Kawałek ciasta rafaello na krakersach

Ciasto rafaello na krakersach

Kawałek ciasta rafaello na krakersach waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 395 kcal 395 kcal
Białko 5,6 g 5,6 g
Tłuszcz 27,7 g 27,7 g
Węglowodany 34,0 g 34,0 g
Błonnik 3,1 g 3,1 g

Ciasto rafaello na krakersach kalorie w 100g: 395kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g wiórki kokosowe kawałek ciasto rafaello

Ostatnia aktualizacja: 2016.10.02

Ważenie dodano: 2013.03.09 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mleko o zawartości tłuszczu 2 %, krakersy solone, masło, wiórki kokosowe, cukier, płatki migdałowe, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, żółtka, cukier waniliowy.

Mamy 48 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/09 13:59
    Dzisiejsze ważenie przygotowała dla Was Karolina. Przepis pochodzi z tego bloga: http://waniliowachmurka.blogspot.com/2011/02/rafaello-na-krakersach.html
    Ciasto rafaello
  • Pycha. Uwielbiam to ciasto. Ostatnio robiłam go w wersji nieco odchudzonej, użyłam pełnoziarnistych krakersów, stevii i masła o połowie zawartości tłuszczu. Nietety uważam, że połączenie solonych krakersów i słodkiego kremu jest nie do podrobienia i w wersji light to ciasto traci bardzo wiele...
  • jak na taki kawałek to nie dużo :)
  • jeśli takie ciasto sporządzone jest na cieście biszkoptowym to znaczna różnica będzie w kaloriach?
  • Czesto robię dla rodziny, ale spróbowałam tylko raz odrobinę kremu i do tej pory nie zjadłam ani kawałka - dla mnie zdecydowanie za słodkie i za tłuste ;)
  • zupełnie zapomniałam o istnieniu tego ciasta! Jakiś 10 lat temu, to było moje ciasto popisowe! (i jedyne, które potrafiłam zrobić oprócz 'sypanej szarlotki' ;))
    Może najwyższa pora powtórzyć? chociaż chyba pokombinuję nad jakąś modyfikacją... :>
  • Heh kolejna rzecz, która wygląda pysznie, a której niestety nie mogę ;( Heh ten nieszczęsny cukier.

    A takie pytanie techniczne- jak obliczacie wartośc kaloryczną takiego kawałka? Bo robiąć rózne rzeczy zauważyłam, że po przyrządzaniu ich waga się zmienia. Ja zawsze liczę wartość odżywczą składników przed przyrządzeniem i dzielę to potem na ilość kawałków. Bo np sernik bezcukrowy, który robię przed pieczeniem wazy 1kg natomiast po pieczeniu 750g, ale podejrzewam, że kaloryczność zostaje taka jak przed pieczeniem. Jak z tym jest?
  • canella98 2013/03/09 16:03
    *.* moje popisowe ciastooo ;) dlaczego ono ma aż tyle kalorii?! ;( ja robię bez migdałów, ale raczej na tym kalorii wiele nie straci... mimo wszystko, i tak je kocham ;D
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/09 16:54
    @Patra: "A takie pytanie techniczne- jak obliczacie wartośc kaloryczną takiego kawałka? " To co piszesz jest wszystko poprawne. Dopóki przeliczasz na kawałki/części gotowego dania, nie musisz uwzględniać wpływu wody (a w konsekwencji spadku/wzrostu masy po przyrządzeniu). Po prostu sumujesz wartości odżywcze składników i dzielisz na ilość kawałków/porcji.
    Natomiast przy przeliczeniu na 100 g gotowego wyrobu trzeba różnice w masie uwzględnić. Przykładowo: ciasto, które waży 1000 g wg zsumowania energii ze składników dostarcza np. 2000 kcal, to samo ciasto waży 750 g po upieczeniu i nadal dostarcza 2000 kcal. Przed pieczeniem mamy: 200 kcal dla 100 g a po będzie rozwiązanie proporcji 750 / 2000 = 100 / x a stąd x = 267 kcal (dla 100 g). Czyli kaloryczność całości nie zmienia się, jednak w przeliczeniu na 100 g wartości się zmieniają bo zmieniła się masa.
  • Canella98 - migdały są bardzo kaloryczne, ale pewnie dużo ich się nie daje...
    A ten kawałek ma wielkość krakersa?

    No i muszę koniecznie zrobić te ciasto, bo nigdy nie robiłam...:)
  • Ja zawsze robię tak:
    warstwa herbatników + masa kajmakowa + herbatniki + masa budyniowa (gęsty budyń roztrzepany z masłem i odrobiną cukru) + herbatniki + masa kajmakowa + herbatniki + masa budyniowa + wiórki kokosowe na wierzch i pycha :)

    Nie próbowałam nigdy na krakersach i szczerze to się trochę boję ;)

    Pozdrawiam
  • Masakra ja zżeram jakieś 3 kawałki tego NA RAZ :D ponad 1000 kcal w ciagu 15 minut xD
  • Just, nie Ty jedna. Gdybym mogła to pół blachy na raz, a nawet więcej nie stanowi dla mnie problemu. Podobnie z karpatką, którą wręcz kocham. Zresztą niczym słodkim nie pogardzę i tak jak w diecie nie tęsknię za makaronami, ryżem czy pieczywem, bez mięsa też spokojnie mogłabym się obejsć, to brak słodyczy, a właściwie "tylko" ich drastyczne ograniczenie odczuwam bardzo dotkliwie ;(
  • @Natka, Twoja kombinacja bardziej przypomina mi 3bita http://www.ilewazy.pl/kawalek-ciasta-3-bit :P
  • czyli kalorycznośc ciasta po upieczeniu w 100g będzie taka sama jak przed upieczeniem, czy się zwiększy? czy zwiększy się tylko waga?... bo właśnie upiekłam ciasto i nie wiem jak to rozpatrywać.
  • LUDZIE, PRZECIEŻ WYSTARCZY ZROBIĆ ZWYKŁĄ PROPORCJĘ! UCZĄ TEGO W GIMNAZJUM!
  • Just, ja żebym potrafiła skończyć na 3 kawałkach to byłoby dobrze. Dlatego wolę nawet nie zaczynać.
  • Waniliowa Chmurka 2013/03/10 11:09
    Miło się dowiedzieć jakie wartości odżywcze ma w sobie to ciacho.
    Pozdrawiam ciepło:)
  • ja też kocham to ciasto :) ale robię inaczej prościej :) krakesrsy :) a masa to budyń śmietankowy do niego cukru wg uznania i jak już ostygnie to 2 łyżki masła i dużo wiórek kokosowych no i przekladam a na góre dodaje przypalone wiórki na patelni :) takie brązowe i pachnące, a takie ciasto to naprawde najlepsze 3dnia jak już te krakersy na siąkną masą :) więc nawet jesli robie je imprezę tego samego dnia, dobrze jak masa jest lekko ciepła :)
    pozdrawiam
  • więc jest bez jaj, można też zamiast cukru jakieś słodzidło inne i moje ciasto ma mniej kcal ;D
  • hehe a ja po prosze o przepis !! ale apetycznie wygląda !!!
  • Lilkant, masz w pierwszym poście O_o
  • Bożydara 2013/03/10 18:07
    Uwielbiam to ciasto, podobnie jak prawdziwe rafaello :D
  • exiables 2013/03/10 18:58
    uwielbiam, ale nie zjem całego kawałka na raz, połowa mi wystarczy, bo jak dla mnie za słodkie ;p
  • Wygląda bardzo apetycznie, więc chyba wypróbuję przepis w sobotę :-)
  • Panie Izabelo, czy mogłaby Pani zdobyć informację w jakiej foremce (wymiary) było zrobione to ciacho?
  • *Pani
  • Po wpisaniu w wyszukiwarkę "rafaello" nie ukazuje się w propozycjach.
    Kocham to ciasto :)
  • Ciasto zrobiłam wczoraj w foremce 20x20. Użyłam 1 opakowania krakersów i zmniejszyłam ilość masła i cukru. Spróbowałam dziś na śniadanie i wg. mnie bardzo smaczne wyszło i słodkie w sam raz. Jeśli rodzince zasmakuje, to może powtórzę na Wielkanoc. Rozważam jeszcze 3 bita na Wielkanocnym stole. Nigdy go nie jadłam, a stał się tak sławny, że to aż wstyd nie wiedzieć jak smakuje :-)
  • szkoda, że takie pyszności mają tyle kalorii :(
  • Dzięki wam zdobyłam przepis na super ciacho. Robiłam je już drugi raz i absolutnie wszystkim smakuje! Mi też posmakowało coraz bardziej z każdym kolejnym kawałkiem. Dzięki wielkie ! Przepis z moimi zmianami trafia do zeszytu (kto wie, może kiedyś moje wnuki będą robić "rafaello z pożółkłego zeszyciku babci" :-)) Wszystkim narzekającym na zbyt słodki smak polecam zmniejszyć ilość cukru do 100 g.
  • ankarrra 2013/04/14 18:37
    Wygląda pysznie! W weekend mam zamiar przygotować je i w związku z tym mam do Pani Izabeli pytanie: Czy jeśli chciałabym przyrządzić ciasto dla kilkunastu osób - czy powyższe proporcje wystarczą? Albo chociaż proszę uprzejmie o informację, na jak dużą blachę wystarczają składniki, przy założeniu 3 warstw krakersów. Uprzejmie proszę o pomoc ;)
  • ankarrra, ja zrobiłam z powyższych proporcji składników (zmniejszyłam tylko ilość masła i cukru, ale to nieznacznie wpływa na objętość kremu) ciasto na blaszkę 20x20 - 9 kawałków, jak ze zdjęcia. Jeśli podwoisz ilość składników i użyjesz blachy 20x40 (lub odpowiednika, jeśli chodzi o powierzchnię) to wyjdzie Ci 12-18 kawałków (w zależności od wielkości). Pozdrawiam !
  • 20x20? hmm, a na stronie z przepisem autorka napisała, że "składniki są na prostokątna, dużą formę"... i jak tu ufać tym przepisom...
  • cuckoo, no właśnie w przepisie jest "duża, prostokątna forma". Dla mnie to pojęcie abstrakcyjne, więc zaczęłam szukać dokładnej wielkości blaszki w innych przepisach na "rafaello". Jak się okazuje w niektórych przepisach do powyższych proporcji sugerują blachę 20x35, a w innych 20x30,ale do PODWOJONYCH ilości składników. Rozbieżności są więc duże. Ja robię zawsze z 0.5 litra mleka w blaszce 20x20, albo z 1 litra w 20x40. Moje kawałki ciasta nie różnią się zbyt mocno od tych ze zdjęcia.
  • :) i na 200g wiórek dajesz w końcu jedną dużą paczkę krakersów czy dwie?
  • Może napiszę wszystkie składniki, których używam na blaszkę 20x20, tak będzie łatwiej.

    - 0.5 litra mleka
    - 2 żółtka
    - po 2 dość czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej (czyli razem cztery, żeby nie było przeoczenia)
    -100 g masła miękkiego (zmniejszyłam ilość i uważam, że proponowana przeze mnie jest całkowicie wystarczająca)
    -100 g cukru (zmniejszyłam ilość i dla wszystkich, którzy degustowali było idealnie słodkie)
    -1 paczka krakersów (180g)
    - wiórki (daję trochę na oko, mniej niż w przepisach, bo nie wszyscy u mnie lubią kokos).

    Na blaszkę 20x40 oczywiście wszystko x2. Mam nadzieję, że moje wskazówki się przydadzą ;-)
  • niniejszym czuję się zobligowana do skorzystania z tychże w ten weekend :)
  • ;-) W takim razie koniecznie napisz jak wyszło
  • Wyszło ok, co do ilości cukru - zdania wśród degustatorów były podzielone (ja bym wolała troszkę bardziej słodkie). No i niepotrzebnie posypałam wiórkami na wierzchu. Dzięki, Kitek!
  • Nie ma za co :-)
  • Pani Izabelo, jak obliczyć kaloryczność przyrządzonego przez siebie produktu w 100g? Jest na to sposób? Będę bardzo wdzięczna za odp. :)
    To ciasto jest pyszne!
  • ten portal powoli zamienia się w korepetycje z matematyki
  • Wednesday 2014/12/06 16:37
    Po dodaniu wszystkich składników do kalkulatora i kliknięciu "Udostępnij", pojawia się wartość odżywcza dla 100 gramów.
  • Moja mama robi najlepsze :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/03/05 14:39
    @ulalol: Obliczanie wartości kcal / 100 g przyrządzonego wyrobu dla kogoś nie zajmującego się tym na co dzień (np. dietetyk) jest dość czasochłonnym zajęciem. Przede wszystkim należałoby zważyć wszystkie składniki przed przyrządzaniem, a następnie całość po przyrządzeniu i wykonać odpowiednie przeliczenia.
    Polecam następujący sposób:
    - obliczyć sumę kcal wszystkich składników przed przyrządzeniem
    - gotowe ciasto (bądź inny wyrób) podzielić na kawałki (porcje)
    - całość kcal podzielona przez ilość kawałków (porcji) wskaże, ile średnio kcal dostarczy 1 kawałek (1 porcja).
    @Wednesday: Tego typu obliczenia nie będą adekwatne do dań po obróbce termicznej.
  • Nigdy nie jadłam krakersowca w wersji rafaello, natomiast moja babcia czasem robi pijaka nie na cieście kokosowo-makowym, a właśnie na krakersach i jest bardzo dobry;).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę