Łyżeczka masła orzechowego 30 % mniej tłuszczu

Masło orzechowe 30 % mniej tłuszczu

Łyżeczka masła orzechowego 30 % mniej tłuszczu waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 564 kcal 85 kcal
Białko 18,7 g 2,8 g
Tłuszcz 37,9 g 5,7 g
Węglowodany 34,6 g 5,2 g
Błonnik 5,0 g 0,8 g

Masło orzechowe 30 % mniej tłuszczu kalorie w 100g: 564kcal

Zobacz więcej: łyżeczka masło orzechowe arachidowe 15g 30%

Ostatnia aktualizacja: 2015.01.05

Ważenie dodano: 2014.06.15 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: orzeszki ziemne (70%), syrop glukozowy, olej słonecznikowy, olej palmowy, sól.
Informacje: Informacja o alergenach: zawiera orzeszki ziemne. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów. Zawiera 30 % mniej tłuszczu w porównaniu do masła orzechowe felix kremowe. Warstewka oleju arachidowego na powierzchni produktu jest zjawiskiem naturalnym dla masła orzechowego.
Producent: Intersnack
Marka: Felix

Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • w maśle orzechowym przecież chodzi o tłuszcz, więc nie rozumiem po co go odtłuszczać i to jeszcze na rzecz syropu glukozowego i innych olejów... a domyślam się, że w smaku też dużo gorsze
  • Czyżby produkt z serii "30% mniej tłuszczu, 30% więcej cukru"?
  • Ble, ble i jeszcze raz ble! To jedno z najgorszych maseł orzechowych dostępnych na rynku, jak nie najgorsze. Smakuje jak...no na pewno nie jak prawdziwe masło orzechowe.
  • Taki chwyt marketingowy. Niektórzy dają się nabrać i wydaje im się, że mniej kaloryczne, bo mniej tłuszczu. Wolałabym już normalną ilość tłuszczu, bez syropu glukozowego :)
  • mniej orzechów, więcej oleju roślinnego.. dziwne rozumowanie...
  • MoReLoWa<3 2014/06/16 02:09
    Ale mi zrobiliście ochotę na masło orzechowe ;D najlepsze to z lidla, jak chodzi o te kupne :)
  • Zwyczajne masło orzechowe zrobione z samych orzechów (ewentualnie z dodatkiem soli) ma bardzo zbliżoną kaloryczność. http://www.ilewazy.pl/garsc-fistaszkow
    Może ma więcej tłuszczu, ale mniej węglowodanów i więcej białka. To "masło" przedstawione w tym ważeniu ma tylko 70% orzechów. A reszta to cukier, oleje. Tylko po co? Masło orzechowe z samych orzechów jest przepyszne, więc po co je "ulepszać"?
    Czy orientuje się ktoś gdzie w polsce można kupić PRAWDZIWE masło orzechowe ze 100% orzechów? Niestety, żeby takie zrobić trzeba się troszkę narobić :P
  • KasiaToJa 2014/06/16 09:59
    Po co w takim maśle syrop glukozowy i tyle oleju dodatkowego, nie rozumiem... najlepiej i najtaniej kupić zwykłe orzchy i zblendować je na mase, dodając do najwyżej miodu, by było słodsze :) Nawet olej jest niepotrzebny, kiedyś zrobiłam z olejem to koniec końców olej po odstaniu zebrał sie na górze i go wylałam :)
  • KasiaToJa 2014/06/16 10:00
    "Niestety, żeby takie zrobić trzeba się troszkę narobić :P" max. 10 minut stania przy blenderze to ''narobienie się''? do tego 5 minut by skoczyć do spożywczego po orzechy, to tak dużo...?
  • Domowe masło orzechowe jest genialne, co nie zmienia faktu że niejeden blender tego nie wytrzymał i po prostu się spalił.
    Co do 10 minut też się nie zgodzę... najpierw trzeba orzeszki podpiec, co trwa ok 15-20 minut, potem z 15 minut blenderowania to już 30 minut :)
  • @michalwie w sklepie organic albo w rossmanie na dziale ze zdrowa żywnością. Jest pycha, no ale niestety swoje kosztuje...
  • Ja nigdy nie prażę orzechów i nie dodaje soli, słodzidła czy oleju, takie naturalne mi smakują najlepiej. Dawno nie jadłam, muszę kupić orzechy ;)
  • @LidaMikrus wszystkie orzechy ziemne są prażone, takie surowe nie nadają sie do spożycia przez ludzi i używane są jako pasza dla zwierzat
  • @kalincia - fistaszki kupowane w sklepie (takie jeszcze w skorupkach) też są prażone?
  • Mniej tłuszczu, a nadal więcej niż łyżeczka Nutelli...
  • MichalWie - w stacjonarnych sklepach ciężko takowe namierzyć, ja zaopatruję się w sklepach internetowych (najczęściej wybieram brytyjskie Meridian, bo mają najlepszy stosunek jakości (oczywiście 100% orzechów) do ceny (kupuję w kilogramowym wiaderku za 39 zł ;). Pyszności. Cenna informacja dla liczących kalorie - to masło ma 596 kcal, więc tym bardziej kuriozalny wydaje mi się produkt powyżej...
  • Iwona, tak sklepowe fistaszki, czy to paczkowane, czy na wagę są prażone
  • toż to jakaś herezja zamieniać zdrowy tłuszcz z orzeszków na paskudny olej palmowy, zapewne utwardzony!!! :o
  • KasiaToJa 2014/06/16 17:53
    @LadyBlack - moze dlatego że to orzechy? Z pewnością zdrowsze niż łyżka Nutelli :) Ale weszłam tu by dodać jeszcze jedną rzecz - Pani Izabelo - piękne pazurki, bardzo lubię biały lakier :)
  • @KasiaToJa:
    - obranie kilograma fistaszków swoje zajmuje (w sklepie nigdy nie moge namierzyć zwykłych obranych BEZ SOLI i dodatkowego tłuszczu)
    - nie każdy ma blender (ja robie zwykłą maszynką do mięsa). Wystarczy przemielić 6 razy i masło już "leje się"
    Z kilograma fistaszków wychodzi mi około 700-800g masła, ale zrobienie zajmuje mi około 3h :D
    @Koszmaa dzięki za informacje. Jutro przejde się do rossmana :)
  • Justynaaaaa 2014/06/16 19:49
    MichalWie - ja PRAŻONE - NIE SOLONE kupuję w Biedrone ;) ( tylko uwaznie czytaj bo są 2 radzje, solone i prażone bez soli :) )
  • MichalWie - o ile wiem, to Rossmannowskie masło wcale nie jest 100%. Też ma dodatek dodatkowego tłuszczu (palmowego?) i cukru...
  • KwatPaproci 2014/06/17 00:53
    Własnie mam przed oczami to z rossmana: 91% orzeszki ziemne, tłuszcz palmowy ( z kontrolowanej biologicznie uprawy), sól morska, nie rafinowany cukier trzcionowy, 635kal/100gr. Cena - ja kupiłam na promocji za 7 albo 6 z 250 g ale on jest normalnie trochę droższy. 91% to moim zdaniem źle nie jest. Aaa i ma bardzo jasny kolor, jest szaro brazowy. Teraz kupiłam amerykanskie masło i byo standardowo pomarańczowe nie wiem skąd wynika różnica?
  • Najlepsze kupne masło orzechowe jest z Marks&Spencer! ;) Skład jak się nie mylę ma 95% orzechów i nie jest tak słodkie jak to z Lidla.
  • @KawalPaproci w tym rossmanowskim jest 91% orzechów, ale duza czesc z nich to te chrupiące kawalki, które na maslo zmielone nie sa
  • KwatPaproci1 2014/06/17 08:09
    Tak zdaje sobie z tego sprawę. Nadl dziwi mnie to że jets taki jasne - Masło z Lidla - podbny skład - wersja crunchy - czyli z kawałkami - ma kolor zwyczajnie pomarańczowo brązowy. Jeszcze nie próbowałam tego z Rossmana niestety. Jak smakuje pasta sezamowa?
  • Najlepszym masłem jest Primavika bez soli i cukru. Jest po prostu obłędne, potrafię je jeść słoikami (a tyłek rośnie :( )
  • Wikk-ori 2014/07/14 11:48
    w Poznaniu jest sklepik z fudgem i mają tam też własnej produkcji masło orzechowe z orzeszków arachidowych
  • A starczy to chociaż na jedną kromke chleba ? Chodźby tostowego?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/01/05 08:17
    @Tolciak: Z pewnością wystarczy na posmarowanie 1 kromki :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę