Bułka z nutellą

Pół bułki pszennej (40g) posmarowanej łyżeczką Nutelli (15g) waży 55g

  100g na zdjęciu (55 g)
Energia 344 kcal 189 kcal
Białko 7,6 g 4,2 g
Tłuszcz 9,6 g 5,3 g
Węglowodany 57,5 g 31,6 g
Błonnik 2,2 g 1,2 g

Bułka z nutellą kalorie w 100g: 344kcal

Zobacz więcej: porcja bułka 55g pszenna nutella

Ostatnia aktualizacja: 2014.03.24

Ważenie dodano: 2009.11.27 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 49 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ile waży Łyżeczka nutelli - zobacz wagę w różnych jednostkach, zdjęcie i wartości odżywcze 2009/11/27 22:47
    [...] nutelli waży 15g. Taka ilość jest wystarczająca do posmarowania połowy bułki pszennej. [...]
  • spodziewałem się o wiele większej ilości kcal, o dziwo nie tak dużo :)
  • kto tak cienko smaruje bułkę nutellą? ;> warstwa powinna być co najmniej taka jak grubość bułki ;P przynajmniej dla mnie.^^
  • A najlepsza sama nutella - bez bułki :P
  • Ojejciu, kolejny smak dziecinstwa!! A jeszcze jak bułeczka była prosto z gorącego pieca piekarni...Mniami...
  • Jeśli nutella jest smakiem przypominającym dzieciństwo, to klientela tego serwisu jest naprawdę w młodym wieku ;)
  • W pewexach też chyba można było dostać :P Mama opowiadała mi (a ma 50 lat), że jak była na studiach to rodzina właścicielki stancji w której mieszkała przywoziła z zagranicy takie ogroooooooomne słoiki nutelli ;] W związku z tym teraz wystarczy usadzić mamuśkę i dać jej nutellę plus łyżkę i jest najszczęśliwszą osobą na świecie ;)
  • A od ktorego roku zaczyna sie niemlody wiek, mam 23 : P
  • Mnostwo wegli (cukry) i niezdrowego tluszczu na dodatek te niekorzystne dla organizmu laczenie z bulka pszenna a co niektorzy ciesza, ze taka porcja ma malo kalorii, zwracajcie uwage na zawartosc bialek, tluszczu i weglowodanow.
    Osobiscie na widok nutelli mdli mnie, nie cierpie tego "czekoladowego cukru". Mialam znajoma, ktora potrafila w przeciagu kilku minut oproznic duzy sloik nutelli, na efekty dlugo nie musiala czekac, tylek ma jak podziurawiona tarcza na strzelnicy od cellulitu a dziewczyna ma dopiero 22 lata.
  • Zal dziewczyny, ale tak to jest jak nie zna sie umiaru w jedzeniu.
  • No ja tez nie mam problemu z oproznieniem całego sloika nutelli naraz. Z cellilitem rownież nie mam problemu. Trzeba ćwiczyć żeby nie być otluszczonym. Inna sprawa, ze tez nie jem już tego typu rzeczy codziennie.
  • Zgadzam sie z Haruka:)
  • Mało, spodziewałam się 250 kcal, ale i tak nie jadam nutelli
  • co ludzie widzą w tej nutelli? osobiście nie przepadam;)
  • k nie lubisz czekolady?O.O
  • zawsze widniała w mojej paczce od Mikołaja po czym lądowała w koszu ;p
  • Nutella w koszu? Marnotrawstwo :P ja bym sie nią zaopiekowala haha
  • hehehehe siostra tak samo robiła ;p w sumie to nawet dobrze, że nie jem ;p jakoś mi to nie współgra z bułką na kolacje czy śniadanie :)
  • Jak kocham czekoladę i ogólnie słodycze, tak wprost nie cierpię Nutelli, szczególnie na kanapkach.
  • a kto powiedzial, ze musi byc z bulka? sama najlepsza :P chociaz banan nia "opackany" tez jest bardzo dobry :)
  • chodziło mi w kontekście tego ważenia ;p tak czy siak w swoim życiu zjadłam z pół łyżeczki ;p (chociaż uwielbiam słodycze) ale każdy lubi co innego :)
  • O kurcze nie lubić Nutelli to wyczyn :D Poniekąd zazdroszczę, bo Cię nie ciągnie ;)
  • Nutella jest specyficzna- tłusta, słodka więc jak ktos-jak ja-woli czekoladę deserową, gorzką to za słodkim kremem może nie przepadać! I tyle ;) Mi kostka dobrej czekolady daje wiecej przyjemności niż zjedzenie całej np. Milki czy innej mocno mlecznej
  • ja także za nutellą nie przepadam- za bardzo się klei do podniebienia, jest mdła... wiadomo, każdy lubi coś innego:)
  • Ścieźla 2011/12/04 20:47
    :-/ nie wygląda to smakowicie - takie błotko na bule.
    Na szczęście wyrosłem już z takich frykasów. Z dzieciństwa to pamiętam bułę upapraną odrobiną miodu, posypaną suto mielonymi orzechami włoskimi ew. laskowymi
  • to miałes zdrowe dzieciństwo bo chyba u mnie nikt nie slyszał nawet zeby kanapki posypać ziarnami, orzechami. Ale wiadomo- rożnie bywa w różnych domach!
  • a ja w sumie nie wiem dlaczego :) lubię łakocie ale to mi bardzo nie podchodzi :)
  • @Blania dla mnie dobra czekolada to wlasnie taka slodka, mleczna :) uwielbiam milki :D i slodzycze lindta. zreszta w przypadku tej drugiej firmy kazdy milosnik czekolady znadzie cos dla siebie ;)
  • @agnieszka: zgadzam się, warstwa Nutelli zdecydowanie za cienka. Jak już miałabym jeść coś takiego (ostatnio ze 100 lat temu) to musiałabym się w tym rozsmakować, a nie ledwie uszczknąć... i wieczny niedosyt.

    Pamiętam dawno temu, we wczesnym dzieciństwie, na wakacjach w bogatej Europie zachodniej, dzieciaki zajadały się bułkami z Nutellą i bananami... Tez jadłam, jak inni... Ale bardziej smakowała mi szynka konserwowa i frytki.
  • @Dorota to moze skusisz sie na bardziej naturalna wersje "nutelli"? ;) podobny, chociaz oczywsicie nie tak dobry jak oryginal, smak mozna otrzymac z twarogu zmiksowanego z kakao i maslem orzechowym, ja do tego dodaje slodzik, Ty pewnie dalabys miod, albo zwykly cukier ;) w kazdym razie na kostke 250g starczy lyzeczka masla zeby czuc bylo taki orzechowy posmak. Wychodzi z tego bardzo gesty krem tylko trzeba dokladnie zmiksowac :) A druga fajna opcja takiego "kremu" to twarog z kakao i bananem zamiast masla orzechowego ;)
  • Agnieszka 2011/12/04 22:48
    nie wiem jak można jeść bułkę z nutelą..
    Sama nutella -oj tak..ale bez bułki;p
  • @haruka: to jest hit u nas od czasu, jak to kiedyś poleciłaś. Robiłam dotychczas wersję z samym bananem i zachwycone dziewczyny zjadają po całej filiżance. Czasami jednak zostaje trochę i banan ciemnieje... Nikt już się na to nie rzuca. Kakao to jest to! Nie dość, że pozostanie apetyczny wygląd, to jeszcze smak super.
    Zaraz zrobię z masłem orzechowym i kakao. Nawet cukru dodam od serca :) Dzięki :)
  • Dziewczyny, super przepis, zaraz wypróbuję! Mam tylko pytanie, ile dajecie kakao na te 250g twarogu? Bo z tego co zrozumiałam masła orzechowego jedna łyżeczka?
  • @haruka- jesteś genialna! Rozgniatam pół kostki twrogu z bananem, kakao i masłem orzechowym i wychodzi naprawdę pyszny krem! Wielkie dzięki za przepis! :)
  • Mam pytanie, jak to jest że połowa bułki z nutellą ma rzekomo 292kcal i waży 55g, gdzie 15g to nutella a 40g bułeczka. Na innych waszych zażeniach sama nutella, też 15g ma podane 80kcal. Bułka pszenna 80g to według was 218kcal. Podliczmy wszystko:
    80kcal(15g)+109kcal(1/2{połowa bułki}*80g=40g)=189kcal(55g)
    189kcal(55g)-tyle wychodzi jeśli oddzielnie zjemy pół bułki i łyżeczke nutelli. Czemu razem jest to już rzekomo 292kcal(55g), to jest 103kcal różnicy przy takiej samej wadze. Czy podczas smarowania bułki nutellą zachodzi jakiś tajemniczy, naenergetyzówujący proces?Czy ta partia bułki jest znacznie bardziej kaloryczna niż reszta(292kcal-80kcal=212kcal, 218kcal{cała bułka}do 212kcal {spód z zażenia z nutella})czy może poprostu ktoś sie pomylił.
  • to jak? Zdadzi mi ktoś tą tajemnicę z wpisu u góry?
  • Czy podczas smarowania bułki nutellą zachodzi jakiś tajemniczy, naenergetyzówujący proces? - haha, dobre :D Nie jadam tego, ale mnie też zastanawia cóż to za dziwaczne kalorie się powkradały. Także dołączam się do grona oczekujących na odpowiedź!
  • Kurcze, aż przeanalizowałam sobie z ciekawości te wartości i faktycznie nic a nic się nie zgadza! Prosimy o wyjaśnienie Pani Izabelo, bo aż mnie ciekawość zżera o co tu chodzi
  • Cóż... smarownie to tajemniczy proces o niesamowitych właściwościach... ;D
  • haha chyba tak! Więc lepiej nic nie smarować tylko jeść nutellę ze słoika i zagryzać bułką hahaha ;D
  • bardzo mi się podoba teoria o zagryzaniu Nutelli bułką ;)
    faktycznie jest błąd- kaloryczność jest taka, jak w przypadku gdybyśmy zjedli całą bułkę plus ta łyżeczka Nutelli, a nie tylko pół. Czyli powinno być jakieś 190 kcal dla porcji ze zdjęcia...
    Nutellę w sumie jem rzadko, ale jak już- obowiązkowo na pszennej bułce posmarowanej wcześniej masłem- dopiero wtedy smakuje jak trzeba ;)
  • @venuz: No i dziękujemy Ci za rozwiązanie zagadki! :D Plus całkowicie się zgadzam z tym masłem :)
  • MissOatmeal: miło mi- i chyba jesteś pierwszą osobą, która rozumie to masło w kanapce z Nutellą ;) a przy okazji Twojego pseudonimu.. przypomniało mi się, że swego czasu zajadałam się nutellą w owsiance ;D
  • venuz: musimy chyba razem pogotować bo wyczuwam bliźniacze kubki smakowe haha ;D
  • Jak na mój gust to warstwa nutelli ciut za gruba, ale jakoś średnio ją lubię w ogóle :P i na pewno nie jest to mój smak dzieciństwa :) Moim smakiem dzieciństwa to chrupki kukurydziane były... i dalej je ubóstwiam :)
    A bułki z masłem i z nutellą bym nie przełknęła, robi się taki maślany krem, który jest niesmaczny. Co innego bułka z dżemem - wtedy musi być masło :)
    Moja babcia zwykła robić tort czekoladowy z masą na bazie nutelli, i jest to akurat ten jej tort, za którym nie przepadam. Za to truskawkowy, och i ach :)
  • haha oj tak, zdecydowanie ;D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/04/13 03:03
    @wszyscy kwestionujący podane wartości odżywcze: Oczywiście macie racje, wartości są błędne (nie ma żadnych "procesów naenergetyzowujących" ;). Błąd jest związany z innym sposobem przechowywania danych w nowym systemie. Przy uruchamianiu nowej wersji strony dane ze starego systemu zostały tutaj źle zaimportowane. Do bułki z nutellą zostały przypisane wartości samej nutelli, stąd ta rozbieżność. Dane zostały poprawione (tutaj weryfikacja), sprawdzamy czy innych produktów nie dotknął podobny problem przy przenoszeniu na nowy system (na 99% nie, bo tutaj była to specyficzna sytuacja i oryginalna relacja między produktami, ale sprawdzamy)
  • Nic nie warte takie jedzenie. O wiele lepiej posmarować bułkę masłem orzechowym.
  • Tomek, jest warte chwile rozkoszy w trakcie konsumpcji, a to bezcenne :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę