Twaróg sernikowy

Porcja twarogu sernikowego o zawartości tłuszczu 17 % waży 500 g.

  100g na zdjęciu (500 g)
Energia 198 kcal 990 kcal
Białko 8,5 g 42,5 g
Tłuszcz 17,0 g 85,0 g
Węglowodany 2,7 g 13,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Twaróg sernikowy kalorie w 100g: 198kcal

Zobacz więcej: porcja twaróg 500g ser biały twaróg sernikowy

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2012.01.18 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Producent: OSM Radomsko
Marka: Hej !

Mamy 45 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • 17% tłuszczu... tłuste bardzo, ale sernik z tego musi być super w smaku i mega kremowy! Ajć! Już bym zjadł .. ;-)
    A z ciekawości: został zużyty czy wywalony? :)
  • [komentarz usunięty] - bez uwag osobistych proszę. Maciej
  • 17% w SERNIKOWYM to dla ciebie duzo?! ;o
  • Tak, dużo. Emilki chudy ma 0%, President ma sernikowy 4% fatu, Jana extra 6%
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/19 01:31
    @Michał: ser wykorzystałam do sporządzenia sernika. Wyszedł puszysty i bardzo smaczny :)
  • do sernika musi być tłusty ser - jeżeli to ma być ciasto pokazowe, z chudego sera nie wyjdzie odpowiednio kremowy
  • Jeszcze mam pytanie - jak ten ser się sprawuje w wypiekach - nie jest za wodnisty? chyba jednak zupełnie inne ciasto wychodzi, niż ze zmielonego twarogu?
  • Moja mama używa do sernika twarożka sernikowo-kanapkowego o zawartości tłuszczu 26% :D 289 kcal/100 g. Ale sernik jest pyszny ;) Wychodzi na to, że to niezła alternatywa.
  • zamiast mielić lub kupować, to najlepiej twaróg zwykły po prostu zmiksować mikserem na równą masę i wychodzi jak taki kupny sernikowy
  • Ania1105 2012/01/19 09:12
    na ostatnie boże narodzenie robiłam taki typowy, ciężki sernik (tylko takie lubię). użyłam twarogu z kostki: 500g chudego i 500g półtłustego. dodałam dwie pełne łyżki masła i był przepyszny
  • niesamowite :) normalnie ciast nie robię, ale na ten weekend ze względu na pewną uroczystość pierwszy raz planuję upiec szarlotkę i sernik... wczoraj szukałam tutaj takiego twarogu a dziś - proszę - jest :) chociaż nawet nie prosiłam o ważenie :) p.s. mam presidenta 4% - mam nadzieję że sernik się uda, chociaż śniło mi się że wyrósł taki że piekarnik rozwaliło hehe :)
  • Ja do sernika używam sera o zaw. tłuszczu 7.5%. Zawsze mi wychodzi puszysty, nie mam z tym żadnych problemów. Po prostu piekę sernik na początku w 170 stopniach, później w 150ciu i cały czas od początku z przykryciem z folii aluminiowej. Dodaję też łyżeczkę sody i duże jaja (zawsze o 1 więcej niż w przepisie, i rozmiar L). Wychodzi zawsze puszysty, nigdy nie opada do środka, i jest idealnie kremowy ;-)

    A tak co do sera, to już dawno nie używałem samodzielnie mielonego, bo i po co? Teraz ser na sernik zmielony bez zadnych zbędnych chemicznych dodatków i zagęstników można kupić taniej niż 1kg sera i go mielić samemu...
  • @Oczko: używałem kiedyś tego presidenta, tylko dodałem więcej masła aby był bardziej puszysty :D
  • @haruka- ja wiem, że istnieją. Ale chcesz mi powiedZieć, że taki sernik jest wyśmienity, o niebo lepszy niż zrobiony z tlustszego twarogu? Bo niestety większości osob zależu tu na smaku a nie [komentarz edytowany - bez wulgaryzmów proszę. Maciej] kaloriach/ tłuszczach. Z reszta jak sama p. Izabela napisała- ona (DIETETYK) użyła tego sera wiec chyba nie jest to zbrodnia!
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/01/19 10:11
    @Blania: Nie rozumiem argumentu "Izabela użyła". Fakt, że Izabela przygotowała sernik z tej masy nie jest przecież żadnym wyznacznikiem. Dietetyczka zrobiła sernik, nie znaczy: "Róbmy wszyscy serniki z tej masy", komentarz Izabeli jest stwierdzeniem faktu zrobienia sernika a nie pochwałą, czy negacją tego produktu.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/19 10:15
    @Blania: przyznam szczerze, że kupując w sklepie ten ser zupełnie nie patrzyłam na wartości odżywcze znajdujące się na opkowaniu. Cel był taki: w propozycjach znjadowały się zapytania o ser zmielony przeznaczony na serniki, więc nie mając w tym doświadczenia, kupiłam pierwszy lepszy znajdujący się na półce. Po zastanowieniu się, co z nim zrobić po zważeniu, upiekłam swój pierwszy w życiu sernik :) Ale czy powtórzę ten wyczyn, wątpię. Myślę, że do następnego sernika wykorzystam ser twarogowy półtłusty zmielony przez siebie, który ma znacznie więcej białka i mniej tłuszczu niż ten ze zdjęcia.
  • @Blania nie rozumiem tego Twojego oburzenia. Co nie mozna zrobic przygotowac sernika z innego twarogu niz ten, ktory tak uwielbiasz? Kazdemu tez smakuje co innego, dla jednego flaki sa daniem wysmienitym a dla mnie to cos obrzydliwego, ale czy to znaczy, ze ktos kto lubi flaki ma ich nie jesc, bo ja ich nie lubie? Zreszta, czy gdzies napisalam, ze TRZEBA robic sernik z twarogu 0%? Nie wydaje mi sie. Ja bym pewnie z niego zrobila (gdybym umialam), Ty tez zrobisz z tego co tam uwazasz za sluszne, nawet z masla.
    A jakbys chciala wiedziec to kolezanka zrobila kiedys sernik z tego chudego twarogu, z ksylitolem zamiast cukru i byl bardzo dobry.
    Patrzac na komentarze smiem rowniez twierdzic, ze wiekszosc osob tu zagladajacych patrzy na kcal/wartosci.
  • to trochę było apropos tego wpisu Michała "A z ciekawości: został zużyty czy wywalony? :)"
    Czyli p. Izabela nie uważała tego twarogu za okropny produkt niewart zjedzenia- jak w przypadku np zupek w proszku wczesniuej ważonych.
    @haruka- nienawidze sernika. nigdy nie piekłam, jadlam kika razy i zaden mi nie smakuje- ani tradycyjny ani odchudzony, żaden po prostu, wiec akurat zadnego sera sernikowego nie uwielbiam (i żadnego nie używam)
    Poza tym na moje pytanie, czy to jest AŻ TAK dużo odpiowiedziałaś "Tak, dużo. Emilki chudy ma 0%, President ma sernikowy 4% fatu, Jana extra 6%" wiecbardzo zwracasz uwage na tłuszcze/kcal a niestety nie zawsze przekłada sie to na smak.
    Co do tego, czy ludzie patrzą wyłącznie na tłuszcz? na te kilkanaście komentarzy znalazlam sporo opinii dotycznących SMAKU I KONSYSTENCJI sernika a nie tego, że jest to ciasto kaloryczne lub tluste. Wiec nie mów, ze wszyscy- a nawet wiekszość- zwracają uwage tylko na wartości odżywcze. Ludzie zdrowi cenią smak!
    (a oto na dowód kilka cyctatów wypowiedzi:
    musi być super w smaku i mega kremowy
    Wyszedł puszysty i bardzo smaczny
    z chudego sera nie wyjdzie odpowiednio kremowy
    o zawartości tłuszczu 26% :D 289 kcal/100 g. Ale sernik jest pyszny ;)
    dwie pełne łyżki masła i był przepyszny
    i jest idealnie kremowy ;-)
    dodałem więcej masła aby był bardziej puszysty :D)
  • Nie mowie o tym konkretnym wazeniu tylko ogolnie. Popatrz na komentarze przy okazji innych produktow. Owoc, ktory ma mniej niz 100 kcal to czasem bywa "bomba kaloryczna".
    Jasne, ze zwracam uwage na kcal, ale nie jem czegos, czego nie lubie tylko dlatego, ze nie ma ich wiele. I nie mozna kierowac sie tylko smakiem niestety. Gdybym tak robila to... no kiepsko by bylo. Zreszta twarog w ktorym jest wiecej tluszczu niz bialka to dla mnie nie jest twarog, to raczej cos w stylu almette albo innego kanapkowego.
  • serki kanapkowe mają na 1. pozycji tłuszcz roślinny wiec nie obrażalabym tego twarogu takim porownaniem., A co do ogołu ważen, to tez bym nie porównywała- skoro mozna zjesc owoc mający 20 kcal/100 i taki który ma ich 100/100g to mozemuy wybrac. a sernik raczej nikomu nie kojarzy sie z daniem "dietetycznym" wiec ma byc deserem, przyjemnością a nie katusza i wypominaniem sobie.
    Już pod któryms z ważen poruszany był ten problem..
  • A ja zawsze robię z Masy Sernikowej Dr.Oetkera która ma chyba 4 % tłuszczu, lub własnie z Presidenta i wychodzą przepyszne! co prawda nie wiem jak to jest w klasycznych sernikach(tych co sie białka ubija osobno), ja zawsze robie takie bardziej kremowe, jak amerykanskie cheesecakes i naprawde sa idealne, a wszyscy którzy je jedza a nie wiedza jaki twaróg jest w srodku mówia "mmm.. pyyyyszne, ale jakie to musi być tłuste, szkoda..." Więc niekoniecznie chudszy twaróg=gorszy smak ;D ( oczywiscie nie mówię o takim 0% bo taki z kolei nie ma w ogóle wartosci odżywczych)
  • @Blania tak jak mozemy wybrac mniej kaloryczne owoce, tak samo mozemy wybrac mniej kaloryczne wersje deserow. Czyli w tym wypadku mozemy zrobic sernik z chudego, a nie tlustego twarogu. Pozatym skoro mowisz, ze sernika nie lubisz to jak mozesz ocenic, czy "chudy" jest gorszy? A sera z foty bym napewno nie kupila te 12g bialka w twarogu to dla mnie minimum z minimum.

    a tu cos twarogowego i latwego dla czekoholikow ;) - http://mojewypieki.blox.pl/2010/12/Trufle-czekoladowo-miodowe-z-twarogu.html
  • @haruka: sernik z chudego twarogu to chyba tylko dla dukanowców. Już moim zdaniem minimum dla dobrego sernika to 4%, ale to też zależy od sera. U mnie w mieście sporo osób kupuje półtłusty (4%) z OSM Krzemień i go mieli - twierdzą, że lepszego nie ma do tego ciasta ;-)
  • nie jestem dukanowcem, a z takiego wlasnie bym zrobila ;)
  • nie napisałam nigdzie, że chudy jest gorszy, ale skoro dopiero niedawno na rynek zaczęto wprowadzac twarogi 0% po kilkunastu latach krolowania tych zwyczajnych, tłustych to jednak wciąż sernik w cukierni czy u babci jest robiony tradycyjnie i na tłusto a gdyby ten chudy był lepszy to wszyscy robiliby chyba lepszy i w dodatku "zdrowszy" nieprawdaż?
  • Oj raczej nie. Po pierwsze to kwestia przyzwyczajenia i wiedzy (babcie raczej o kcal i tego typu sprawach pojęcie maja niewielkie), a po drugie w piekarniach i cukierniach odtluszczaniem czy "uzdrawianiem" produktów nikt sie nie przejmuje. Popatrz na skład większości teoretycznie zdrowego pieczywa - najczęściej barwione i częściowo zrobione z oczysczonej mąki.
    Pozatym zdarzają sie lokale, w których możesz kupić "lightowe" wersje deserow. koło mnie można dostać chociażby odtluszczony sernik (choc nie wiem ile % mial ten twarog) i jakieś ciasta ze slodzikiem. Więc coś sie pomału zmienia.
  • @Blania: w książce kucharskiej z 1988 roku mam napisane o chudym twarogu i jego kaloriach, więc nie gadaj, że dopiero niedawno zaczęto go u nas wprowadzać ;-)
  • @haruka- oczywiście, zgadzam się co do SPECJALISTYCZNYCH lokali (to jak z kawą z syropem light- W Starbucksie dostaniesz, ale czy w zwykłej malej kawiarence również? A mi chodzi o NORMĘ a nie specjalizację)
    @Michał- zapytaj babcie/ mame jaki był twaróg 1 88 roku bo ja to zrobiłam i 7 osób powiedzialo mi ze kupwało sie na bazarku (w miescie) lub od godspodarza (na wsi) twaróg prosto od krow a wybacz- on chudy nie był.
    A twarożki typu Maluta 0%, Menu B 0% są u nas 1.5 roku-2 lat. Dlużej Milandia 0%-2.5roku. Chude (do 4% tł) są rzeczywiscie od kilku kat ale to jest twarog w kostce, a nie tak jak teraz mozna dostać SERNIKOWY 0-4%
  • WiFiRiFi 2012/01/20 10:37
    Jezusie macie problemy... To czy sernik będzie lepszy z chudego czy z półtłustego, czy z tłustego to kwestia smaku i subiektywna opinia. Ja jadłam z każdego i wszystkie były smaczne (choć chyba najbardziej odpowiadał mi półtłusty-ale raczej nie ze względu na typ twarogu). A to z czego robiony jest przez cukiernie czy nasze babcie jest średnim wyznacznikiem bo równie dobrze można by powiedzieć, że skoro "tradycyjnie" cukier sypie się kilogramami to tak powinno być bo tak smaczniej. Ale ja np nie lubię słodkich rzeczy więc przy pieczeniu ograniczam go do minimum i uważam takie ciasta za najlepsze (kierując się właśnie smakiem a nie kaloriami). Ale ktoś inny wolałby trzy razy więcej cukru i lukier do tego. Kto by wtedy miał racje? Pomijając już fakt, że dla mnie smak to po części kwestia przyzwyczajenia i nawyków.
  • wg mnie, sernik jak i inne ciasta powinien być spożywany sporadzycznie - przy wiekszych okazjach, a w tym wypadku, przy zjedzeniu rozsądnej ilości aż takiej róźnicy nie powinno robić to jak tłusty (czy chudy) był twaróg. Mam nadzieję, że i Pani Izabela sie ze mną zgodzi, że ważniejsze jest co wybieramy na codzień, a raz na jakiś czas moża pozwolić sobie na zjedzenie tego co dla nas najsmaczniejsze a niekoniecznie najzdrowsze! Trzeba żyć, a nie sie katować :)
  • BaŁaMuTkA 2012/01/21 13:00
    ostatnio jadłam moje dwa ulubione ciasta sernik i makowiec w jednym (sernik na górze a makowiec w dolnej warstwie... niebo jak dla mnie ;D uwielbiam wszelakie wypieki ;))
  • Pani Izabelo, mam zamiar uzyć tego sera do sernika na wielkanoc, mam tylko pytanie: jaką on ma konsystencję? Bardzo rzadką? Jak w ogóle wyszeł sernik z niego?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/30 10:11
    @Michał: "jaką on ma konsystencję? Bardzo rzadką? Jak w ogóle wyszeł sernik z niego?"
    Ser zakupiłam jednorazowo - mając na uwadze ilewazy.pl. Niestety, nie pamiętam już dokładnie jaką miał konsystencje ... Sernik piekłam z tego przepisu (wprowadzając drobne modyfikacje): http://gotuj.skutecznie.tv/2010/11/prosty-sernik-kremowy-i-aksamitny/ Wyszedł bardzo smaczny.
  • A ile kalorii ma twaróg sernikowy President 4% tłuszczu? Orientuje się ktoś? Bo nie ma wartości na opakowaniu ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/01 18:48
    @A.: "A ile kalorii ma twaróg sernikowy President 4% tłuszczu? Orientuje się ktoś? Bo nie ma wartości na opakowaniu ;)"
    W twarogu półtłustym znajduje się średnio 4,7 % tłuszczu - pewnie więc twaróg o którym piszesz, będzie dostarczał zbliżoną ilość kcal: http://ilewazy.pl/lyzka-twarogu
  • Preisnet sernikowy 2% ma 76 kcal na 100g :)
  • a tak przy okazji, to wszystkie presidenty maja sporo mniej bialka niz inne twarogi
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/02 17:29
    @Michał: Pani Izabelo, mam zamiar uzyć tego sera do sernika na wielkanoc, mam tylko pytanie: jaką on ma konsystencję? Bardzo rzadką? Jak w ogóle wyszeł sernik z niego?
    Michale, mam dla Ciebie świetną informację. W weekend natknęłam się na bardzo fajny (przy okazji świeży - bo z połowy marca) artykuł o konsystencjach i przydatności różnych rynkowych twarogów. Myślę, że artykuł ten zainteresuje zarówno Ciebie, jak i innych użytkowników ilewazy.pl. Warto też obejrzeć filmik: http://kotlet.tv/ser-na-sernik-jaki-wybrac
  • Nie kupuję takich rzeczy, prawdziwy sernik musi być na normalnym zmielonym twarogu pełnotłustym. Wówczas sernik ma niepowtarzalny smak. Takie coś to droga na skróty.
  • Niedługo mam zamiar zrobić sernik i własnie sprawdzałam wartości różnych serów i chyba zrobię tak jak planowałam z chudego twarogu :D
    Zgadzam się z haruka, każdemu smakuje co innego.
    A ja po moim ED będę bardziej cieszyła się chudym sernikiem z dodatkiem słodziku.
    Poza tym budując mięśnie potrzebuję białka, dlatego ograniczam też tłuszcze by nie zasłoniły moich wytrenowanych mięśni brzucha ;D
    Cieszę się, iż mogłam tu porównać wartości różych twarogów, bo właśnie zastanawiałam się jak to jest z tymi serami z wiaderek..
  • Zadowolona:) 2013/07/04 17:15
    O kurcze, ser sernikowy który ja kupuję ma 114 kcal / 100 g. I jego jest 1kg, więc w sumie ma 1140 cały a tu prawie 1000 kcal w półkilo :) I do wyboru albo naturalny, albo z laską wanilii. I to nie jest żaden tam 0 % czy light, po prostu zwykły, pyszny, kremowy ser sernikowy z wiaderka :D
    A sernik pieczony z tego właśnie sera jest bardzo delikatny i wilgotny. Często robię taki właśnie sernik bo tak malutko jak na ciasto kalorii a jest naprawdę wyśmienity.
    PS. Ten ser kupuję albo w Tesco ( z R.Makłowiczem na opakowaniu ) albo w Biedronce - Vitello czy jakoś tak .
  • jeśli chodzi o biedronkowy, to niestety nie jest to twaróg, a serek homogenizowany... ten z Tesco z Makłowiczem, to 100% zmielony twaróg i jest naprawdę pyszny. serniki [te z kąpieli wodnej] wchodzą na nim idealnie maziste.
  • Zadowolona:) też robię serniki z tych dwóch twarogów i wychodzą super! tego z wanilią co prawda nie próbowałam, jakoś wolę sama dodać ;)
    W ramach ciekawostek, powiem wam tylko, że piekłam ostatnio sernik.. bez twarogu. Mieszkam we Włoszech, a zachciało mi się polskiego sernika- kombinowałam, kombinowałam i wymyśliłam :) użyłam 400 g serka wiejskiego (4% tłuszczu) i 200 gram Philadelphi. Dokładnie razem zblendowałam i wyszedł całkiem elegancki twaróg sernikowy ;) ok. 150 kcal i jakieś 10,5% tłuszczu. Sernik smakował zadziwiająco dobrze i był w smaku hmm.. taki polski ;) także polecam jak ktoś jest 'na obczyźnie' i nie ma dostępu do twarogu ;)
  • Zadowolona:) 2013/07/13 14:14
    nucha92 : Ale ten z biedronki też bardzo smaczny :) Uwielbiam oba.
  • A próbował ktoś jeść ten twaróg sam zamiast zwykłego twarogu?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę