Witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest składnikiem tkankowych układów enzymatycznych, przez co wpływa na przemiany tłuszczów i węglowodanów oraz procesy enzymatyczne zachodzące w organizmie. Tiamina jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, funkcjonowania układu nerwowego i gojenia się ran.


Niedobór tiaminy powoduje chorobę beri-beri, która charakteryzuje się porażeniem nerwów i zanikiem mięśni kończyn, oczopląsem, zaburzeniami pamięci i koncentracji, niewydolnością krążenia, utratą łaknienia, nudnościami, wymiotami, biegunką, zaburzeniami pracy serca.


Przedawkowanie witaminy B1 występuje rzadko i objawia się zawrotami głowy, osłabieniem, drżeniami mięśni, zaburzeniami rytmu serca i reakcjami alergicznymi, obrzękami, nudnościami, dusznością.


Źródła pokarmowe tiaminy: pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, drożdże, mięso wieprzowe, pestki słonecznika.