Szklanka mixu warzyw strączkowych

Mix warzyw strączkowych

Szklanka mixu warzyw strączkowych waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 282 kcal 564 kcal
Białko 24,0 g 48,0 g
Tłuszcz 1,0 g 2,0 g
Węglowodany 43,0 g 86,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Mix warzyw strączkowych kalorie w 100g: 282kcal

Zobacz więcej: 200g fasola szklanka mix warzyw

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.03.24 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: ciecierzyca (23%), fasolka Pinto, fasolka biała, fasolka czarna, soczewica zielona, soczewica zielona Dupuy, fasolka Kidney, soczewica czerwona (składniki ekologiczne, objęte certyfikatem kontroli).
Producent: Bio Planet

Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/03/24 19:47
    Niestety producent w tym przypadku nie podał zawartości błonnika, a nasz aktualny system nie pozwala wpisać "brak danych", stąd zero przy tej pozycji, co może wprowadzać w błąd.

    Jeszcze nie mieliśmy okazji tego próbować, ale wygląda bardzo kolorowo i zachęcająco. Jak ktoś z Was przygotowywał coś z tym mixem to prosimy o przepis.
  • W tym chyba są wszystkie możliwe witaminy i sole mineralne :)
  • co dokładnie wchodzi w skład warzyw strączkowych tego MIXA?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/03/24 19:59
    @Lejla: Ups, zapomniałem pod szklanką dodać składu, uzupełnione, skład powyżej.
  • i jeszcze jest chyba malutki błąd, w pierwszej informacji o wadze stoi, że szklanka waży 20 g, a nie 200.
  • kliknęłam z ciekawości na "dodaj do kalkulatora". Jest z tym pewien problem.
    Nie wiem czy komuś się to przyda :) Ja nigdy jeszcze nie widziałam takiego miksa, ale mogłam go omijać z niewiedzy.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/03/24 20:49
    @sfizo, @Wiera: waga i dodawanie do kalkulatora poprawione, dziekuję za zwrócenie uwagi.
  • jak to sie je? :D
  • papryczqa 2012/03/25 08:14
    Dziwne, że zrobili taki mix. Przecież każde z tych strączków inaczej się gotuje np. fasola, a soczewica...
  • Widziałam kiedyś podobną mieszankę, ale na opakowaniu było napisane że jest do zupy. Więc może tą też wykorzystuje się do podobnych celów.
  • No właśnie, przecież fasola gotuje się bardzo długo, a soczewica krótko w porównaniu. Jak taki mix przygotować razem do spożycia?
  • @xxx - zabawić się w kopciuszka i pooddziela wszystkie ziarenka od siebie, potem osobno ugotować i zmieszać ponownie ;D
    Też mnie te miksy zawsze zastanawiały pod tym względem. Nigdy nie kupiłam, chyba jednak wolę dania z jednym rodzajem strączków, a nie taki miszmasz wszystkiego.
  • Moja mama na bazie takiej mieszanki (chyba nawet tej samej) robi zupę - najpierw moczy nasiona, później je gotuje i doprawia. Tylko tyle :) Zupa wygląda niezbyt zachęcająco: ma czarno - krwisty kolor i zagęszczoną konsystencję, ale jest pyszna! Osobiście nie mogłam się odewać od garnka! :D
    Na opakowaniu chyba jest przepis. Nie ma problemów z tym, że jedne ziarnka się gotują dłużej, drugie któcej. W sumie może z tego taka konsystencja.
    Ogólnie polecam wypróbować.
  • Moja mama też robi zupę na bazie tego miksu, stosując się do zaleceń na opakowaniu. Wychodzi pyszne :)
  • a ja mam taką nietypową propozycję- czy można w wykresie czasu potrzebnego na spalenie energii z pokarmów umiescić jeszcze pływanie? :)
  • oprócz zupy można z tego zrobić pyszny sosik do ryżu albo farsz do naleśników/placków. jak ja robię taki mix i zostanie mi trochę, to robię kotleciki - dzięki temu, że część się rozgotuje, nie trzeba dodawać zbyt wielu rzeczy, bo wszystko ładnie się trzyma :)
  • pomysł z kotlecikami mi się podoba! uwielbiam falafel i kotlety z soczewicy, więc myślę, że z takiej mieszanki też mogłyby mi przypaść do gustu. więc może następnym razem, jak ujrzę ją w sklepie, to się jednak zdecyduję na zakup. ;)
  • @agnieszka: pamiętaj tylko, żeby dokładnie odsączyć/odparować wodę, bo inaczej nie będą chciały się skleić - wtedy trzeba dodać jajko lub inny zagęstnik, zależy co masz pod ręką :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę