Sękacz

Kawałek ciasta biszkoptowo - tłuszczowego "sękacz" waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 477 kcal 239 kcal
Białko 14,5 g 7,3 g
Tłuszcz 28,8 g 14,4 g
Węglowodany 45,6 g 22,8 g
Błonnik 1,3 g 0,7 g

Sękacz kalorie w 100g: 477kcal

Zobacz więcej: 50g porcja kawałek ciasto sękacz

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.11.16 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka, jaja, cukier, śmietana, masło.

Mamy 47 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/16 16:24
    Dzisiaj prezentuję Wam kawałek sękacza, o którego dość często się pytacie.
    Dane o wartości odżywczej i energetycznej zaczerpnęłam z czasopisma: "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna" Artykuł: "Wartość odżywcza wybranych produktów żywności tradycyjnej. Cz. 1. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych" Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz, Małgorzata Pacz
    Wojciech Daniewski, Włodzimierz Sekuła.
  • super ważenie! zawsze kochałam to ciasto :D obowiązkowo przed zjedzeniem trzeba było rozdzielić na warstwy, które wydzielała czekolada :)
  • Kochaaam <3 dzięki za zważenie :))))
    @jo - w sękaczu nie ma czekolady, chyba że ty jadłaś jakąś udziwnioną wersję. Te ciemne paski, to mocniej przypieczone ciasto ;)
  • jak to smakuje? nie jest suche?
  • Uwielbiam! Jesteście niesamowici :)
  • aa dziękuję,wkońcu się doczekałam!
    suche hmm zalezy co masz na mysli, wg mnie jest,bo nie ma żadnego kremu,ani nadzienia,ale większość Ci powie,że nie jest ;]
  • jest suche. Zawsze miałam nadzieje ,ze to jest takie 'mokre' jak sernik do póki tego nie spróbowałam. Sam biszkopt, ble
  • co to za sękacz??zwykle widze czekoladowe w polewie
  • @M. kiedyś oglądałam program w tv jak panie piekły sękacza i miały ciasto na ruszcie, niczym dzika i kręciły nad ogniem, co jakiś czas polewając właśnie czekoladą :)
  • Dziękuję ślicznie za zważenie! Bardzo lubię to ciasto (szczególnie na Święta Wielkanocne), a nigdzie nie mogłam znaleźć jego wartości kalorycznej.
    Dużo ma w jednym kawałku, a na święta można sobie pozwolić :)
    Pozdrawiam! :)
  • To jest właśnie prawdziwy sękacz :) Czyli ciasto z dużą zawartością żółtek. Tradycyjnie piecze się go na wolno obracającym się rożnie dzięki czemu później ma taką ciekawą fakturę. Prawdziwego się nie oblewa, ale w handlu spotkać można wersje w czekoladzie czy z lukrem.

    A co do pytania czy jest suchy... wydaje mi się że w porównaniu np. z ciastem biszkoptowym jest "mokry".
  • dziękuję bardzo!
    choc zawsze myslalam, ze ma to mniej kalorii.
  • jest wystarczająco mokry, suchy. cudny. cudny. i nigdy nie jadłam w czekoladzie. tradycyjny, pyszny. ;)
    moje dzieciństwo i każda impreza rodzinna, komunie itp. ;)
  • BaŁaMuTkA 2011/11/16 19:01
    ja jadłam raz jedyny sękacza, takiego samego wyglądowo jak ten ze zdjęcia ale nie porwał mnie... jak dla mnie właśnie taki suchy i bez wyrazu...po prostu biszkopt i tyle
  • pyyyyszny.... kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami- weselami, komuniami.... raz nawet sama robiłam go razem z ciotką, tzn. kręciłam rożno nad ogniem :)
    ale rozczarowałam się co do kalorii, myślałam, że ma mniej- ale co tu się dziwić, masę jajek idzie do niego, jajek i nie tylko :/
  • nigdy nie jadłam takiego cuda. lubię ciasta bez nadzienia, więc muszę kiedyś spróbować ;)
  • ja to uwielbiam ;) pychaaa
  • Mnie zastanawia zdjęcie - w sensie, jak ukroić tak duży kawałek sękacza? bez charakterystycznego zaokrąglenia itp.?
  • sękacz pochodzi z moich okolic - suwalszczyzna i zapewniam Was że w wersji podstawowej nie dodaje się żadnej czekolady, kupiony w sklepie to lipa, suchy i rzeczywiście przypomina biszkopt, prawdziwy sękacz jest inny w smaku, nieco wilgotny, pychoooota, u mnie co druga sąsiadka kręci swój własny... jak ktoś nie ma problemów z cholesterolem można jeść - bo masakrycznie dużo idzie do niego jaj, u nas podawany jest tradycyjnie na każde chrzciny, komunię, wesele, jako prezent z wdzięczności itp...
  • do ulubionych ciach bym go nie zaliczyla, z takich bez dodatkow, czyli kremow, owocow, bakalii zdecydowanie wole babke, murzynka albo marmurek :)
  • Ja nie cierpie ciast z kremem, bita smietana,etc,gdyz sa dla mnie za mdle. Sekaczs lubie,nie sa wcale suche,ale podobnie jak Haruka wole babke czy murzynka.
  • Nigdy nie jadłam sękacza, ale zawsze wyobrażałam sobie, że smakuje, jak chałwa z orzechami, a tu widzę, że to jednak coś całkiem innego.
  • kocham sękacza ! :)
    dziękuję za zważenie :)
  • Jadłam tylko w formie batona z czekoladą i mi smakowało ;)
  • dzisiaj widzialam taki w tesco, i odrazu pomyslalam sobie - to ma duzo kcal uwazaj :P
  • Też zawsze nazwa "sękacz" kojarzyła mi się z batonem :) a ten... jak byłam mała to widywałam to w sklepach i miałam na to straszną ochotę, niestety wtedy wykraczało to poza moje fundusze ;D muszę po to sięgnąć jak będę widzieć następnym razem. Raz nie zaszkodzi ;)
  • Ania1105 2011/11/17 15:07
    sękacz jest przepyszny :-)
  • [komentarz usunięty] - polecam http://www.zaburzeniaodzywiania.info - Maciej
  • [komentarz usunięty] - nie na temat - Maciej
  • Lubię sękacza. Najlepszy był z piekarni-cukierni, w której kupuję chleb na zakwasie (wyjątkowo dobry, nie jest gorzki tak jak z niektórych). Ale i tak w ramach odpustu kupiłabym raczej metrowca, omleta z bitą śmietaną i dżemem albo rurkę z bitą śmietaną ;). Uwielbiam wszystko co kremowe, mdłe, przesłodzone.
  • kiedyś, dawno temu jadłam takiego sękacza i z tego co pamiętam to bardzo suchy był i do tego mało słodki... jak na desery to nie do końca mój wybór ;)
  • ale to wszystko zależy, od tego czy się dany sękacz udał, od tego kto jaki piecze. moja babcia ma panią, od której takie sękacze kupuje i zawsze są świeżutkie, lekko wilgotne, rumiane i zakończone takimi śmiesznymi 'kolcami' i nigdy w czekoladzie, takiego nawet na oczy nie widziałam. xD
  • Prawdziwy sękacz jak na zdjęciu nie ma nic wspólnego z batonem o tej nazwie...
  • @peeky - zdaję sobie z tego sprawę. Ale jest dobry wg mnie.
  • Jadłam parę razy sękacza. Nic specjalnego.
  • zaawsze byłam strasznie ciekawa ile ma kcal, bo czułam że musi być sporo skoro ciasto jest tak "ciężkie" i "gęste"
    super że zważyliście ;)
    jedyny i nalepszy z mazur, dobrze że mam tam rodzinę :)
    płaskie,niesękate podróbki z czekoladą z marketu powinny mieć wogóle inną nazwę
  • [Komentarz usunięty] – Nie na temat. Izabela
  • papryczqa 2011/11/18 06:48
    Jak byłam mała zawsze urywałam sęki, ponieważ są najlepsze :)
    Uwielbiam sękacz, to taki smak z dzieciństwa.
    Będę musiała niedługo zakupić, bo aż narobiliście mi ochoty ;p
  • ktoś ma może przepis i może tu podać, bo wygląda smakowicie!
  • Ania1105 2011/12/02 16:48
    prawdziwego sękacza nie zrobisz w warunkach domowych ;-)
  • ja zawsze kupuję takiego firmy SECPOL co jest w TESCO i w Real. Jak szukałem to znalazłem na www.sekacz.pl
    Mają też takiego w czekoladzie i jest nawet lepszy od zwykłego
  • boże, to jest cudo! :)
  • konsumentka 2012/04/19 19:50
    @Alter - to co piszesz to zwykła reklama. Ale rozumiem, że marny produkt ciężko sprzedać. Sękacz SECPOL w czekoladzie nie jest w czekoladzie, a w polewie czekoladobodnej, gdzie pierwszą pozycją w składzie polewy jest tłuszcz roślinny.
  • uwielbiam! sękacz to zdecydowanie mój typ, jeśli chodzi o słodycze- tak samo jak drożdżówki, czy herbatniki.. suche, bez kremów i nie za słodkie ;)
    najlepszy jak jest pokrojony w cieniutkie plasterki- taki jak 1/5 kawałka ze zdjęcia i zjedzony do kawki z mlekiem.. rozdzielając oczywiście na warstwy ;)
  • Uwielbiam od małego ten przysmak. Ale jakos nigdy tego nie nazwałam ciastem.. Jekt inne :)
  • Aż tyle ? I tak rzadko co go kupuję, bo jest drogi strasznie. Zawsze jak coś to po przecenie.
  • kupiłam sobie, na spróbowanie bo nigdy nie jadłam, ale jak na tyle kalorii to nie wart jedzenia. Nie przypadł mi do smaku

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę