Olej lniany

Łyżeczka oleju lnianego waży 5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 900 kcal 45 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 99,5 g 5,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Olej lniany kalorie w 100g: 900kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 5g olej lniany

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.06

Ważenie dodano: 2013.01.17 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: olej lniany wysokolinolenowy tłoczony na zimno - 100 %
Producent: Instytut Włókien naturalnych i Roślin Zielarskich
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • arbuzowedaiquiri 2013/01/17 19:56
    dziękuję,dziękuję,dziękuję!!!! <3
    olej lniany, nierafinowany i zimnotłoczony jest moim ukochanym olejem!
    uwielbiam go dodawać do surówek, twarożku a także polewać nim potrawę nałożoną na talerz. W moim domu od kilku lat jemy pastę z twarogu i oleju lnianego wg dr Budwig, jest przepyszna <3
  • Pyszne i zdrowe! Jem z twarogiem i z sałatkami. Trzeba przyznać, że jest to rzecz z tych, które albo się kocha, albo nienawidzi :)
  • Dziwne, moja łyżeczka waży 3 g :)))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/17 21:45
    @emma: Emmo, przed wpisaniem w rubrykę liczby, trzy razy nalewałam olej na łyżeczkę i ważyłam go. Przed chwilą poszłam do kuchni zważyć ten sam olej na innych łyżeczkach i wychodzi na to, że na bardziej płaskich czy po prostu mniejszych ilość oleju wynosi 3 g. Nasze łyżeczki są dość głębokie.
  • Pani Izo podziwiam za to co Pani robi! to niesamowite!Bardzo mi pomogla Panstwa strona. dziekuje :)
  • Pani Izabelo, może to nieodpowiednie miejsce, ale w sumie oleiste klimaty, więc zapytam: czego poleca pani do smażenia a)warzyw, np. cukinii, papryki, przypuśćmy do makaronów; b) mięs; c) cebuli, czosnku, jako dodatku do potraw d)placków, których nie da się usmażyć tylko i wyłącznie na dobrym teflonie, np. racuchów drożdżowych e) jeśli coś jeszcze Pani przyjdzie do głowy to chętnie się dowiem
  • dobre pytanie bo też się zawsze zastanawiam naczym powinienem smażyć
  • ja słyszałam, że rzepakowy tłoczony lub oliwa nie-virgin jest ok. Dobrze słyszałam?;>
  • z tego co mnie uczyli na studiach to smażymy na oliwie ( nie virgin), a rzepakowy do sałatek
  • a mnie uczyli, że smażymy na rzepakowym i oliwie, bo mają mało wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które podczas smażenia ulegają utlenieniu (wtedy są niezdrowe, mogą powstawać tł. trans)
  • kasiełę 2013/01/22 18:50
    całkiem ciekawe porównanie tłuszczy:

    Olej lenny (1 łyżka) omega -3: 8g
    Olej rzepakowy (1 łyżka) omega -3: 1,3g
    Olej z orzecha włoskiego (1 łyżka) omega -3: 1,4g
    Olej sojowy (1 łyżka) omega -3: 0,9g
    Olej pszeniczny omega -3: 0,9
    Siemię lniane (2 łyżki) omega -3: 3,2
    Orzechy włoskie (2 łyżki) omega -3: 1
  • Czy zamiast tabletek z kwasami omega - do uzupełnienia diety - lepsza będzie 1 łyżka olejnu lnianego dziennie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/04 14:54
    @Daria: Z reguły w tego typu suplementach występują kwasy tłuszczowe omega 3 pod postacią EPA + DHA. W oleju lnianym kwasy omega 3 występują w postaci ALA. Pomiędzy pierwszymi wymienionymi, a ALA istnieje różnica pod względem wpływu na organizm człowieka.
  • do smażenia olej rzepakowy, ale rafinowany. Na zimno najlepszy lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno.
  • Co do oleju lnianego zamiast suplementacji: zawarty w oleju lbnianym ALA jest prekursorem EPA. Jest niezbędnym nienasyconym kwasem tł (NNKT), czyli musimy go koniecznie dostarczyć do organizmu.
    Ale równiez DHA jest NNKT i nie ma go w oleju lnianym. Jego głównym źrodłem są ryby morskie, algi, owoce morza. Najlepiej więc jeść i olej lniany i owoce morza lub olej lniany i suplementacja DHA.
    Na pewno olej lniany będzie lepszy i tańszy niz preparaty z ALA/EPA

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę