Łyżeczka słodziku Stevia z inuliną

Słodzik Stevia z inuliną

Łyżeczka słodziku Stevia z inuliną waży 5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 196 kcal 10 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 94,8 g 4,7 g
Błonnik 88,0 g 4,4 g

Słodzik Stevia z inuliną kalorie w 100g: 196kcal

Zobacz więcej: łyżeczka słodzik stevia inulina 5g

Ostatnia aktualizacja: 2015.11.11

Ważenie dodano: 2015.11.09 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: inulina (97,7%), substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (2,3%).
Informacje: Produkt może zawierać śladowe ilości laktozy.
Producent: Domos Polska

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a podobno stevia nie ma kalorii?
    no i jeszcze dlaczego ma taki gorzki chemiczny posmak?
  • @olciuk999 ale inulina ma kalorie. Stewii jest tam tylko 2,3%.
  • Co to jest ta inulina ?
  • Bo tak producenci robią nas w bambuko 2,3% stevii to jakiś żart. Moim zdaniem powinno się nazyzać Inulina z kapką stevii.
  • A ja właśnie lubię smak herbaty z tym słodzikiem i zastanawiam się w jaki sposób on wpływa na zdrowie, tzn czy to raczej zdrowy produkt czy nie, skoro ma tak mało tej stewii. Chyba inulina nie jest jakąś szkodliwą substancją, z tego co wyczytałam. Tyle że rzeczywiście to się powinno inaczej nazywać...
  • to ja już osobiście wolę swój słodzik chemiczny na cyklaminianie sodu.
    1200 tab ok 5 zł :) starcza na pół roku w moim wypadku.
    i odrazu artykuł: potreningu.pl/articles/3557/cyklaminian-sodu--bezpieczny-slodzik-czy-trucizna
    i najwązniejszy cytat: "Cyklaminian sodu jest słodzikiem bezpiecznym dla osób zdrowych." a ja jestem zdrowa, nie zażywam żadnych tabletek, ani nic.
    poza tym mam jeszcze taką teorię, że na coś umrzeć trzeba :) a jak nie palę papierosów to chociaż w małych ilościach mam słodzik :P
  • Zgadzam się, że nazwa jest co najmniej myląca, a moim zdaniem po prostu nieprawidłowa. W tym produkcie nie jest niezbędna, więc jeśli zależy wam tylko na słodyczy, to polecam "czystą" stewię, ta w proszku wydaje mi się najwygodniejsza w użyciu, jednak jest tak słodka, że cięzko wymierzyć właściwą ilość do posłodzenia napoju. Być może dlatego producenci zdecydowali się na dodatek inuliny jako swego rodzaju 'wypełniacza'.
    Co jednak do inuliny, wystepuje ona naturalnie w bulwach wielu roślin jako materiał zapasowy. W przemyśle stosowana jest jako substytut cukru (jest delikatnie słodka) i tłuszczu (daje wrażenie "kremowej" konsystencji produktom niskotłuszczowym- może spotkaliście gdzieś majonez z jej dodatkiem?), ma też pewne właściwości strukturotwórcze. Jest chętnie wykorzystywana przez producentów, ponieważ praktycznie nie da zamienić się w wyrobach np. ciastkarskich szklanki cukru na łyżkeczkę stewii bez zmian w strukturze. Jednak ma ona właściwości prebiotyczne i jest składnikiem bioaktywnym :) ponadto polepsza wchłanianie i przyswajalnośc wapnia i magnezu. To tak bardzo pokrótce.
  • A ja słodzę stewią w liściach(suszonych), przynajmniej wiem, że to natura :) Chociaż ta forma nie każdemu może pasować.
  • @olciuk999: lubię to :) i myślę podobnie, wolę sto razy chemię lepszą w smaku bo stewia mi nie podpasiła, a od cyklaminianu albo aspartamu może nie umrę :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę