Łyżeczka proszku do pieczenia

Proszek do pieczenia

Łyżeczka proszku do pieczenia waży 4 g.

  100g na zdjęciu (4 g)
Energia 51 kcal 2 kcal
Białko 1,4 g 0,1 g
Tłuszcz 0,2 g 0,0 g
Węglowodany 11,0 g 0,4 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Proszek do pieczenia kalorie w 100g: 51kcal

Zobacz więcej: 4g łyżeczka proszek do pieczenia

Ostatnia aktualizacja: 2017.06.20

Ważenie dodano: 2011.04.09 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: pirofosforan dwusodowy, kwaśny węglan sodowy, mąka pszenna. Nie zawiera wodorowęglanu amonu.
Producent: Delecta

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • ojej, w życiu by mi nie przyszło do głowy że z tego można liczyć kalorie :O
    no ale jak widać jest pewien procent mąki pszennej który ma w nich udział ;]
    to przydałoby się jeszcze żebyście np. drożdże zważyli
  • Karolcia 2011/04/10 07:42
    Drożdże są tutaj http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-drozdzy-instant i tutaj http://www.ilewazy.pl/pol-kostki-drozdzy :)
    Dzięki za proszek do pieczenia. Teraz czekam na cukier waniliowy :)
  • Szczerze mówiąc myślałam ze proszek do pieczenia jest bardziej kaloryczny :O
  • a cukier waninilowy nie ma przypadkiem takiej samej wartości kalorycznej jak zwykły cukier? ;)
  • *wanilinowy
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/04/10 09:05
    @nirgendwo: no i bardzo dobrze, że nie przyszło Ci do głowy liczenie kalorii z proszku do pieczenia bo nie miałoby to najmniejszego sensu. To ważenie można potraktować jako ciekawostkę, być może będzie to zaczątek jakiejś ciekawej dyskusji i tyle.
  • Genialni jesteście! :))
  • Greeny666 2011/04/10 12:37
    Popieram Pana Maćka :) Ja dodaję proszku do pieczenia do placuszków owsianych,dzięki temu wychodzą puszyste :)
  • Karolcia 2011/04/10 14:00
    Z tego co ja znalazłam kiedyś w necie to cukier wanilinowy ma 32 kcal w 1 paczce, 398kcal na 100 g, ale bardziej przydatne by było zważenie właśnie 1 łyżeczki. No ale coś podobnie jak zwykły cukier pewnie. A wie ktoś ile ma olejek do ciasta???
  • Podane kalorie to tylko dodatek. W przepisach czasami jest na szklanki i łyżki a czasami na gramy i dekagramy wtedy warto wiedzieć ile tego proszku dać. Zawsze gdy coś piękę przeliczam sobie gramy mąki na waszą zważoną łyzkę i już nie musze się martwić czy czubata czy płaska bo jest zdjęcie. Proszek też mi się na pewno przyda. Dziękuję choć nie ja prosiłam o to ważenie :)
  • Cukier waniliowy - tyle, co zwykły cukier;
    Olejek do ciasta - tyle, co zwykły olej.
  • Również ciekawi mnie kaloryczność olejków/aromatów do ciast. Uwielbiam migdałowy dodać do kawy <3
  • Dziękuję za spełnienie mojej prośby :) Pozdrawiam serdecznie :)
  • @Justyna dodajesz olejek do pieczenia do kawy? Nie lepiej kupić taki aromat do kaw i herbat przeznaczony (w płynie)? Dodaje sie go 3-4 krople na filizanke (czyli ja daje 6 na kubek) wiec starcza na długo ;) no i ile by tych kcal nie miał na 100g to pare kropelek i tak ma praktycznie nic :P
  • Karolcia 2011/04/10 20:50
    Syropy do kawy są super, zwłaszcza te firmy Monin. Ale te z Lidla też są dobre a tańsze.
  • mi chodzilo o tego typu aromat http://www.smartcoffee.pl/pol_m_Aromaty-do-kawy-106.html a nie syrop :)
  • Karolcia 2011/04/10 21:16
    Nie spotkałam się wcześniej z takim aromatem, może dlatego że nie szukałam. Gdzie je kupujesz? Przez internet czy w jakimś normalnym sklepie?
  • Kupuje je w Czasie na herbate :) we wrocku te sklepy są praktycznie we wszystkich większych centrach handlowych :)
  • Karolcia 2011/04/11 09:47
    Muszę poszukać u siebie. Dzięki haruka :)
  • od dzisiaj w Lidlu jest promocja na syropy do kawy - wanilia, karmel albo orzech laskowy do wyboru. Zaraz wykasują nasze wpisy za offtop, ale może ktoś zdąży przeczytać ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/04/11 12:32
    Proszę o powrót do tematu. Dalsze wpisy nie dotyczące proszku do pieczenia będą usuwane.
  • A czy soda oczyszczona działa tak samo jak proszek do pieczenia?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/12/17 18:39
    @haruka: Oba środki spulchniające mają podobne zadanie do wykonania: spulchnić ciasto i nadać mu odpowiednią strukturę. Jednak ze względu na różny skład, mogą reagować odmiennie w stosunku do pozostałych składników ciasta i dlatego nie we wszystkich wypiekach jeden środek może zastąpić drugi. Soda oczyszczona to czysty wodorowęglan sodu. W połączeniu z cieczą i kwaśnym składnikiem (owoce itd..) ulega dość szybkiemu rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla, które powodują rośnięcie wypieków. Proszek do pieczenia, oprócz wodorowęglanu sodu - substancji o odczynie słabo alkalicznym, zawiera substancje o odczynie lekko kwaśnym. Również jest reaktywowany pod wpływem wilgoci i temperatury, ale posiadając już w swoim składzie odczyn kwaśny, nie są konieczne dodatkowe kwaśne składniki w cieście.
    Dla wielu osób wyroby sporządzane na proszku do pieczenia są łagodniejsze w smaku aniżeli upieczone na samej sodzie. Dlatego sodę najczęściej dodaje się do takich wypieków, np. piernika (który często piecze się na zakwasie). Soda połączywszy się z zakwasem nie nada "ługowatego" posmaku. Innym przykładem będzie babka piaskowa. W każdym przepisie będzie proszek do pieczenia. Gdybyśmy dodali sodę, efekt specyficznego posmaku murowany. W niektórych przepisach możemy znaleźć zarówno sodę, jak i proszek do pieczenia. Podobno dzięki temu na początku poprzez sodę ciasto szybko urośnie, a proszek do pieczenia niejako "podtrzyma" to działanie do końca pieczenia. Często jest tak, że możemy zamiast występującej w przepisie sody użyć proszku (uwaga: inne proporcje, chyba 1:1,5 lub 2), ale raczej na odwrót nie bardzo...
  • kupiłam dzisiaj proszek do pieczenie BIO bez fosforanów o składzie: skrobia kukurydziana*, kwas winowy (winian potasu 24,7%), soda oczyszczona. *z kontrolowanych upraw ekologicznych. chyba lepiej używać takiego, niż zwykłego, prawda?
  • ludzie naprawdę poszaleli, żeby przejmować się jaki proszek do do pieczenia używać, coraz bardziej życie sobie komplikujecie :/
  • Mam dziwne pytanie, ale cóż. Z tego co mi wiadomo wodorowęglan sodu zobojętnia kwas solny w żołądku. Biorę rano na czczo leki na tarczycę, z ulotki wiem, że nie można ich łączyć z innymi lekami/ suplementami, które działają zobojętniająco na kwas solny. Te drugie można przyjąć dopiero po 4 godzinach od leku na tarczyce. I teraz pytanie właściwe: czy jedząc np. na śniadanie placki na proszku do pieczenia, mogę spowodować, że leki na tarczycę nie będą działać? Czy proszek do pieczenia tudzież soda to inna bajka niż leki zobojętniające i powinnam się nie przejmować?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/14 07:06
    @Surykatka: Leki zobojętniające odczyn soku żołądkowego będą miały nieporównywalnie większą siłę działania w stosunku do wodorowęglanu sodu znajdującego się w proszku do pieczenia.
    Uważam, że spożycie kilku placuszków na bazie proszku nie powinno wywierać negatywnego wpływu (tym bardziej, że zapewne nie spożywasz ich każdego dnia). Jednakże w razie wątpliwości zachęcam do poradzenia się w tej kwestii farmaceuty bądź endokrynologa podczas następnej wizyty kontrolnej.
  • Dziękuję serdecznie za odpowiedź :-)
  • Pewnie niewielkie szanse, że ktoś tu zajrzy i udzieli odpowiedzi, ale spróbuję. Fabrycznie zamknięty woreczek z proszkiem do pieczenia... nadmuchał się. Tzn. wygląda jak balonik. Termin przydatności do spożycia nie minął. Co jest tego przyczyną i czy nadaje się do użytku? Szkoda by było zmarnować ciasto z powodu proszku za kilkadziesiąt groszy. Szukałam czegoś na ten temat w Internecie, ale nic nie znalazłam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/06/20 11:31
    @aga_368: Według mnie, nastąpiła w nim jakaś reakcja chemiczna. Być może wodorowęglan sodu zaczął ulegać rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla ? Albo swój udział miała wilgoć, która przedostała się do opakowania ? Specjalistą w tym zakresie nie jestem, więc zachęcam do skontaktowania się z technologiem firmy produkującego wspomniany proszek do pieczenia - z pewnością w sposób fachowy (ale mam nadzieję, że przystępny) wyjaśni wątpliwości.
    Zapewne większego użytku już nie będzie z tego produktu, bo zadziałał tam, gdzie nie trzeba ;)
  • Dziękuję za odpowiedź.
    Też uznałam, że użytku już z tego nie będzie, a że cena proszku do pieczenia jest znacznie mniejsza niż cena wszystkich składników na ciasto + mojej pracy, to proszek po prostu wyrzuciłam i kupiłam nowy.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę