Brukselka

Jedna gotowana brukselka średniej wielkości waży 17g.

  100g na zdjęciu (17 g)
Energia 35 kcal 6 kcal
Białko 4,4 g 0,7 g
Tłuszcz 0,5 g 0,1 g
Węglowodany 8,2 g 1,4 g
Błonnik 5,1 g 0,9 g

Brukselka kalorie w 100g: 35kcal

Zobacz więcej: sztuka 17g brukselka

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.25

Ważenie dodano: 2009.12.29 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Mamy 11 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • A jak jest ze świeżą brukselką? Bo na różnych stronach są wartości 40-58kcal. Co prawda nie zjadam brukselki na kilogramy, aby robiło to aż taką różnicę, ale z ciekawości pytam ;P
  • bayaderka 2012/06/11 11:16
    a czemu po przeliczeniu podanych wartości zgodnie z "zasadą": 1g białka i 1 g węgl = 4kcal, 1g tł = 9 kcal, kaloryczność się nie zgadza (tzn jest wyższa ?). W "mojej" brukselce zgodnie z danymi podanymi przez producenta, w 100g jest 3,2g węglowodanów i wtedy wychodzi niemalże dokładnie 35kcal, tak jak Państwo wyżej napisali
  • Kocham brukselkę ! :-) Zawsze wyjadam ją z zupy. Taka gotowana w wywarze warzywno - mięsnym jednak smakuje mi dużo bardziej od tej z wody. No i moja brukselka musi być miękka.
  • prawie gram blonnika w jednej wow
  • Dziś zjadłam takich 12 na obiad razem z jajkami sadzonymi i ziemniakiem gigantem; pyszności, jutro powtórka ;) Ale brukselek będzie połowę mniej, a dorzucę marchewkę podgotowaną al dente.

    Brukselka jest też pyszna do dań typu chińszczyzna, np. z marchewką, porem, papryką, makaronem i doprawiona czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Kiedyś bardzo mi przeszkadzała jej gorycz, teraz wręcz przeciwnie- to zaleta ;)
    A ostatnio mam fazę na brukselki, trafiłam przecenione i kupiłam cały worek, dziennie zjadam przynajmniej garść.
    Bardzo mi się podoba zawartość błonnika, jak również żelaza ;)
  • Jeżeli brukselka to tylko taka która była mrożona , nie jest wtedy w ogóle goryczkowata .
  • muszę w końcu spróbować wersji smażonej (:
  • @cuckoo
    Polecam smażoną z czosnkiem na maśle klarowanym i posypaną żółtym serem ;)
  • Tvk_91 fajny pomysl, musze wyprobowac :)
  • btw, Tvk_91, gdzieś Ty znalazła worek brukselki w połowie marca?
  • @cuckoo przypuszczam że w zamrażarce :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę