Czekolada 99 %

Kostka czekolady 99 % waży 2 g.

  100g na zdjęciu (2 g)
Energia 590 kcal 12 kcal
Białko 15,0 g 0,3 g
Tłuszcz 51,0 g 1,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 31,0 g 0,6 g
Węglowodany 8,0 g 0,2 g
Cukry proste 1,0 g 0,0 g
Błonnik b.d. -
Sól 0,1 g 0,0 g

Czekolada 99 % kalorie w 100g: 590kcal

Zobacz więcej: sztuka 2g czekolada kostka gorzka ciemna lindt 99 % kakao

Ostatnia aktualizacja: 2021.03.31

Ważenie dodano: 2012.04.12 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: masa kakaowa, kakao, masło kakaowe, cukier trzcinowy demerara.
Producent: Lindt
Marka: Excellence

Mamy 83 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • mariszszka 2012/04/12 21:50
    Czy ktoś mnie oświeci co dokładnie oznacza "masa kakaowa" znajdująca się na pierwszym miejscu w składzie?
  • mariszszka 2012/04/12 21:52
    Bo jeśli nic złego, toż ta czekolada to samo zdrowie!
  • lenuskaaa21 2012/04/12 22:16
    jeszcze na taki "luksus 99%" się nie natknęłam. Gdzie mogę ten cud zakupic? :)
  • Ja widziałam kiedyś, w jakimś markecie lepszym, coś jak alma (czy piotr&paweł albo epi) czy coś takiego. Jadłam, zapycha strasznie, po za tym bardzo kul :)
  • Pierwsza czekolada która zupełnie mnie nie zachęca do spróbowania ;)
    @lenuskaaa21 W almie te czeko widziałam
  • dzisiaj ponoć dzień czekolady :)
  • Pani Izabelo, jak wrażenia smakowe? :)
  • Ja dla mnie 95% była aż "za bardzo" wiec tej wolałabym nawet nie probować. Ale skład ma rzeczywiście fajny; Chyba sie skusze jak gdzies spotkam, na Dw.Centralnym w moim ulubionym sklepiu bedzie na bank. Jak cenowo stoi?
  • pewnie tania nie jest ;)
    ale warto ;)
  • Ania1105 2012/04/13 08:26
    ja kupiłam ją jakiś czas temu w carrefour i dla mnie niestety nie była smaczna... najbardziej podchodzą mi okolice 70%
  • Lepiej zjeść łyżkę kakao;p
  • Ja nie mogłam przełknąć nawet 90%, więc tej to raczej nie będę próbować. Nie ma porównania do mojej ukochanej białej, aczkolwiek wypranej całkowicie ze wszystkich wartości odżywczych ;)
  • 50g kosztuje około 10zł.
  • A propos kakao - kilka miesięcy temu zrezygnowałam całkowicie z czekolady (powód to mój brak umiaru - zamiast zjeść 1-2 kostki, kończyło się na całej tabliczce!) i w ramach substytutu piję sobie właśnie od czasu do czasu kakao :) 2 łyżeczki prawdziwego kakao, trochę cukru trzcinowego nierafinowanego lub dobrego miodu, woda, mleko i... apetyt na czekoladę znika :) Choć smaku takiej mocno ciemnej gorzkiej czekolady jestem ciekawa. Może kiedyś się skuszę :)
    @UnhappyHippie, też miałam kiedyś do białej słabość. Jako dziecko jadłam Bąboladę białą, genialna :D Teraz pewnie by mnie mocno zasłodziła :) Nie kuszę jednak losu i nie sprawdzam ;)
  • Ta czekolada jest świetna, właśnie 1-2 kostki w celu delektowania się aromatycznym kakao są zupełnie wystarczające wg mnie; całej to raczej nikt nie byłby w stanie zjeść naraz. Fakt, nie jest to czekolada dla fanów słodkości, bo jest ona powiedziałabym wytrawna ;) Mi na szczęście podchodzi :)
  • smakuje jak piasek
  • miałam okazję spróbować, nawet dwa razy ją kupowałam już. wrażenia? - podpisuję się pod tym, co napisała A. ;) na pewno jeszcze ją kiedyś sobie kupię ;) a jeśli chodzi o dostępność, to ja ją prawie w każdym supermarkecie czy delikatesach widzę ^^ więc wystarczy się rozejrzeć.
    a ostatnio w Piotrze i Pawle natknęłam się na czekoladę 70% słodzoną Stevią ;) kosztowała chyba 16zł za 100g i co prawda czuć delikatny posmak tej rośliny, ale ogólnie jest naprawdę smaczna ;) zero cukru, zero szkodliwych słodzików. producent: Villars Maitre Chocolatier, jakby ktoś był zainteresowany ;)
  • Gabriela 2012/04/13 14:51
    Tak, to jest jedna z tych czekolad, których ciężko zjeść więcej niż 2-3 kostki jednorazowo. Jeszcze do niedawna za nią nie przepadałam, ale teraz kupuję ją zamiast Wawel 90%. Ma bardzo intensywny smak, nie radzę jej od razu gryźć - lepiej poczekać, aż rozpuści się trochę w ustach.
    Mimo gorzkiego smaku, dwie takie kostki kompletnie zabijają ochotę na słodkie.
    W Warszawie kilka razy udało mi się dostać tę czekoladę w Bomi, raz w Tesco. ZAWSZE można ją dostać w Złotych Tarasach przy stoisku firmowym Lindt.

    @mariszszka: Masa kakaowa to zmielone i starte ziarna kakao. Przy okazji, Lindt zamieszcza na swojej stronie informacje dotyczące procesu powstawania czekolady: http://www.lindt.com/pl/swf/pol/sekrety-czekolady/ (trzeba kliknąć na ladę z tabliczkami czekolady - "zachwycający świat czekolady", a potem w wazę "sztuka tworzenia czekolady"). Warto poczytać, ciekawe rzeczy piszą.^^
  • @UnhappyHippie tez jesten fanka syfiastych czekolad ;) najbardziej lubię mleczne lindta chociaz biala tez nie pogardze i oczywiscie prawie wszystki milki :D
  • Weronika 2012/04/13 15:49
    Uwielbiam wszystkie wyroby Lindt. Dziękuję za zważenie, chociaż o nie nie prosiłam, to i tak jest pomocne.

    Jadłam tę czekoladę i mnie przypadła do gustu. Trzy takie kawałki to jest 33 kcal, a odbierają ochotę na całe mnóstwo innych słodyczy. Nawet jeżeli codziennie zjadałoby się taką porcję (czy nawet większą :))), to nic nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, wyjdzie na zdrowie! :)
  • KOCHAM tę czekoladę. jest przecudowna, ale trzeba przyznac że to smakołyk tylko dla koneserów - jest bardzo intensywna i na pewno nie nadaje się dla osób lubiących słodkie czekolady. pyszna w połączeniu z mocną kawą :)
    tak jak ktos wspominał już, można ją znaleźć w delikatesach, ale ostatnio natknęłam się na nią w któryms z supermarketów, więc miejcie oczy szeroko otwarte :)
    z racji tego, że opakowanie zawiera tylko 50g czekolady, polecam od razu kupic dwie ;)
  • dobry sklad, mało kcal - super na zaspokojenie chęci na słodycze przynajmniej na mnie działa, choć ja takiej luksusowej nie miałam, a zwykłą gorzka, no ale.. jak się nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma :P
  • eee pewnie nie słodka :P
  • jak mozna zaspokoic chec na slodkie czyms nie-slodkim? ;)
  • Gabriela 2012/04/14 14:51
    Widocznie zawiera jakieś związki, które hamują apetyt na słodkie.
  • Klaritka 2012/04/14 14:55
    Ja mam odwrotnie. Jak zjem kawałek takiej gorzkiej czekolady, to dopiero zaczynam mieć chęć na coś słodkiego.
  • Fuu, założę się, że jest obrzydliwa. To już chyba lepiej zjeść łyżeczkę kakao zakropioną wodą. Efekt ten sam. Kiedyś spróbowałem kostkę czekolady 70% i była zbyt kakaowa, po prostu niedobra. Takie coś to tylko do jakichś wypieków czy czegoś.
  • mario - przecież 70% jest mega słodka, taka intensywna, a nie mdła, nie wiem jaka jest 99% na razie spróbuję 80-90% jeśli mi podejdą odważę się na taki hardcore jak 99 ;)) wydaje mi się, że gorzkie czekolady dobre są do łagodnych napoi - jak cafe latte, czy słodkie czerwone wino, jakoś nie potrafię ich jeść z gorzką kawą! za dużo doznań na raz ;P
  • Jaka czarna. ;)
  • 70% wcale nie jest słodka. Jest poprostu gorzka (i zreszta tak sie nazywa)
  • A ja bardzo lubię taką czekoladę. I chętnie ją jem, bo w niewielkich ilościach jest bardzo zdrowa :)
  • Ma wyjatkowo mało kalorii jak na czekoladę,ale jak niedobra to lepiej zjeść bardziej kaloryczną a smaczniejszą :)
  • @Zuta dokładnie, czekolada to i tak jest nasz "wybryk" do niczego nie potrzebna, więc jak dla smaku. To lepiej zjeść te ulubiona :)
  • @Zuta- 530 kcal to mało? Jest wiele normalnhych które mają 490-500 (np niektóre nadziewane owocami albo takie z ryżowy,mi chrupkami)
    Ta ma po prostu mega cienkiei małe kostki i tyle!
  • Tak,nie zwróciłam uwagi na podaną masę.
    Spokojnie Blania,nie ma się co burzyć.
    Ja lubię gorzką albo z orzechami,które mają powyżej 500kcal/100gram.Wydają mi się najlepszą opcją chociaż czekoladę i tak jem raz na pół roku :D
  • Hmmm.. jadlem, nie lubię. 1. mało słodka, wręcz sama goryczka 2. po niej są zaparcia
  • haruka - dla mnie 70% jest słodka! nie wiem, może to przez to że mało jem słodyczy, ostatnio kupiłam 64% - dla mnie w smaku to już mleczna, bardzo słodka, takiej 30% samej w sobie już nie tknę - dla mnie to jak jeść cukier w kostkach... taka 99% to może i jest gorzka...
  • @milenka myślę,że to na pewno przez to.
    Ja też odkąd nie jem tylu słodyczy co dawniej to gorzka czekolada jest dla mnie słodka a kiedyś nie mogłam takiej przełknąć.
  • Hmm jak kiedyś w ogóle nie jadlam słodyczy ani nie uzywalam slodzikow to tez raczej nie uznalabym 70% czekolady za coś słodkiego. Owoce były dla mnie mało słodkie więc taka czeko tym bardziej ;) a co do cukru w kostkach to moi rodzice musieli przestac go kupować jak byłam mała bo cały wyzeralam :D
  • 2 gramy? Czyli 25 kawałeczków w jednej tabliczce? Czyli że to 1/4 normalnego lindtowego kawałka, tak?:)
  • Haruka, masz chyba jakiś wyjątkowy organizm;)
    Mnie większość mlecznych czekolad wydaje się za słodka, nawet jeśli poza tym są pyszne :P może nawet taka lindt mild 70% wydawała mi się bardzo słodka jak na 70%. Hmm, dziś nawet domowej roboty masło orzechowe wydawało mi się słodkie, choć nie przypominam sobie, by było przyprawione czymkolwiek poza solą :P myślę, że w dużej mierze nasza percepcja smaku zależy od przyzwyczajeń. Osobiście bardzo lubię ciemne czekolady, ta chodzi mi od jakiegoś czasu po głowie i myślę, że pozwolę sobie spróbować niebawem :) w ogóle zachęcam do próbowania czekolad wysokiej jakości, np. cudne są czekolady Dolphin z Almy :D
  • Ja jeszcze takiej nie jadłem ale muszę kupić. Przeważnie kupuje 90%. Moim zdaniem to wszystko kwestia smaku, co komu podchodzi. Ja bynajmniej na co dzień nic słodkiego nie jem sporadycznie coś zjem np. taką czekoladkę i jest dla mnie słodka. A żeby przy takiej czekoladzie poczuć słodycz, bynajmniej u mnie tak jest, nie należy spożywać cukru w nadmiarze. Jak wspomniałem ja jem słodkie sporadycznie i taka czekolada jest dla mnie słodka a np. jakiś jogurt słodzony to nie mogę do ust wziąść bo wydaje mi się że sam cukier jem :). A poza tym czekolada dobra nie mówię o smaku bo jak wspomniałem takiej jeszcze nie jadłem ale skład jest ok, zważam na takie rzeczy.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/18 21:18
    @gosia88: "Pani Izabelo, jak wrażenia smakowe? :)"
    Po raz pierwszy czekoladę tę spróbowałam blisko 10 lat temu. Już wtedy byłam zwolenniczką wszelkich słodyczy zawierających dużą zawartość kakao w swoim składzie. Od tamtego czasu kupuję ją od czasu do czasu lub otrzymuję w prezencie. Pomimo, że jedna kosteczka to cieniutki, mało ważący kawałeczek, nie potrafię skonsumować jej jednorazowo więcej niż 3 kosteczki (z innymi gorzkimi czekoladami o tradycyjnej gramaturze nie mam żadnego problemu ;)) Lubię ją za ten głęboki smak. Nigdy jej nie gryzę, tylko czekam aż się sama rozpuści :)
    Za każdym razem gdy ją otwieram, podoba mi się wewnętrzne opakowanie (pewnie przede wszystkich chodzi o funkcję ochronną dla takiej cieniutkiej tabliczki, ale przy okazji dobry efekt wizualny).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/18 21:23
    @ann: "2 gramy? Czyli 25 kawałeczków w jednej tabliczce? Czyli że to 1/4 normalnego lindtowego kawałka, tak?:)"
    W całej, 50 g tabliczce znajduje się 21 kawałeczków. Gdy podzielimy 50 na 21 wychodzi po zaokrągleniu 2,4 g, jednak na ilewazy.pl nie rozdrabniamy się w ten sposób, tylko zaokrąglamy do pełnych liczb.
  • pani Izabelo, nie trzeba było się przyznawać do tych zaokrągleń ;) już widzę oburzenie niektórych użytkowników, że przecież kostka będzie miała prawie 2kcal więcej! a trzy kostki to już w ogóle masakra, bo całe ogromne 6! ;)
  • spróbowałam i doszłam do wniosku, że taka czekolada, bez żadnych dodatków, to jednak trochę hardkor. :)
  • zgadzam sie z komentarzem powyżej;P specjalnie sobie kupiłam do spróbowania,bo niby mało kalorii i wogóle dużo magnezu ...... ale... jak dla mnie to troche za mocna;P
  • Ta czekolada kosztuje 10 zł za zaledwie 50 gram. Kompletny absurd, no chyba, że ktoś ma za dużo pieniedzy. Można kupić czekoladę Wawel 90% (100 gram) za jedyne 5 zł. Może to nie jest, aż taka jakość, ale niewiele gorsza.
  • Mała czarna?:P osobiście mam tak jak milenka, 70% i słodka! Mój brat patrzy na mnie jak na wariatke, ale w sumie od paru lat jem słodycze w ilościach śladowych więc to pewnie dlatego, ale odkąd pojawiają się 90%-tki to skubnę sobie kosteczkę od czasu do czasu. Pewnie jak dopadne te 99% to sie skusze, sszzzaaaaleństwo:D
  • Ciekawi mnie jej smak, ale trochę nie na moją kieszeń. Najczęściej kupuję Wawel 90%, bo jest naprawdę niedroga a skład całkiem przyzwoity.
  • Wawel 90% w tesco kosztuje zaledwie 4.40 zł.
  • To ja jestem jakaś dziwna, bo dla mnie czekolada 90% to pełnowartościowy słodycz jeśli chodzi o walory smakowe i z chęcią wsunelabym całą tabliczkę. :)
    A czekolady 99% niestety nigdzie nie widziałam u mnie w okolicy. :
  • @Blania - owszem, sa jakies slodkie mleczne co maja tyle samo kalorii. Jednak wez pod uwage, ze kakao ma wiecej kcal niz cukier. Jak zrobi sie \"czekolade\" w 100% z cukru kuchennego to bedzie miala 400kcal. Jak w 100% z kakao kolo 520 kcal. Roznica jest taka ze kakao ma wartosci odzywcze i pozytywnie wplywa na zdrowie, a cukier psuje zeby i powoduje otylosc. Kalorie to nie wszystko, w porownaniu do Lindta 99% wszelkie mleczne to wrecz trucizna.
  • zrobiłam sobie dzisiaj prezent i kupiłam podobną czekoladę :)
    Podaję dla porównania inf, w ramach ciekawostki.
    Firma Novi, Nero Nero- 99% cacao.
    Skład: masa kakaowa, cukier, naturalny ekstrakt waniliowy.
    Wartości odżywcze dla 100g:
    Energia 584 kcal
    Białko 11,2 g
    Tłuszcz 52,7 g
    Węglowodany 16,3 g
    Tabliczka ma 75 g, kostki są większe niż u Linda, bo ważą po 5 g.
    Ciekawa jestem, czy różni się w smaku w porównaniu do Lindt, będę musiała przetestować również tą ;)
    Co do smaku- mocno kakaowy, jak można było przypuszczać ;) Zjeść taką 5 g kosteczkę, to wyczyn, ale sprawdza się super jako dodatek- do posypania np. owsianki, jogurtu, owoców, naleśników i innych cudów :P


  • Dzisiaj dotarła do mnie zamówiona w sklepie internetowym "Zdrowa czekolada" czekolada 100% kakao. Są to dwie 35g tabliczki bardzo czarnej, bardzo gorzkiej i baaardzo pysznej czekoladki!
    W smaku identyczna z tą Linda, tylko grubsza.
    Skład- samo kakao, 0 cukru i polepszaczy smaku, organiczna, z certyfikatem. Polecam dla wszystkich wielbicieli gorzkich czekolad!:) Mnie bardzo smakuje do filiżanki herbaty pomarańczowej- mmmm...
  • Jak dla mnie nie jest wcale gorzka. Kakao tez nie jest jakos bardzo wyczuwalne. Trochę za sucha. Chyba juz wole jesc kakao lyzkami :P
  • Uwielbiam tę czekoladę. Wystarczą dwie kosteczki i od razu moja ochota na "coś słodkiego" jest zaspokojona. Zero wyrzutów sumienia, dobrze wpływa na zdrowie. Większość znajomych się dziwi, ale mi naprawdę smakuje tak gorzka czekolada. :)
  • Niewiedząca 2015/03/16 21:16
    Nigdy jej nie widziałam, a jestem fanką gorzkiej czekolady! Jako że nie jadam czekolad mlecznych, ani nie używam cukru na co dzień, zwykłe gorzkie czekolady wydają mi się tak słodkie, że od mlecznych potrafię odróżnić je jedynie po kolorze i zapachu. Jestem bardzo ciekawa jakby ta mi smakowała, muszę koniecznie jej poszukać w sklepach.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/17 08:32
    @Niewiedząca: "zwykłe gorzkie czekolady wydają mi się tak słodkie, że od mlecznych potrafię odróżnić je jedynie po kolorze i zapachu.". To fakt - czekolada gorzka czekoladzie gorzkiej nie równa... Sama jestem wielbicielką gorzkiej czekolady, dam więc Ci pewną wskazówkę: wybierając ciemną czekoladę, zwracaj uwagę, aby na pierwszym miejscu w składzie nie znajdował się cukier (niestety, dość często ma to miejsce...). Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że czekolada będzie posiadać bardziej wytrawny smak. Jako entuzjastce gorzkiej czekolady - polecam Ci skorzystać z firm internetowych, które przygotują tabliczkę (nawet tylko jedną) według Twoich własnych preferencji. Na przykład wybierasz region z którego pochodzi kakao (a ma to duże znaczenie, jeżeli jest ktoś wtajemniczony), dodatki itp... Fakt, takie wykreowanie pod swój gust czekolady nie jest tanie, ale gdy będzie jakaś okazja warta tej uwagi - polecam skorzystać :) My z Maciejem jesteśmy zachwyceni taką możliwością kreacji własnej czekolady.
  • Niewiedząca 2015/03/17 09:35
    Na skład pod tym kątem zawsze patrzę. :)
    A o możliwości skomponowania własnej czekolady nie słyszałam, dziękuję za informację, zaraz poszperam w internecie, fajnie byłoby zrobić sobie własną czekoladę.
  • Może mnie ktoś oświecic jak to jest mozliwe, ze kakao ma 50g karbow w 100g a czekolada ktora sklada sie w 99% z kakao ma tylko 8g karbow/100g?
  • rubytuesday 2015/07/27 17:04
    @Vozo: \"zawartość kakao\" w czekoladzie oznacza udział wagowy składników pochodzących z ziarna kakaowego, a nie kakao - proszku kakaowego.
    Z ziaren kakaowca wytwarzana jest miazga kakaowa (są to zmielone ziarna kakaowca uprzednio pozbawione łupin), z miazgi wytłaczany jest tłuszcz kakaowy, pozostałość to tzw. kuch kakaowy. Po zmieleniu kuchu otrzymuje się proszek kakaowy, czyli kakao, o którym właśnie mówisz.
    Do wyrobu czekolady wykorzystuje się miazgę kakaową, w tym przypadku z dodatkiem proszku i tłuszczu kakaowego, których tu jest mniej niż miazgi, co widać po składzie.
    Stąd wynikają te różnice - kakao-proszek otrzymuje się z tego, co pozostało z ziaren po wytłoczeniu tłuszczu, a więc w gotowym produkcie jest większy udział węglowodanów.
  • Długo byłam przekonana, że taka czekolada to coś "nie dla mnie". Jednak kupiłam wczoraj czekoladę 92 % firmy Vivani i przepadłam :-) To znaczy pierwszą kostkę jadło mi się dziwnie, ale po 4 kostkach mogę powiedzieć, że jest pycha, mimo iż całkiem inna niż te słodkie czekolady. Jak się skończy, to zapewne zapoluję na 99% Lindta.
  • Z 99-procentowego Lindta zostało już tylko 3 kostki, a kupiłam przedwczoraj! Pyszny głęboki smak kakao!
  • Hmm, nigdy nie przepadałam za gorzką czekoladą, tej jeszcze nie próbowałam więc przy najbliższej wizycie w sklepie ją kupię. Może smaki mi się zmieniły :P
  • HA Lindt to jest marka co się zowie ! Bardzo lubię ichnią gorzką z morską solą i chili :-) .
  • Tak sobie weszłam, żeby sprawdzić kalorie bo już dawno nie jadłam lidnt 99%. Dzisiejsze tak samo pyszna jak zawsze. To jest idealna czekolada dla ludzi, którzy lubią goryczkę kakao. Gdybym miała zostać obdarowana tabliczką czekolady to wolałabym 100 razy bardziej powyższą od zwykłej mlecznej. Nie dość, że smak wyrafinowany, to jeszcze zdrowie na tym skorzysta.
  • pierwszy raz ja dzisiaj sprobowalem i fanem raczej nie zostane. gorzko-slona z przebijajacym sie posmakiem oleju. plus jest taki ze jak bede mial ochote na cos slodkiego to po 1 kostce 99% ochota mi odejdzie :)
  • Shinnaka 2018/03/16 11:24
    Bardzo dobra czekolada :) szkoda, że trudno ją dostać jeśli chodzi o zwykle sklepy typu biedronka czy lidl ( jak już to w Piotrze i Pawle ) no i niestety jest bardzo dobra ;/
  • RecepturyzNatury.pl 2018/04/16 15:43
    Coś mi się nie zgadza. Po zsumowaniu wszystkich wartości otrzymujemy 76% zamiast 100%. Przecież czekolada 99% nie ma w składzie wody ani innych "substancji" o zerowej wartości kalorycznej ( i tak do sumy wliczyłam już błonnik), więc gdzie się podziało 34%?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/17 08:33
    @RecepturyzNatury.pl bardzo dobre pytanie. To dość stare ważenie, dlatego wyjaśnię sprawę.

    Z ciekawości sprawdziłam wartości dla czekolady gorzkiej (nie podają % kakao) w „Tabelach składu i wartości odżywczej żywności” Hanna Kunachowicz, Beata Przygoda, Irena Nadolna, Krystyna Iwanow wyd. PZWL, 2017 i są one następujące:
    Energia 559 kcal
    Białko 6,7 g
    Tłuszcz 34,3 g
    Węglowodany 56,6 g (tu jest wyraźna różnica między czekoladami)
    Błonnik 1,7 g

    Według tabel wody w takiej czekoladzie jest 0,6 g/100 g.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/09/17 08:54
    Zaktualizowałam dane ważenia w oparciu o aktualną etykietę. Niestety producent nie podaje zawartości błonnika pokarmowego.

    Na poprzedniej wersji etykiety zawartość błonnika wynosiła 6 g w 100 g produktu.
  • Kupiłam ostatnio czekoladę 90 % i bardzo mi przypadła do gustu; cierpko-gorzka w smaku, ale mocno czuć kakao i nie klei się od cukru. Jak gdzieś trafię 99 % to z chęcią wypróbuję, od jakiegoś czasu praktycznie nie tykam już mlecznych
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/08 08:15
    @Tvk_91 czekoladę 99% trzeba zostawić na języku i pozwolić jej się rozpuścić. Mały kawałeczek, bo jest super wyrazista w smaku i naprawdę gorzka, ale ta gorycz jest przyjemna, jeśli damy sobie czas na delektowanie się.
  • Coraz bardziej lubię gorzką czekoladę. Najlepsza Lindt i Czeco - ręcznie robiona.

    Ale tak się zastanawiam: co to za kostka, co ma 2g? W tabliczce 100g musiałoby być 50 kostek! ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/08 13:18
    @maggaw tabliczka tej czekolady waży 50 g :).
  • @maggaw czekolada ta występuje w wersji 50gram jak i 100gram :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/08 20:46
    @MalyKsiaze dziękujemy za informację. Nie widziałam jeszcze czekolady Lindt 99% w wersji 100 g.
  • Mnie nie chodzi o wielkość tabliczki, ale kostki. Naprawdę w tabliczce 100g jest 50 kostek, a w tabliczce 50g - 25 kostek?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/04/09 11:19
    @maggaw tak, jest 5 rzędów po 5 kostek (100 g nie widziałam). Te kostki są mniejsze zapewne ze względu na intensywność smaku.
  • kurcze, czuję się zaintrygowana. chętnie spróbuję! czy ta czekolada jest dostępna w lidlu, biedronce, intermarche lub kauflandzie?
  • widziałam w tesco
  • Paulina536 2021/03/30 21:39
    Uwielbiam! Odkąd zaczęłam ją jeść czekolady mleczne z dodatkami (typu ciasteczka, karmel) smakują jak jakieś tanie dziadostwo :) trochę podobnie jak z perspektywy czasu patrzę na watę cukrowa, która uwielbiałam za dzieciaka. Ciekawe jest również to jak duża jest różnica w smaku między wersja 99% a 100%

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę