Inulina

Łyżka inuliny waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 210 kcal 21 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 8,0 g 0,8 g
Cukry proste 8,0 g 0,8 g
Błonnik 89,0 g 8,9 g
Sól 0,5 g 0,1 g

Inulina kalorie w 100g: 210kcal

Zobacz więcej: łyżka inulina 10g

Ostatnia aktualizacja: 2018.07.18

Ważenie dodano: 2017.08.06 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 2 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Zakupiłam ostatnio prawie kilogram inuliny, stosuję jako dodatek do twarogów, jogurtów itp. Nadaje fajny, lekko słodki smak. No i ta zawartość błonnika! Do wypieków również dodaję - zrobiłam z nią owsianootrębowe cookie dough, granolę orzechową i jestem zachwycona - tłuszczu dałam ponad połowę mniej jak w przepisie a mimo to wypieki są chrupiące jak trzeba! Niedługo będę robić z nią pełnoziarnisty placek z owocami - zobaczymy jak radzi sobie w drożdżowych ciastach.
    Jednak, wchodząc na wikipedię wyczytałam, że inulina pod wpływem inulinazy rozkłada się do fruktozy. Mało tego,robi się z niej syrop wysokofruktozowy.
    Jak to jest z tą inuliną? Wszędzie zachwalają ale po przeczytaniu tego zostało we mnie zasiane ziarenko niepokoju, może lepiej inuliną zastąpić mieszanką błonnik witalny plus erytrol? Oczywiście nie w wypiekach, ale wspomnianym nabiale?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/18 08:54
    @majusz inulina dla człowieka jest błonnikiem pokarmowym rozpuszczalnym w wodzie.
    Człowiek nie produkuje inulinazy i nie jest w stanie inuliny rozłożyć. Inulina jest za to pożywką dla bakterii jelitowych w jelicie grubym, czyli tzw. prebiotykiem. Z tego wynikają jej korzystne właściwości.

    Więcej informacji:
    http://www.ilewazy.pl/porady/mikroflora-jelitowa-jej-rola-w-zdrowiu-czlowieka
    http://www.ilewazy.pl/porady/blonnik-pokarmowy-gdzie-go-szukac-produkty-bogate-w-blonnik

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę