Murzynek

Kawałek murzynka waży 55 g.

  100g na zdjęciu (55 g)
Energia 427 kcal 235 kcal
Białko 7,7 g 4,2 g
Tłuszcz 24,4 g 13,4 g
Węglowodany 45,0 g 24,8 g
Błonnik 0,7 g 0,4 g

Murzynek kalorie w 100g: 427kcal

Zobacz więcej: sztuka kakao 55g kawałek murzynek

Ostatnia aktualizacja: 2015.10.10

Ważenie dodano: 2012.10.22 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka pszenna typ 500, masło o zawartości tłuszczu 82 %, cukier, jaja, kakao, mleko o zawartości tłuszczu 2 %, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, olejek migdałowy.

Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/10/22 20:45
    Dzisiaj nadszedł czas (dla niektórych długo wyczekiwany ;)) na murzynka !

    SKŁADNIKI:
    • mąka pszenna typ 500: 1,5 szklanki
    • masło o zawartości tłuszczu 82 %: kostka (200 g)
    • cukier 1 szklanka
    • cukier waniliowy 1 paczka (2 łyżki)
    • kakao 4 łyżki
    • jaja klasa wagowa M 4 sztuki
    • mleko o zawartości tłuszczu 2 % pół szklanki
    • olejek migdałowy 2 łyżki
    • do dekoracji: orzechy włoskie 4 połówki
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
    • masło rozpuszczamy na małym ogniu
    • dodajemy cukier i mieszamy trzepaczką (polecam płaską silikonową)
    • wlewamy mleko oraz wsypujemy kakao
    • mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników i powstania gładkiej, lśniącej masy (nie doprowadzamy do wrzenia !)
    • z powstałej masy odlewamy 1/3 szklanki - pozostawiamy do ostudzenia
    • pozostałą część wlewamy do dużej miski
    • oddzielamy białka od żółtek
    • do przestudzonej masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając
    • wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników
    • białka ubijamy na sztywną pianę
    • przekładamy do masy i delikatnie mieszamy do połączenia się ich wzajemnie
    • ciasto przekładamy do podłużnej formy, tzw. keksówki. W zależności od tworzywa możemy uprzednio wysmarować tłuszczem bądź nie (ja używam formy silikonowej, do której bezpośrednio wlewam ciasto)
    • ciasto piekłam w temperaturze 160 C 55 minut (z włączonym termoobiegiem)
    • upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, po czym oblewamy pozostałą polewą i dekorujemy orzechami.

    Własne modyfikacje stworzyłam na podstawie tego przepisu: http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2012/08/ciasto-murzynek.html
  • Nic, tylko dziękować! Bardzo podobnie moja babcia robi swojego murzynka. Nareszcie widzę, jak mniej więcej go szacować pod względem wartości odżywczych. :)
  • Tosieńka 2012/10/22 20:54
    lepiej dowiedzieć sie o kcal po konsumpcji , bo znajomość może zepsuć smak :P
  • n-neutrino 2012/10/22 22:02
    Całkiem spory kawałek i nie tak źle kalorycznie-odżywczo. Raz na jakiś czas można, a ciacho pycha. Choć polecam w sezonie na dynię murzynkobrownie z dynią, można o połowę zredukować kalorie bez utraty pysznego smaku :-) albo użyć karobu zamiast kakao - mniej kaloryczny, a słodki sam w sobie. Chociaż ja bym ten przepis zweganizowała na dzień dobry :D
  • zastanawia mnie jedno. czy jest tu osoba która zadowoli się 1 kawałkiem? czy tylko ja jestem taki łakomczuch? zjadłabym 2-3 kawałki od razu.. Uwielbiam murzynka, aż ciężko mi uwierzyć, że w dzieciństwie było to jedno z najmniej lubianych przeze mnie ciast :)
  • Smacznie brzmi, na początku przeraziła mnie szklanka cukru na 1,5 szklanki mąki, ale polewa wszystko tłumaczy :)
    Z podobnych proporcji robię ciasteczka (tylko, że z 1 jajkiem i 1.2 szklanki cukru) a i tak są strasznie słodkie - no ale domownicy takie lubią.

    Czy ten murzynek smakował dość słodko, czy jednak kakao łagodziło słodycz? Nabrałam ochoty na Murzynka, więc pewnie jutro skorzystam z przepisu :)
  • A dzisiaj właśnie myślało się o murzynku, smakowitym, wilgotnym cieście czekoladowym...dziękujemy! :)
  • u mnie w domu zawsze posypany wiórkami kokosowymi:) murzynak to jedno z moich ulubionych ciast
  • tinnyjustiny 2012/10/23 12:12
    Pyszne ciasto. Ja myślę, że byłabym w stanie zjeść całą tę foremkę na raz. Niestety, tak już mam. Dopóki nie skosztuję, jestem w stanie się powstrzymać. Zjem jeden kawałek ciasta, ciastko, cukierka to potem zaraz sięgam po następne, następne aż zjem wszystko.
  • @tinnyjustiny-jak ja Cię dobrze rozumiem ;) U mnie w domu murzynek wygląda zupelnie inaczej bo po pierwsze pieczony jest na blasze a nie w formie, po drugie wychodzi go około 4 razy więcej i nie jest niczym polany. Już dawno go u nas nie było i w sumie może to i lepiej bo jak się dorwę to nie będzie ciekawie... ;/ Jak każde ciasto jest trochę kaloryczny w końcu
  • O rety, jak dobrze, że nie tylko ja mam tak, że jak już spróbuję trochę muszę zjeść więcej, więcej, wszystko! ;] Ale myślę, że to normalne do końca nie jest. :P Tak czy inaczej murzynek jest pyszny, wczoraj moja kochana mamutka upiekła, troche innego, bo ze śliwkami, zwanego u nas "mokrym murzynkiem" i do dziś zostało nic. :)
  • ja zawsze zjadam całą blachę takiej wielkości jak ta na górze każdego rodzaju ciasta, jakie lubię ;) dla niektórych to jest nienormalne, a dla innych nic niezwykłego ;)
    a murzynka nigdy nie jadłam..
  • O wreszcie! Powiedziałabym, że w połowie przypomina murzynka robionego przez moją babcię - ciasto jest mega ciemne, wręcz czarne (w końcu nazwa "murzynek"), piecze się go na blasze no i nie ma polewy - według mnie zabiłoby to smak mokrego, podpieczonego wierzchu, który zawsze pierwszy zjadam, bo jest najsmaczniejszy :D Obecnie bardziej preferuję jego modyfikację - "łaciatą krówką" czyli murzynek z serem - pycha! (przydałoby się też to ważenie w przyszłości :))
  • kawałek rozmiaru kromki grahama to nie kawałek. :D
  • A mogłabym prosić o przepis na ciasto z mąki kukurydzianej? Takie ciasto z owocami np. kakao. Byłabym wdzięczna.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/10/27 08:43
    @Natalia: "Czy ten murzynek smakował dość słodko, czy jednak kakao łagodziło słodycz?" Hmm, to dość subiektywne odczucie, ale jak dla mnie murzynek z tego przepisu był odpowiednio słodki i jednocześnie fajnie kakaowy. Mi bardzo smakował.
  • jarząbek 2012/10/30 13:14
    u mnie w domu robi się murzynek według tego przepisu, ale większe proporcje i na blasze. ponadto do masy dodajemy powidła śliwkowe lub kawałki śliwek z nalewki, wtedy jest bardziej "mokry" i smaczniejszy :)
  • W składnikach tego ciasta brakuje proszku do pieczenia, ale zakładam, że dodaje się go 1 łyżeczkę jak w przepisie oryginalnym?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/17 22:19
    @bejbi: dziękuję za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście zapomniałam dodać proszku do składników potrzebnych do sporządzenia ciasta, natomiast znajdował się w sposobie przyrządzania :)
  • U mnie w domu daje się mniej wiecej podobną ilość składników z tym że mąki bierzemy 2,5 szkłanki a nie 1,5 :)
  • *Ta wersja jest pewnie w związku z tym mniej "sucha".
  • *A nie, dajemy też więcej masła, zapomniałam :P (przepraszam za ten flood)
  • Bardzo dobre ciachooo ! konkretnie kakaowe !
  • Mógłbym sie dowiedzieć o kaloryczności ciasta BEZ POLEWY i dodatków :)?
  • U mnie w domu wersja "bez polewy" to wersja robiona z takiej samej ilość składników, po prostu z masy kakaowej nie odlewa się nic na polewę (tzn. całość ląduje w środku). Czyli pod względem kaloryczności wychodzi na to samo.
  • ( wyszłam na jakąś maniaczkę murzynka, hehe )
  • Króliczę 2015/10/08 18:15
    Ja tę masę bez polewy wchłaniałam.
  • Króliczę 2015/10/08 18:16
    * bez pieczenia xD
  • a, to najlepsza część zabawy^^
  • @Króliczę,wcinałam na surowo jak byłam mała,i zawsze słyszałam "brzuch Cię będzie bolał".....nigdy nie bolał! teraz bym się bała,nikt nie wie co siedzi w dzisiejszych surowych jajkach....
  • PaulinaM 2015/10/09 14:54
    Ja do dziś podjadam wszystkie ciasta na surowo, wtedy mi smakuje bardziej niz po upieczeniu :D
  • Ach, myślałam, że mowa jest o konsumpcji masy-polewy. Surowy murzynek jakoś mnie nie korci, za to surowy piernik... (nie mówcie mamie;))

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę