki produkt ?
    W jaki sposób wykorzystujesz to masło ? Tylko po rozrobieniu czy sam proszek również ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/10 14:10
    @MalyKsiaze: "jakos wydaje mi sie dZiwne polaczenie masla orzechowego i truskawki ?"
    My z Maciejem konsumujemy od czasu do czasu takie zestawienie:
    masło orzechowe, tost razowy lub pieczywo chrupkie, banany, maliny lub truskawki. W przypadku tych dwóch ostatnich pozycji - latem pod postacią świeżych owoców, a w pozostałych porach roku mus albo zanurzone w sosie własnym . Tak skomponowana przekąska / danie smakuje wyśmienicie !

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę