Porcja masy marcepanowej do ciast i deserów

Masa marcepanowa do ciast i deserów

Porcja masy marcepanowej do ciast i deserów waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 449 kcal 898 kcal
Białko 10,0 g 20,0 g
Tłuszcz 29,0 g 58,0 g
Węglowodany 37,0 g 74,0 g
Błonnik 4,8 g 9,6 g

Masa marcepanowa do ciast i deserów kalorie w 100g: 449kcal

Zobacz więcej: sztuka 200g porcja Boże Narodzenie masa marcepanowa desery ciasta

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.17

Ważenie dodano: 2012.12.23 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: 54 % migdały, cukier, woda, syrop z cukru inwertowanego, substancja utrzymująca wilgotność inwertaza.
Producent: Zentis

Mamy 20 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • pierwszy raz cos takiego widze, ciekawe ze ma az 54% migdalow!
  • Aleksandra 2012/12/23 21:53
    ja i mój tata jemy takie na samo :D kochamy marcepan
  • Patrycja 2012/12/23 22:46
    Gdzie to zostało kupione? W wielu przepisach widzę masę marcepanową, a to nie do końca to samo co dostępne w sklepach batony marcepanowe w czekoladzie... W supermarkecie nigdy gotowej masy marcepanowej do wypieków nie widziałam ;c
  • kupiłam takie w tym roku i tez zjadłam samo ;)
  • Strasznie kaloryczne , zwłaszcza jak ktoś jest zdolny zjeść całe ,bo ja nie jestem po max jednej czwartej było by mi niedobrze .
  • Nie lubię strasznie :P
    A to chyba nie dziwne że w składzie jest 54% migdałów, skoro właśnie z nich robi się marcepan :)
  • Aleksandra 2012/12/23 23:59
    napisałam że jemy na samo ale nie że na raz ;) taka kostka zazwyczaj starcza na conajmniej 2 tygodnie. Zwyczajnie skubiemy sobie od czasu do czasu :D
  • nie wiem jak to możliwe , ale nienawidze marcepanu najbardziej na świecie , natomiast od zwykłych orzehów jestem wprost uzależniona , i jem je codziennie
  • słuchajcie, masakra - kupiłam sobie taką masę do udekorowania ciasta... w żaden sposób nie udało mi się tego cienko rozwałkować - cały czas się kleiło, mimo że podsypywałam cukrem pudrem i przeniosłam masę na silikonową podkładkę. Jak już poddałam sie i stwierdziłam, że skoro nie przykryję tym całego ciasta, to spróbuje chociaż na wierzchu położyć, to to dziadostwo zaczęło mi się kruszyć i rozrywać, jednym słowem: dramat :D dodatkowo chciałam być sprytniejsza niż ładniejsza i położyłam tę masę na warstwę galaretki,żeby pod spodem było gladko i ładnie mi się wszystko ułożyło, w efekcie czego po jakimś czasie zrobiła się z tego paciaja :D a w szafce jeszcze kilka opakowań takiej masy - dobrze że marcepan uwielbiam, to zjem go jak tradycyjny chlebek marcepanowy :)
    p.s. jeśli ktoś planuje użyć do czegoś tej masy, to proponuję od razu zaopatrzeć się w jakiś barwnik spożywczy - sam marcepan ma nieciekawy kolor i średnio to wygląda na ciastach ;)
  • Uwielbiam marcepan zwłaszcza w biedronce marcepan z skórkami pomarańczy pycha :)
  • omomom <3 swego czasu jadłam go prawie codziennie. I w sumie taki batonik marcepanowy można spotkać w wielu sklepach. Ale jednak masa marcepanowa to troche co innego
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/12/28 16:12
    @bet: oryginalne marcepanowe przygody ;)
    Ciekawa uwaga z barwnikiem spożywczym. Próbowaliśmy do zdjęcia masę przekroić, czy pokazać jakoś inaczej, ale zrezygnowaliśmy z tych zabiegów bo w każdym z wariantów masa wyglądała tak samo (tak samo nudno wizualnie ;) i o ile przy zdjęciu to bardzo nie razi to już w cieście może, stąd pomysł z barwieniem brzmi sensownie.
    Ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczony smakiem tej masy, nie lubię marcepanu, ale tutaj jest praktycznie sam smak zmielonych migdałów (bez tego "marcepanowego" posmaku), pycha!.
  • pepparkakor 2012/12/29 12:00
    Tym co nie lubia marcepanu proponuje sprobowac produktow firmy Niederegger - zmienicie zdanie :)
  • @Maciej: moje pierwsze próby barwienia marcepanu poszły sprawnie - na pierwszy ogień poszedł sok z buraków i kakao, wszystko bardzo ładnie się wymieszało, ale juz nawet nie próbowałam wałkować ;)
    ale ogólnie również jestem zachwycona tym, że marcepan w masie nie jest aż tak słodki :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/12/30 17:45
    @bet: brzmi fajnie, zrób zdjęcia jak możesz (wyślij na ilewazy@ilewazy.pl to podepniemy pod komentarz)
  • Masę można wykorzystać w prosty sposób - ulepić z niej kuleczki (dowolnej wielkości), obtoczyć w kakao i schłodzić. Pycha!
  • Sosa BezCukiernia 2013/02/24 14:00
    54% migdałów - chyba rekord jaki można dostać w sprzedaży :-)

    Zapraszam do wypróbowania prawie 100% marcepanu w BezCukierni :-) http://bezcukiernia.blogspot.com/2013/02/zima-i-domowy-marecepan.html
    i na FB
    https://www.facebook.com/bezcukiernia
  • W jakim sklepie, najlepiej ogólnodostępnym można kupić masę marcepanową?
  • Taką kostkę 200 gram można spokojnie zjeść naraz.
  • Ten marcepan jest naprawdę bardzo smaczny, nie jest przesłodzony, ma przyjemną konsystencję. Kroję go w kosteczki i podjadam jak cukierki, przechowuję w próżniowym pojemniku. Jeśli najdzie mnie ochota, to ugniatam go ze skórką pomarańczową i oblewam gorzką czekoladą - cud, miód i orzeszki :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę