Kawałek ciasta drożdżowego z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Kawałek ciasta drożdżowego z kruszonką waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 375 kcal 150 kcal
Białko 8,9 g 3,6 g
Tłuszcz 13,2 g 5,3 g
Węglowodany 56,2 g 22,5 g
Błonnik 1,6 g 0,6 g

Ciasto drożdżowe z kruszonką kalorie w 100g: 375kcal

Zobacz więcej: sztuka 40g drożdże kawałek ciasto kruszonka

Ostatnia aktualizacja: 2016.05.29

Ważenie dodano: 2013.01.09 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka pszenna typ 500, mleko 2 % tłuszczu, cukier, masło extra, jaja, żółtka, drożdże świeże.

Mamy 46 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/09 15:39
    Składniki na 2 małe foremki keksówki:
    • mąka pszenna typ 500: 3 i 3/4 szklanki (500 g)
    • mleko o zawartości tłuszczu 2 %: 1 szklanka
    • cukier: pół szklanki + 1 łyżka
    • masło extra: 80 g
    • drożdże świeże: pół kostki (50 g)
    • jajko klasa wagowa L: 1 sztuka
    • żółtka: 3 sztuki
    • sól: szczypta

    Kruszonka:
    • masło: 1/4 kostki (50 g)
    • cukier: 1/4 szklanki (50 g)
    • mąka pszenna: 3/4 szklanki (100 g)

    Dodatkowo:
    • 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
    • tłuszcz do foremki (opcjonalnie)

    Sposób przyrządzania:
    UWAGA: składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego najlepiej wyjąć je kilka godzin przed planowanym wykonywaniem ciasta
    • mleko podgrzewamy (nie gotujemy), odlewamy 1/4 szklanki, do pozostałej ilości wkładamy masło. Pozostawiamy do rozpuszczenia
    • do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy na 15 - 20 minut
    • w większej misce przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, 3 żółtka, szczyptę soli i ciepłe mleko z masłem
    • składniki dokładnie łączymy ze sobą, a następnie wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne i z łatwością odchodziło od ręki oraz stolnicy (ja na tę czynność przeznaczyłam 20 minut)
    • przykrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 - 60 minut (ja wstawiam nagrzanego do 40 C piekarnika; oczywiście uprzednio wyłączonego)
    • po wyrośnięciu przekładamy do odpowiednio przygotowanych foremek (ja silikonowej nigdy nie natłuszczam). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około 40 - 50 minut
    • w międzyczasie sporządzamy kruszonkę: na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili mąkę. Mieszamy, studzimy
    • rozgrzewamy piekarnik. Ja powyższe ciasto drożdżowe piekłam w temperaturze 160 C z funkcją: góra dół przez 35 minut (do suchego patyczka). Jednak wiem, że temperaturę najlepiej dostosować do swojego piekarnika
    • po drugim wyrośnięciu ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika
    • po upieczeniu warto zostawić jeszcze ciasto na pewien czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

    Przeglądając różne strony z przepisami na ciasto drożdżowe z kruszonką, moją uwagę przykuł szczególnie ten blog: http://aromatyczny.blogspot.com/2012/10/drozdzowe.html. Zobaczcie, w jaki ciekawy sposób powstał u tego autora gotowy wypiek. Mój przepis został zmodyfikowany na podstawie tego podlinkowanego.

    Poniżej przedstawiam Wam fotkę ciasta drożdżowego z kruszonką w całej okazałości. Zdjęcie było wykonywane 12 godzin po wypieku. Wcześniej wypiek był jeszcze nieco wyższy :)
    Drożdżówka
  • maluuutko..
  • Pycha!
    Drożdzówka z kruszonką zawsze będzie mi się kojarzyła z moją prababcią :)
  • Ania1105 2013/01/09 16:22
    moje ulubione ciasto:)
  • Wygląda smakowicie. Kojarzy mi się z moją babcią :)
  • A jakby zrobic wersje dietetyczna z maki pelnoziarnistej i powiedzmy bez kruszonki? myslisz ze mialoby to ręce i nogi? macie wogóle jakieś przepisy na dietetyczne desery?
  • Tyle na to czekałam! :D
  • arbuzowedaiquiri 2013/01/09 17:36
    Cudowna <3
    Tylko, że ja bym robiła z mąki pełnoziarnistej, np pszenno-owsianej, masło bym zastąpiła olejem kokosowym (pyszniej i zdrowiej ;), i obowiązkowo bym dodała skórkę z cytryny i pomarańczy!
    Bosko wygląda, i chyba zrobię ją na weekend :D
  • arbuzowedaiquiri, owsiana się chyba nie na da, bo do drożdżowego musi być taka o dużej zawartości glutenu, czyli pszenna (ale pszenna pełnoziarnista może być).
  • A ja myślę, że można 1/3 mąki zastąpić owsianą. Tylko do pełnozairnistej trzeba dodać więcej płynu, bo bardziej chłonie :)
  • a jak sie zmieni mąkę razowa to nie bedzie takie bardziej 'zbite'? nie bedize juz takie mięciutkie chyba czy sie mylę? Bo narobiłam sobie ochoty :)
  • Ciasto jak ciasto, drożdżowe każda babcia robi inaczej i każdy mówi, że to jego babci jest najlepsze. [komentarz edytowany - proszę bez ataków osobistych. Maciej]
  • o jak mało, spodziewałam się duuuuużo więcej :) ale to dobrze, teraz spokojnie mogę jeść większą porcję bez wyrzutów sumienia :D
  • Na pewno w niedługim czasie zrobię, wygląda smakowicie:)
  • arbuzowedaiquiri 2013/01/09 19:31
    @Kitek, tak jak napisała Agatka, można bez problemu dać 1/3 mąki owsianej albo innej bezglutenowej, zawsze tak robię. :)
    I faktycznie ciasto trzeba robić bardziej płynne. Co dla mnie jest cudowne, bo kończy się problem wyrabiania ;P Zresztą, ja nigdy nie wyrabiam drożdżówek, a wychodzą super ;D

    @Jagoda - ciasto będzie pulchne i mięciutkie, tylko że trochę bardziej hmm treściwe. Zależy jeszcze od rodzaju mąki razowej. Jeśli kupisz mąkę pełnoziarnistą drobno mieloną, drożdżówka wyjdzie bardziej puszysta :)
  • A ja mam takie pytanie. Jestem cukrzykiem, stosuję słodzik. Myślicie, że mogłabym zastąpić cukier słodzikiem w tabletkach i by wyszło, czy nie bardzo?
  • na kotlet.tv jest ciasto bez tłuszczu, które moim zdaniem robi się nieco trudniej niż z odrobiną tłuszczu. W swoim przepisie mam dokładnie takie same proporcje składników. Jestem zachwycona dzisiejszym ważeniem ! To moje ukochane ciasto....no dobra ukochane zaraz po krówce/3bicie/balowym czy jak tam sie nazywa :)

    ALA: samo ciasto powinno wyjść jeżeli zrobisz słodki rozczyn niestety jeżeli chodzi o kruszonkę to nie mam pomysłu, można próbować i kombinować z miodem ale nie wiem czy to coś zmienia, bo chyba miód tak jak cukier, raczej odpada.
  • @ktosia, masz może link do tego ciasta bez tłuszczu? ?:)
  • arbuzowedaiquiri, to zwracam honor w takim razie:-) Mi kilka razy drożdżowe nie wyszło, więc szukałam w necie teoretycznej wiedzy na ten temat i trafiłam na wzmiankę o tym glutenie i jakoś tak mi w pamięć się "wryło". Dobrze wiedzieć, że jednak można nagiąć odrobinę tę zasadę, nie ryzykując "drożdżówkowej" klęski :-)
  • nigdy nie przepadałam jakoś za tym ciastem, ale moja mama ostatnio dostała super przepis i potrafię pół takiej keksówki rano do kawy zjeść jak przyjeżdżam do domu...
  • drożdżowe - moje ulubione! uwielbiam je zarówno jeść jak i wyrabiać, patrzeć jak rośnie, a potem ten zapach unoszący się całym domu... <3
  • dosłownie kilka dni temu zastanawiałam się ile taka babka drożdżowa może mieć kcal, (moja mama często kupuje takie w pobliskiej piekarni), wchodzę na Waszą stronkę a tu proszę- nie dość że mam wartości odżywcze takiej babeczki to jeszcze przepis, który napewno wypróbuje:) Pozdrawiam;)
  • Bożydara 2013/01/10 01:48
    Przyznam szczerze, że wolę, gdy jednak ma jakieś owoce: gdy jechałam do babci na wieś, to zawsze były truskawki albo rabarbar. Zjadało się najpierw ogromne kruszynki (moja babcia mówi krupy), potem owoce, a na koniec ciasto. Gdy już się zatkałyśmy ciastem, to zjadałyśmy kruszynki i owoce a suche ciasto rzucałyśmy kurom :-) Ale wtedy się piekło! Na żniwa w ciągłym ruchu były ogromne blachy :-) :*
  • Znowu znakomite ważenie. Nic tylko dziękować.
    A co powiecie na śniadanie z kawałkiem (no może dwoma czasem) tej drożdżówki i szklanką ciepłego mleka? Oh my god!!!!!!!!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/10 16:24
    @krzych86: ale do tego jeszcze drożdżówka posmarowana dżemem, pycha ;)
  • exiables 2013/01/10 22:05
    uwielbiam drożdżowe jako jedyne ciasto z niewielu, na które zawsze mam ochotę :) tylko ta zdradliwa kruszonka ;/ wrrr
  • @exiables: kruszonki na jednym kawałku tyle co kot napłakał, no i przecież można z niej zrezygnować albo zrobić mniej.
    A co do dżemu, ja tu widzę czarną porzeczkę.
  • malutko! zawsze liczyłam dużo więcej. Babcia często piecze, przepyszne!
  • Canditti 2013/01/15 13:54
    Ogromnie się cieszę, że znalazło się w Waszych zasobach to pyszne ciasto.:)) Tego mi brakowało i to baaardzo.:))Dzięki!
  • Może i mało kalorii, ale co z tego skoro : mąka pszenna, cukier, masło .. chyba wszystko najbardziej niezdrowe.. Zdecydowanie wolę zjeść kawałek tego : http://www.ilewazy.pl/kawalek-ciasta-marchwiowego .. Wydaje mi się, że zdecydowanie zdrowsze :))
  • mąka, cukier, masło najbardziej niezdrowe? owszem nie są jakieś prozdrowotne, ale w rozsądnych ilościach zupełnie nieszkodliwie...
    uwodornione tłuszcze, sztuczne słodziki, polepszacze smaku, wiele konserwantów i barwników - to jest najbardziej niezdrowe. a nie poczciwe i pyszne domowe ciasto drożdżowe. ;)
  • Muszę powiedzieć, że nawet jeśli jestem maniaczką wypieków z pełnoziarnistych produktów lub z niekonwencjonalnymi, zdrowymi zamiennikami mąki oraz bez cukru (i słodzików), to faktycznie w takiej ilości jak na zdjęciu ciasto nam nie zaszkodzi! :) Jak mówi agnieszka - to sztuczne "ulepszacze" są zagrożeniem!
  • Zgadzam się z Agnieszką i Neutrino. Zachowując umiar, nic a nic nie zaszkodzi. Ani takie ciasto drożdżowe, ani nawet wielki tort z górą bitej śmietnaki, kremów, musów i innych pyszności. Na codzień prowadzę zdrowy tryb życia, zdrowo jem, a na weekend piekę domowe ciasto czy poprostu coś słodkiego, zajadam ze smakiem z rodzinką, i jesteśmy zdrowi, dobrze się czujemy i nic nam nie szkodzi. Ostatnio piekłam drożdżówki gdzie na 500 g mąki ( zwykłej pszennej ) było 350 g masła. I co ? Ciągle żyjemy, nie rozchorowaliśmy się, ani nie utyliśmy 5 kg. A smakowały nieziemsko.Raczej unikać gotowych ciast, ciastek itp. to jest nie zdrowe. A domowe ciasto .... czemu nie ? :)
  • Dlaczego ciasto drożdżowe ma 375 kcal/100g a chałka 333kcal/100g ? Czy nie używa się w tych przypadkach podobnej ilości składników ?
  • yennefer 2013/04/12 11:53
    Superaśna ta strona. rewelacja, brak słów.
    Ogrom pracy i zaangażowania oraz mnóstwo pozytywnej energii.
    Dyskusje w komentarzach też są świetne i czasem zmuszaja do zmiany toku myslenia.
    To tyle słodyczy :):):)
    Mam pytanie na temat samych drożdży. Sama zaczynam piec chleb i chciałabym obliczyć jego kaloryczność. Rozumiem, ze musze to zrobić tak:
    wagę produktów końcowych podzielić przez zsumowaną kaloryczność wszystkich składników.
    Proszę poprawić jeśli źle myślę.
    I tu mam problem z drożdżami, bo nie wiem czy ich proces fermentacji nie zmienia kaloryczności gotowego produktu.
    Bardzo proszę o wyjaśnienie i dodam, że chodzi o drożdże świeże.
    Pozdrawiam
  • Karina99 2013/07/10 12:04
    jak się zwiększy mase do 105 g to ma więcej kalorii niż kupna z serem:(
  • Paolinkaaa 2013/07/17 21:48
    Uwielbiam zapach drożdżowca ;P . Taki naturalny , domowy . Wydaje się być takim skromnym ciastem , ale w smaku jest niesamowity :) .
  • U mnie w domu drożdżaka piecze się zawsze na takiej dużej, prostokątnej blaszce, wychodzą wtedy kawałki w kształcie sześcianu. Zawsze lubiłam jeść je "od dołu", tzn. najpierw zjadałam dół, potem boki i ciasto w środku, a na końcu zostawało najlepsze, czyli zrumieniony wierzch z kruszonką i ewntualnie owocami, tak jak dzisiaj - z jagodami :D Pycha!
  • Rozumiem, że mogę auchanowską "drożdżówkę z kruszonką" pod to podczepić?
  • Co to ma być? 100 gram placka drożdżowego to około 250 kcal.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/06/21 13:06
    @tomekk: To, ile dostarczy kcal ciasto drożdżowe, zależeć będzie między innymi od składu i ilości poszczególnych składników ciasta użytych podczas jego sporządzania.
  • Jaka będzie kaloryczność ciasta drożdżowe bez kruszonki?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/19 13:07
    @niebieskooka: Na podstawie powyższego zdjęcia można oszacować, że po zdjęciu kruszonki kawałek ciasta dostarczałby od kilkunastu do kilkudziesięciu kcal mniej.
  • Mniam! ^^ Mama często taką piecze. Ja zawsze najbardziej lubiłam i nadal lubię kruszonkę.
    Ciekawe jakie wartości odżywcze i wartość energetyczną ma sama kruszonka?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/27 18:38
    @Noirka: W celu oszacowania wartości kruszonki sporządzanej przez Twoją mamę, proponuję następnym razem przyjrzeć się z jakich składników i w jakich proporcjach zostaje sporządzona kruszonka, a następnie dodać do kalkulatora znajdującego się w lewym górnym rogu, aby uzyskać wynik.
  • @Izabela dziękuję pani! ^^ Następnym razem się przyjrzę. c: Ale bez względu na to ile ma i tak będę ją wsuwać :P

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę