Witamina rozpuszczalna w wodzie. Witamina B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonym komórek krwi (erytrocytów), tworzeniu materiału genetycznego (DNA i RNA), przemianach tłuszczów i węglowodanów, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.


Niedobory kobalaminy powodują powstanie niedokrwistości złośliwej, megaloblastycznej, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, zmian zwyrodnieniowych błony śluzowej żołądka, stanów zapalnych ust, zaburzeń w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie, trudności w chodzeniu, drętwienie rąk i nóg), zaburzeń wzrostu u dzieci, podwyższonego stężenia homocysteiny, depresji. Towarzyszy temu utrata apetytu oraz jąkanie się. Na niedobory witaminy B12 narażone są osoby nadużywające alkoholu, osoby starsze, chorujące na schorzenia przewodu pokarmowego oraz wegetarianie (głównie weganie).


Nadmiary witaminy B12 mogą powodować u niektórych osób reakcje uczuleniowe.


Witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie i jego przetworach, nabiale, rybach i jajach.