Burak

Burak surowy waży 140g. Warzywo bez skórki waży 105g.

  100g na zdjęciu (105 g)
Energia 42 kcal 44 kcal
Białko 1,8 g 1,9 g
Tłuszcz 0,1 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 7,3 g 7,7 g
Błonnik 2,2 g 2,3 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Burak kalorie w 100g: 42kcal

Zobacz więcej: sztuka 140g burak czerwony surowy

Ostatnia aktualizacja: 2019.03.12

Ważenie dodano: 2009.09.25 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Ale mało kalorii :) Myślałam, że będzie miał ze dwa razy tyle. Wiecie, że z takiego małego buraczka wychodzi w sokowirówce aż 300ml soku?
  • Z buraka o wadze 105g wychodzi 300 ml soku?
  • Chyba ostro niemożliwe zwłaszcza, że burak jest jak ziemniak i marchewka warzywem korzeniowym, wiec nie sądzę, żeby miał o tyle wiecej wody w sobie, a z marchewek to mi z 500 g wychodzi 300 ml soku!@
  • Czy mozna jesc na surowo?:)
  • A jaką kaloryczność będzie miał burak cukrowy?
  • Oliwia, a to nie to samo? bo ja sie nie znam :)
  • Burak cukrowy jest mocno słodki, robi się z niego sacharozę, podejrzewam że jednak będzie miał sporo więcej.
  • @beforedreams,
    Ja najczęściej jem je właśnie na surowo i nigdy mi nie zaszkodziły, więc pewnie można ;)
    Bardzo lubię sałatkę: średnio-dużego buraka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, nadmiar soku można odcisnąć (i oczywiście wypić ;) ), dodać przeciśnięty ząbek czosnku, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Potem dodać ser feta, ok. 50-70 g pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać. Może brzmi dziwnie, ale ta kompozycja smaków jest niesamowita ;)
  • Tvk_91 a pózniej po tym buraku nie masz częstszych wizyt w toalecie? Bo wlasnie burak surowy ma takie działanie.... Nie polecam jesc na surowo.
  • maly ksiaze 2014/12/17 17:52
    Czyli gotowany moze powodowac zaparcia a surowy wrecz przeczyszcza?
  • to co, gotowany możne powodować zaparcia a surowy wręcz przeciwnie ? pytam z ciekawości ;]
  • Tak surowy powoduje biegunke
  • @ Agataskate,
    Jadłam surowego buraka wiele razy, i żadnych dodatkowych wizyt w toalecie nie miałam. Nawet wczoraj jadłam taką buraczaną sałatkę na kolację, i nic się ze mną nie działo. Może to jest kwestia sposobu odżywiania; ja spożywam bardzo dużo surowych warzyw, więc może po prostu organizm się przyzwyczaił i nie robi żadnej rewolucji ;)

    A z ciekawości spytam, w jaki sposób surowy burak ma działać przeczyszczająco? Zawiera jakąś substancję, która dezaktywuje się po obróbce termicznej? Bo w takim razie sok z surowych buraków również musiałby wykazywać takie działanie; a znam wiele osób, które sok piją, i nie narzekają na żadne problemy ze strony układu pokarmowego...

  • tomasz123 2015/04/15 11:22
    o biegunce po surowym buraku pisza te osoby ktore same nie probowaly a uslyszaly gdzies w tramwaju 3 po 3 ze jest biegunka po buraku surowym. sam jem juz od dluzszegu czasu buraka na surowo i nigdy biegunki nie mialem!!
  • W biegunkę po surowym to jeszcze byłabym w stanie uwierzyć, ale w zaparcie po gotowanym ? Przecież buraczki (gotowane, bo jakżeby inaczej) zaleca się maluchom na zaparcia.
  • Niewiedząca 2015/04/15 18:08
    Mnie zwykle lekko boli (uciska) żołądek po zjedzeniu buraków, nie wiem dlaczego. Mam kilka teorii na ten temat. :) Uwielbiam je tak bardzo, że zawsze już przy krojeniu zjem kawałek na surowo, może to dlatego. Druga sprawa, że zwykle kiedy je jem, są lekko twarde (nie tak miękkie jak powinny być, takie mi smakują), to też może być powodem. No i zjadam ich naraz dość sporo, ostatnio kupiłam 400g, po oczyszczeniu i obraniu musiało zostać jakieś 300g, upiekłam je z przyprawami i zjadłam wszystko. :) Kiedy zjadam takie ze słoiczka, nie odczuwam żadnego dyskomfortu, a zdarzało mi się zjeść cały półlitrowy słoik naraz (bodajże 380g po odsączeniu).
  • Nigdy nie byłam fanką buraka, ponieważ u mnie w domu był on tylko w wersji słoiczkowej i do tego tej najdrobniejszej. Dziś za namową koleżanki kupiłam buraki i jem właśnie surowego pokrojonego w kostkę. Jest pyszny, jestem naprawdę zdziwiona :)
  • Na zaparcia to raczej śliwki suszone i wędzone . Buraki oczyszczają i wzmacniają organizm . Świetne są sałatki z buraków gotowanych z dodatkiem oleju , cytryny , pieprzu i soli , szczególnie polecane rekonwalescentom po wrzodach żołądka i dwunastnicy .
  • Właśnie po raz pierwszy w życiu zjadłam buraka na surowo (byłam pewna, że nie można...). Pieczone, gotowane, słoikowe (generalnie wszystkie!) darzę miłością wielką, więc skusiłam się i na tę wersję - głównie z lenistwa. Wniosek: surowy też pyszny, a o ile mniej zachodu :> Ale i tak nr 1 to dla mnie buraki pieczone.

    Czy buraki (i inne warzywa) konserwowe, w occie, zachowują swoje właściwości zdrowotne? Wcinam je bowiem hurtowo. Tanie i pyszne :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/11 08:28
    @maggaw warzywa konserwowe najwięcej tracą w czasie pasteryzacji, gdzie zniszczeniu ulegają składniki wrażliwe na wysoką temperaturę. Straty witamin wynoszą od 35 do nawet 70%. Największe dotyczą: witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B6.
    Pod tym kątem lepiej wypadają mrożonki, ale sądzę, że jak zwykle sprawdzi się zasada złotego środka.
  • Tak, to również moja ulubiona zasada :)

    I tak sobie myślę: kiedy gotuję/piekę buraki przez 2h, to one chyba też tracą te same składniki ze względu na temperaturę?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/12 08:23
    @maggaw dokładnie tak, pieczenie, gotowanie, mrożenie, przechowywanie zawsze wiąże się ze stratami, ale gdyby człowiek myślał tylko o tym, to nic by nie jadł.
    Najważniejsza jest różnorodność, raz surowe, raz gotowane, raz pieczone i niczego nie zabranie.
  • Dokładnie!
    Czyli dobrze rozumiem, że tak naprawdę te pasteryzowane nie są wiele gorsze od pieczonych? Lub odwrotnie - bo wszystkie buraki są "dobre" wg mnie :) - że pieczone/gotowane nie mają jakoś zdecydowanie więcej mikro- i makro- i w ogóle od pasteryzowanych? ;)

  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/12 13:42
    Zgadza się!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę