Mleczko kokosowe

Szklanka mleczka kokosowego waży 230 g.

  100g na zdjęciu (230 g)
Energia 203 kcal 467 kcal
Białko 2,1 g 4,8 g
Tłuszcz 18,0 g 41,4 g
Węglowodany 8,1 g 18,6 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mleczko kokosowe kalorie w 100g: 203kcal

Zobacz więcej: szklanka kokosowe 230g mleczko

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.19

Ważenie dodano: 2010.08.22 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: ekstrakt z mleka kokosowego 80 %, woda
Producent: Exotic Food Tajlandia
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ale bomba : OO
  • Yyyy... Aż tyle?
    Ale sobie zawyżyłam kaloryczność sernika :D
  • Dużo tłuszczu, więc nic dziwnego że tyle kalorii. Na szczęście prawie nie używam, a jeśli już to w niewielkich ilościach :) Pozdrawiam!
  • Chętnie zobaczyłabym tutaj zważenie mleczka kokosowego light, gdyż ma ono tylko 5% tłuszczu, i może nie jest najzdrowszym z dostępnych produktów na rynku, ale na pewno lepszym zamiennikiem przy potrawach orientalnych, np. curry :-)

    Poza tym szklanka to bardzo dużo. Zwykle do potraw wytrawnych (desery oczywiście pomijam) dodaje się maksymalnie 1/4 lub nawet mniej: kilka łyżek mleczka na porcję.
  • A ja na obiad miałam ryż brązowy z żółtym curry na mleku kokosowym z dynią, jarmużem i białą fasolą. Było pyszne i w ogóle nie żałuję tych kalorii ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/10 13:14
    @Kiriko: dopisałam sobie życzenie do listy zakupowej. Pojawi się w przyszłości, jednak nie mogę na tę chwilę określić kiedy.
    "Poza tym szklanka to bardzo dużo" Tutaj znajduje się ważenie łyżki mleczka kokosowego: http://www.ilewazy.pl/lyzka-mleczka-kokosowego
    @Agatka: "ryż brązowy z żółtym curry na mleku kokosowym z dynią, jarmużem i białą fasolą" Oryginalne połączenie, z chęcią bym spróbowała :)
  • whatever 2013/01/03 14:14
    Ludzie, przestańcie patrzy c na kalorie, zacznijcie patrzyć na wartości odżywcze...
  • Robie swoje mleko kokosowe z blendowanych wiorkow z wrzatkiem - wychodzi o wiele mniej kaloryczne, tanie jak barszcz i naturalne, bo bez zadnych konserwantow i ulepszaczy. Polecam domowe mleka roslinne - tak samo mozna miksowac z woda na przyklad sezam, z mlekiem z ktorego kawa smakuje jak chalwowa. Przepisow z sieci jest mnostwo ale najprosciej to zapamietac zeby zalac szklanke nasion szklanka wrzatku, zoastawic na dwie godziny a potem dobrze zblendowac i przecisnac przez szmatke. Pozostale,suche wiory zalac jeszcze raz, tym razem troszke mniejsza iloscia wody i tez zmiksowac i przecisnac. PYSZNE
  • Pani Izabelo, co Pani sądzi o mleku kokosowym i daniach curry ? Czy ten produkt i dania są wartościowe ? Nie mogłam znaleźć zbyt dużo o mleku kokosowym, ale gdzieś mignęło mi że jest ono bardzo zdrowe. U mnie w domu curry składa się z mięso ( filet z kurczaka/indyka) + mleko kokosowe + pasta curry + różne warzywa/owoce ( takie, które aktualnie są w seznie ) + ryż pełnoziarnisty/dziki ew. ziemniaki. Wczoraj i dzisiaj miałam takie dania na obiad ( 1 z kwestii smaku - kurczak, bakłażan, pasta curry, mleko kokosowe, pomidory, ryż pełnoziarnisty, 2 - kurczak, bakłażan, papryka, pieczarki cebula, mleko kokosowe, pasta curry, młode ziemniaki ) Co Pani sądzi ?
  • @Kamila nie jestem p Izabelą, ale mogę ci powiedzieć, że curry (sypkie curry bez chemii, nie wiem jaki jest skład pasty) ze względu na skład bardzo pobudza metabolizm, mleko kokosowe jest niestety ciężkie i kaloryczne, więc trzeba z nim ostrożnie :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/10 12:00
    @Kamila: "Czy ten produkt i dania są wartościowe ?" Nie można odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, ponieważ będzie to zależeć od składu zarówno mleczka, jak i potrawy. Dla przykładu, powyższe mleczko ma bardzo fajny, prosty skład, jednak jest stosunkowo tłuste. Nie każdy powinien po nie sięgać. Wówczas można zrobić lżejsze mleczko samodzielnie: http://www.lekkowkuchni.pl/2013/09/mleko-kokosowe.html. Jeżeli chodzi o przykłady dań, które przedstawiłaś - uważam, że są bardzo ciekawym i smacznym urozmaiceniem codziennego menu. Smacznego !
  • @Kamila Olej kokosowy jest produktem, który ma w medycynie potwierdzone właściwości lecznicze i może być również spożywany przez osoby mające problemy z trawieniem tłuszczu (imho wręcz powinien, oczywiście wprowadzany stopniowo), to tak odnośnie wątpliwości. Zatem mleko kokosowe z dużą ilością tłuszczu kokosowego (co się rozumie samo przez się) jest wartościowe. Pomijając fakt, że cała tłuszczofobia promująca zwiększoną podaż węglowodanów jest jakąś paranoją (nie, diety nieskowęglowodanowe też nie są dobre), która się dramatycznie odbija na zdrowiu społeczeństwa, ale to temat na osobną dyskusję. Nie wspominając nawet o demonizowaniu tłuszczów zwierzęcych, podczas gdy te roślinne (ot, chociażby ten nieszczęsny słonecznikowy) są tymi niezdrowymi (z kikoma wyjątkami, w tym olej kokosowy).
  • Witam, a jak w tym przypadku przeliczyć 100g na mililitry.
    Standardowa puszka ma 400 ml mleka kokosowego, czy ta szklanka to zawartość całej puszki?
  • Szklanka ma 250ml.
    Pod zdj jest napisane, że mleczko waży 230g.

    Mleczko nie jest nalane po brzegi, wiec myślę ze w przybliżeniu by było 1g=1ml
  • Masa mleczka w szklance - 230g
    Objętośc szklanki standardowo 250cm3, przy niepełnym zapełnieniu jak tutaj 240cm3. Zatem gęstośc mleczka wychodzi 0.92g/cm3 = 1ml.
    400cm3 * 0.92g/cm3= 368g. Waga mleczka z 1 puszki.
    100g mleczka - 109ml.
  • Bardzo dziękuje za obliczenia :)
  • Dziś jestem w niebie.. 100g mleka kokosowego + 100 g ananasa + odzywka białkowa ;p
  • Mam pytanie dotyczące mleczka kokosowego.
    Jeśli włoży się mleko kokosowe do lodówki, to oddziela się płyn od części stałej (bialej śmietanki). Jak wygląda w takim wypadku kaloryczność każdej z nich? Domyślam się, że zdecydowana większość jest w części stałej.. Nie wiem jednak czy ten płyn ma śladową ilość kalorii, czy jednak inaczej trzeba to przyjąć?
  • "po otwarciu ono dość szybko się psuje" - eee tam, przelewam do szklanki, owijam folią spożywczą, wstawiam do lodówki, mija ponad tydzień i wciąż jest ok
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/12 08:34
    Kilka dni temu zrobiłam gofry wykorzystując mleczko kokosowe. Skorzystałam z przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/gofry/gofry_kokosowe_bezglutenowe/przepis.html
    Przy czym pozmieniałam nieco rodzaj i ilość składników.
    W moim przypadku składniki prezentowały się w następujący sposób:
    • Mleczko kokosowe 250 g: http://goo.gl/tALBdl (ekstrakt z orzecha kokosowego 60%, woda)
    • Mąka ryżowa: 170 g (1 szklanka + 4 łyżki)
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    • Wanilia - zmielona: 1 łyżeczka http://dzikieziemniaki.pl/wp-content/uploads/2014/12/DSC08181-ps-zw.jpg
    • Ksylitol: 2 łyżki
    • Jaja: 2 sztuki klasa wagowa M (oddzielnie białka i żółtka)
    • Wiórki kokosowe: 2 łyżki

    Konsystencja wyszła bardzo dobra. Uzyskałam 6 gofrów o wielkości zaprezentowanej na zdjęciu.

    Podałam z naturalnym jogurtem i wiśniami w sosie własnym (z działki teściów ;))
    Gofry wyszły bardzo smaczne. Posiadały ciekawą strukturę - inne niż z glutenowej mąki pszennej. Robiły się chrupiące dopiero po chwili od wyjęcia z gofrownicy (przy zastosowaniu innych mąk, w pierwszej kolejności wyjmuję sztywne i chrupiące ;)). W swojej strukturze są też bardziej kruche.
    Zachęcam do wykonania.


  • Pani Izabelo zaintrygował mnie ten przepis . Czy proszek do pieczenia można zastąpić drożdżami ? . Bardzo go nie lubię i nawet użyty w niewielkich ilościach jest dla mnie wyczuwalny w smaku .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/12 10:09
    @Ijon: Pewnie, że można dodać drożdże. Dodałabym drożdże w postaci instant. Zamiast proszku do pieczenia można wykorzystać winny kamień lub sodę. Ja dotychczas najczęściej dodawałam do gofrów sodę.
  • Pani Izabelo, piękne zdjęcia gofrów! W pierwszej chwili myślałam, że ten jogurt nie jest jogurtem, a "bitą śmietaną" z mleka kokosowego :) Tu przepis na bitą śmietanę kokosową:
    https://youtu.be/6U3Bhmi-oT4
  • Izabela
    Dziękuję za odpowiedz , teraz będą za mną chodziły :-) . Przysmak mojego dzieciństwa z lat 70 . Zawsze kiedy z mamą wychodziłem na zakupy , kupowała małemu Adasiowi gofra z bitą śmietaną i jagodami . Jedna z niewielu rzeczy które wtedy lubiłem , byłem niejadkiem :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/02/13 06:27
    @Surykatka: Dziękuję za informację. Wczoraj będąc na zakupach w Piotrze i Pawle zauważyłam śmietankę kokosową, której nie mamy jeszcze zważonej. W składzie znajduje się aż 96% kokosa, więc zapewne po schłodzeniu powinna się dość dobrze ubić - nawet jeszcze lepiej od mleczka kokosowego ;) Za jakiś czas ukaże się na ilewazy.
    A tak przy okazji, to z przyjemnością spróbowałabym tej kawy z przepisu :)
  • Orientuje się ktoś jakie wartości przybliżone będzie miało mleko kokosowe zrobione z wiórków kokosowych, np takie jak z tego przepisu: http://lawendowydom.com.pl/jak-zrobic-domowe-mleko-kokosowe/ ?
  • Skowronek 2016/06/09 11:30
    Mleko kokosowe, ale nie z puszki ma 34 kcal w 100 g . Sprawdziłam przed chwilą na opakowaniu mleka, które używam. Nie wiem skąd ponad 200 kcal u Ciebie. Może to jest to z puszki?. Ja używam Eco Mil - Cocount Milk z Hiszpanii.http://www.ceneo.pl/30941424
    Pozdrawiam
  • @Skowronek może stąd, że są to dwa zupełnie różne produkty? To z puszki to mleczko kokosowe, które w składzie ma 80% kokosa i 20% wody, a to co Ty pokazujesz to napój kokosowy, stosowany bardziej jako zamiennik mleka krowiego, który ma zaledwie 8,5% kokosa, a reszta to woda.
  • Witam,mam takie pytanie ponieważ pierwszy raz mam styczność z mlekiem kokosowym z puszki zastanawiam mnie jedna rzecz.W mleku jest duża kulka wytraconego oleju .Na puszczę jest to w informacji ,że ów olej może sie wytrącić.I tu jest moje pytanie czy ten olej nadaje się do spożycia?i czy kaloryczność jest taka sama jak w zwykłym oleju kosowym?
    Skład mleka kokosowego:
    Miąższ orzecha kokosowego 65%,woda35%
  • @Kinga
    Tak to jest zwykły olej kokosowy. Jakbyś go przefiltrowała to by się nawet do smażenia nadał.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę