Jajecznica na maśle

Jajecznica na maśle sporządzona z dwóch jaj klasy M, małej cebulki, smażona na płaskiej łyżce masła waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 216 kcal 216 kcal
Białko 12,7 g 12,7 g
Tłuszcz 18,0 g 18,0 g
Węglowodany 1,4 g 1,4 g
Błonnik 0,2 g 0,2 g

Jajecznica na maśle kalorie w 100g: 216kcal

Zobacz więcej: 100g porcja cebula jajecznica

Ostatnia aktualizacja: 2020.08.04

Ważenie dodano: 2009.12.20 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 117 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ile waży ta łyżka masła?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/02 16:40
    Płaska łyżka masła użyta do sporządzenia powyższej jajecznicy ważyła 10 g.
  • Lepiej bez masła, zdrowiej i mniej kalorii :)
  • no tak ale bez masla jajecznica sie spali i sie patelnia moze zepsuc, nawet teflonowa. ja nie lubie smazyc, boi trzeba dodawac tluszcx
  • Co?! Ciekawe jak się niby spali. Ja od lat smażę na teflonie bez masła, oleju czy też innego tłuszczu i zawsze mi wychodzi perfekcyjna jejcznica ;D
  • To prawda nie przypali sie :)
  • no tak sie da tylko gdy na nowej patelni nie uzyje sie tluszczu, a te ktore mam w domu sa juz wszystkie wysmarzone (sprawka rodzicow) oni bez "poslizgaczy" nic nie zjedza.
  • [komentarz usunięty] - komentujemy produkty, nie osoby. Maciej
  • nie wiem czy jajecznica bez dodatku masła byłaby znowu taka zdrowsza. Tłuszcz też jest niezbędny to prawidłowego funkcjonowania, wszystkie składniki są potrzebne
  • Diana, ja też smażę bez tłuszczu. Sól, cebulka, później 1 jajko i jak jajko powoli zaczyna 'dochodzić' dodać pomidora i wszystko razem podsmażyć i mniam
  • Jajka już same w sobie maja nienajzdrowszy tłuszcz, wiec myśle ze bez masła jest jednak zdrowiej ;)
  • BaŁaMuTkA 2011/05/16 21:46
    Słuchajcie... ja ostatnio wpadłam na przepis na jajecznice do której zamiast tłuszczu daje sie mleko... bylam zdziwiona ale gdy zobaczylam na wlasne oczy ze "sie zrobila" to uwierzylam ze mozna;] podobno polecana osobom na Dukanie ale przeciez zawsze mozna sprobowac choc ja na tej diecie nie jestem ;] Podobno smak delikatny ale nadal "jajecznicowy";]
  • Ania1105 2011/05/16 22:11
    http://kotlet.tv/dukanowa-jajecznica-na-mleku
  • Nie tylko na mleku można coś takiego zrobić. Ja ogólnie smażę jajka na wodzie, dodając łyżę oliwy do już gotowego dania ;) Nie ma takiego spalonego smaku i nie odbija mi się po tym daniu. Za to mój tata smażąc jajecznice wlewa pół patelni oleju ;/
  • Patrycja 2011/05/17 07:04
    haruka - a od kiedy jajka mają niezdrowy tłuszcz? W żółtku jest tyle substancji odżywczych, witamin i minerałów nam potrzebnych i ten tłuszcz wcale nie jest niezdrowy :)
  • http://www.ilewazy.pl/jajo-kurze tu juz byla rozmowa o zoltku ;)
  • Zośka ;) 2011/08/13 23:08
    drugsx - nie zgodzę się z tobą . masło to naprawdę zdrowy tłuszcz . No chyba, że łapiesz się na reklamy i kupujesz "margarynę z dodatkiem masła" . To już jest inna historia . Ogólnie to ja jajecznicę smażę na oleju kokosowym . Jest on po prostu najlepszym tłuszczem . Szkoda tylko, że nie jest on za bardzo dostępny w Polsce, a jeżeli już jest, to w kosmicznej cenie :( Ja akurat mam takie szczęście, że mam przyjaciela Hindusa . U niego w kraju to jest najtańsza rzecz, jak u nas olej za złotówkę :)
  • ja daje pół łyżeczki masła. Zgadza sie masło to zdrowy tłuszcz. Pozdrawiam
  • A jajecznica na oliwie ?:P
  • zależy ile dodasz tej oliwy ;] jeśli łyżeczkę to będzię ok. 240 kcal
  • jak to dobrze miec szybka przemiane materii. ja sobie jem pyszna jajecznice na masle - pycha a wy musicie na jakies wodzie albo mleku - haha
  • Można też usmażyc jajecznice na małej ilości jogurtu naturalnego, również jest dobra i pewnie mniej kaloryczna:)) :) ( Choć osobiście wole na mleku ) :))
  • co? jajecznica SMAŻONA na jogurcie? mój mózg tego nie ogarnia, proszę o wyjaśnienie :d
  • po co cokolwiek?
    ja robie jajecznice na teflonie z samego jajka i warzyw, bez zadnego masla ani zamiennikow :)
  • Czytałam ale...szkoda by mi bylo zniszczyć jajka, zeby eksperymentowac z mlekie. Typowy przepis z dukanowych diet, ale chyba i zero smaku i zero sensu!
  • @Laki ja tez ;)
    @Blania na mleku jest calkiem smaczna. Zreszta to raczej nie wymysl dukana, bo moja ciotka tak zawsze je, a generalnie kaloriami to ona sie na bank nie przejmuje ;)
  • a pozatym na takim eksperymencie raczej niewiele stracisz. Moze 2 zl? Drozsze produkty (czyli miesa) juz "psulam" probujac przyprawic je inaczej niz zwykle ;) W wiekszosci przypadkow jednak z wynikow bylam zadowolona :]
  • @goaway Dla mnie jajecznica z jogurtem to najsmaczniejsza forma jej podania! W miseczce rozkłócam dwa jajka z łyżką jogurtu naturalnego, dodaję przyprawy i taką smażę na teflonie. Jest delikatniejsza i bardziej puszysta od smażonej na tłuszczu.
  • Z mlekiem/ jogusrtem jest totalnie nie dla mnie- uwielbiam z dużą ilością pora, i pomidorem (smażonym razem z jajkammi) do tego sporo pieprzu! Musi być mocna, intensywna, wyrazista.
  • :O chyba spróbuję z tym jogurtem. aczkolwiek jajecznica właśnie z masłem mi się kojarzy. zawsze w dzieciństwie jadłam albo 'na masełku' (siema mamo!), albo taką na parze.
  • czyli jeśli surowe jajko ma 93 kcal i zrobie z niego jajecznice bez dodatku nocxzego w sensie masla, oliwy itd. to taka jajecznica bedzie miala 93 kcal? czy samo smazenie nawet bez dodatku tłuszczu podniesie jej kaloryczność?
  • @pola - jeśli do jajka dodasz nic, to jego kaloryczność wzrośnie o... nic. Dziwne? :)
  • Ja jak robię sobie jajecznicę to dodaję szynkę i szczypiorek. Niektórzy dają też pomidor, paprykę. Nie jadłam jeszcze takiej. Za bardzo nie wiem co pokolei dodać.
  • Mi wyszło, że jajecznica ma 193, bo kawałek masła ma 37 kcal a jedno jajko to 78, więc dlaczego tu jest więcej ?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/01/21 21:37
    @Nati: Nie uwzględniłaś cebuli, po jej dodaniu wyjdzie wartość zbliżona do naszej. A tak ogólnie to na to trzeba spojrzeć w ten sposób: Jajecznica z dwóch jaj z cebulą smażona na małej ilości masła to ok. 220 kcal, ale nie wiemy, czy dostarczy Ci 200 kcal, czy też 240 kcal. Wartości odżywcze są zawsze wartościami średnimi i są dziesiątki zależności wpływających na ostateczny wynik (zarówno takich praktycznych typu wielkość jaj, ilość masła, jak i bardziej złożonych jak Twoje indywidualne predyspozycje czy uwzględnienie przemian chemicznych związanych z obróbką cieplną) i do znudzenia będę powtarzał, żeby wartości odżywcze szacować a nie dokładnie liczyć.
  • [Komentarz edytowany. Bez ataków osobistych proszę. Maciej]

    poza tym nie liczcie kalorii z warzyw, bo zgłupiejecie - poza strączkowymi będą to znikome ilości kcal, chyba, że jecie je kilogramami!

    jajecznica na maśle to samo zdrowie
  • A jeśli jem jajecznicę bez żadnych dodatków, bo mi smakuje taka po prostu z dwóch jajek, smażona bez tłuszczu na teflonowej patelni to mam policzyć po prostu ile kcal mają dwa jajka?
  • @Plea: no oczywiście, że tak...
  • witam, jestem na diecie dobranej przez mojego lekarza tak aby nie głodowac i schudnąc bo uczę się i ćwiczę regularnie. Jedna z propozycji śniadan które testuję (bo dieta jest dopiero co wdrażana) jest jajecznica z 5 jajek z pomidorem. Do tej jajecznicy nie dodaję masła, żadnych serków topionych, margaryn, tylko oregano i koperek jako dodatki. Wiem ile kcal ma średni pomidor, więc ile tak na oko ma moja jajecznica z 5 jajek tylko z jednym pomidorem? używam jajek klasy M, czyli średnie. Czy to będzie dobrze jak dodam sobie kcal pięciu jajek czy jajecznicę liczy się w inny sposób? Bo mi wyszło tak: pomidor 26 kcal + 5x78kcal (około) = 426 kcal. Obliczenia są chyba ok i odzwierciedlają rzeczywistą zawartość kalorii i śniadanie jest dość syte, lekkie, nie zapycha i wbrew pozorom jak ten pomidor w kawałkach na patelni zmięknie wśród tych jajek to jest tego wcale nie dużo.
  • @shiny.emerald22 zgadza się 426kcal a warzyw się raczej nie powinno wliczać, chyba że ktoś na tony je
  • @Kage: to zalerzy. ja kalorie szacuję na oko, ale gdybym "musiała" na nie zwracać większą uwagę, to warzywa zapewne bym wliczała bo jem 3-4 dziennie (i to nie po plasterku, ale całe warzywo)
  • Mam pytanie, jeśli smażę taką jajecznicę tylko z dwóch jajek, bez tłuszczu, bez żadnych dodatków, to ma ona tyle kalorii co zwykłe dwa jajka?
  • Boże, zadałam dwa razy to samo pytanie, przepraszam :D usuńcie je ;)
  • Shiny, jesz jajecznice z 5 jajek... ? Ja ledwo mieszczę z dwóch :P Może chociaz rób sobie z dwóch pełnych, a reszta samo białko? Nie zapominaj, że żółtko ma cholesterol i jest po prostu tłuste. Możesz dodać więcej pomidora przecież jak to wciąż dla ciebie mało syte.
  • @niccoe żółto to najzdrowsza część jajka, białko jest bezużyteczne. Cholesterol to mit, można jeść 20 jaj dziennie i nic nam nie będzie. A tłuszcz jest niezbędny i nie należy się go pozbywać, tym bardziej z produktów zwierzęcych.
  • Robię z czterech jaj na maśle na kolację, do tego porcja warzyw (marchew, cukinia, oórek małosolny) + gotowana fasolka szparagowa... mniam! :D
  • @kage zółtko jest tłuste i nic tego nie zmieni, też jem dużo jajek, ale jedząć PIĘĆ zółtek na samo śniadanie pewno bym nie utrzymała swojej wagi. Skoro to jest dieta odchudzająca, to dla lepszego efektu na miejscu tej pani zmieniłabym nieco menu. Tyle.
  • pysiakpysiak 2013/06/23 16:25
    Jajecznice z 5 jajek je mój chłopak który jest 2 razy taki jak ja :P xP
    Ja smarze bez tłuszczu na teflonie , mieszanie jajej przed wlaniem im na patelnie to dla mnie profanacja bo zóltko powinno być lekko sciete w kawalkach a białko suche a nie omlet.
    Dobra jajecznica wychodzi na kwaśnej śmietanie ;) w brew pozor 12% ma odrobine wiecej kcal niz Jogurt a wychodzi niebo w gębie.
    Ale najczęściej jem z pomidorem i cebula bo taki wiejski smaczek :P
    Znam osoby które praktykują jajecznice z makaronem :P
  • @niccoe, jak nie znasz trybu życia, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, czy chociażby całego jadłospisu skinny, to nie podważaj kompetencji dietetyka
  • @natalkowa jezeli ktos jest bardzo aktywny fizycznie, nie potrzebowalby raczej diety odchudzajaej. 5 jajek to za duzo nawet dla mojego faceta (jak widze w komentarzach nie tylko dla niego), wiec po prstu dziwi mnie, ze ktos przepisalby taka dawke dla osoby odchudzajacej sie, w dodatku kobiecie. Podpowiedzieć mogę - zrobi jak uważa.
  • Piotrekkk 2013/06/23 23:20
    @niccoe Nie znając jadłospisu na cały dzień oraz zapotrzebowania kalorycznego danej osoby nie można obiektywnie powiedzieć czy jakieś danie jest zbyt kaloryczne. Liczy się dzienny bilans kalorii a nie pojedynczego dania. Nie tyjemy od jednego dania tylko od nadmiaru kalorii (ponad dzienne zapotrzebowanie) przez dłuższy okres czasu.
  • @niccoe, osoby aktywne fizycznie też bywają otyłe. Ruch to - wbrew powszechnemu przekonaniu - nie wszystko.
  • Uwielbiam jajecznice, nie wiem czemu, ale lubię sobie do niej dodać trochę ketczupu, lepiej mi smakuje ;)
  • Jajecznica musi być na maśle!!! co to za różnica 20-30 kalorii, a jaki smak... :) Mniam!
  • pulpetzdechl 2013/09/27 12:09
    tylko 1,4 g weglowodanów?
    nie za mało podane ??
  • Oczywiście, ze nie, te śladowe ilosci węglowodanów z "małej cebulki", oprócz tego przeciez jajka i masło nie mają węglowodanów.
  • marekkot 2014/01/31 15:57
    witam ,,,jajka, zwłaszcza wiejskie i masło ale to prawdziwe co najmniej 82% tłuszczu bez żadnych dodatkow to prawdziwy cud natury wiem to od lekarza ,ze mogą być tez trucizną w zależności od tego, w jakiej temperaturze się je przygotowuje jeśli powyżej 94 stopni ginie lizyna która reguluje i wypłukuje zły cholesterol dlatego nie gotowac zup na masle dodawać dopiero na talerzu jak lekko ostygnie jajecznicę smazyc na bardzo małym ogniu i raczej żeby była bardziej wodnista niż ścięta tak że niekoniecznie ilość masła i jajek jest szkodliwa tylko sposób przygotowania pozdrawiam
  • Z ilu jaj przygotowaliście tę jajecznicę?
    Będę wdzięczna za odpowiedź
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2014/03/14 10:18
    @araszi: Informacja jest zawarta w opisie ważenia, pod zdjęciem: "Jajecznica na maśle sporządzona z dwóch jaj klasy M, małej cebulki, smażona na płaskiej łyżce masła waży 100g."
  • Dla mnie musi być masło, choć uważam, że taka porcja, jak do posmarowania bułki - 5g - w zupełności wystarcza do usmażenia 2-3 jaj. Czasem z braku laku może być łyżeczka oleju + łyżka mleka, ale to tylko wtedy, gdy nie mam masła w lodówce. I to już nie to samo! A tak w ogóle to dla mnie najlepsza jajecznica to jajka, masło i sól. Koniec. Wszystkie szynki, kiełbasy, bekony, cebule są moim zdaniem nie potrzebne i tylko psują smak. Wyjątek mogę zrobić jedynie dla moich ukochanych kurek :-)
  • Najlepsza jajecznica jest na słonince. Wolę zjeść jajecznicę z 1 jajka, ale na słonince, niż z 2 jajek na jogurcie (bleee).
  • arthessence 2014/10/12 07:38
    Niesamowite ile można o jajecznicy pisać. A ja właśnie śniadanko chce zrobić i szukam info ile to kalorii: 2×jajo. 4 x plaster baleronu, piętrach i cebula do tego.
  • z ilu jajek to jest jajecznica (żeby było 100g)
  • @heasenurban pisze jak byk... "Jajecznica na maśle sporządzona z dwóch jaj klasy M, małej cebulki, smażona na płaskiej łyżce masła waży 100g."
  • Typowe niedzielne śniadanko. :) z cebulką i odrobinką kiełbasy ;) !!
  • Z ilu jajek jest taka jejecznica?
  • Ok, dopiero teraz przeczytałam, że z 2 ;)
  • Ile kcalorii ma jajecznica z dwóch jaj ale na parze?? bo taką tylko preferuję:)
  • @drasanes: tyle ile dwa jajka... -,-
  • @drasanes dodaj jeszcze kcal z pary :D
  • Pistacj@ 2015/09/24 16:59
    Rozbawiły mnie te ostanie komentarze ;p Ja proponuję do jajecznicy z cebulką dodać jeszcze odrobinę mleka, pycha niedawno taką robiłam ;)
  • Jajeczniczka na śniadanie mniamniuśna :-) . U mnie z trzech jajek nie wybełtanych na gee z sola morską i pieprzem , posypana szczypiorkiem :-) .
  • Ta na zdjęciu wybełtana i mocno ścięta bez gluta :-) .
  • @Pistacj@ raz zdarzyło mi się "usmażyć" jajecznicę na mleku :P
  • tez pierwszy raz widzę jajecznicę o takiej kolorystyce (pomijam wersje z pomidorami)
  • Króliczę 2015/10/18 15:00
    Bardzo lubię jajecznicę!
    Najbardziej taką w postaci lekko płynnej (choć ta ścięta jak omlet też nie jest zła - w ogóle lubię jajka :D). Przyrządzam w ten sposób, że podczas podgrzewania intensywnie ją mieszam, po czym zdejmuję z ognia w chwili, gdy jest bardziej płynna niż stała - po czym jeszcze mieszam na patelni, a rozgrzany metal ostatecznie lekko ją "zagęszcza".
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/29 21:00
    @cuckoo: "tez pierwszy raz widzę jajecznicę o takiej kolorystyce"
    Jajecznicę sporządzałam latem 2010 roku. Albo miałam w lodówce wiejskie jajeczka z ciemnymi żółtkami albo dałam przyprawy, o których nie wspomniałam w opisie pod zdjęciem :)
  • LOLaaass 2016/01/28 15:13
    Ale durnoty czasem czytam w komentarzach na tym portalu i nie wytrzymałem. Tłuszcz jest ok, nadmiar białka i węglowodanów szkodzi. Poczytajcie o diecie ketogenicznej, lub wpiszcie w google keto diet. Leczy się tym lub wspomaga leczenie nowotworów.
  • Ostatnio jadam jajecznicę w której osobno bełtam białka z przyprawami i np koncentratem pomidorowym z sosem sojowym , następnie smażę do ścięcia i dopiero wtedy wylewam żółtka i dalej smażę tak by żółtka nie ścięły się do końca . Tak przyrządzona jajecznica jest bardzo puszysta i wilgotna , polecam .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/01/29 08:01
    @Ijon: Ja również lubię jajecznicę puszystą i wilgotną.
    Od jakiegoś czasu sporządzam ją w następujący sposób:
    Do miski wbijam jaja, dodaję mleko, przyprawy. Miksuję mikserem na wysokich obrotach. Smażę na niewielkim ogniu bardzo delikatnie mieszając (ważne, żeby nie przywierała do dna i boków patelni). Na koniec odstawiam na moment patelnię z kuchenki, aby jajecznica doszła do siebie.
    Oczywiście wcześniej szklę cebulę lub czosnek, ale po zeszkleniu przekładam na talerzyk i dodaję dopiero pod koniec smażenia jajecznicy. Jeżeli mam ochotę na inne dodatki z patelni, czynię w adekwatny sposób.
    Przyrządzam w ten sposób jajecznicę od momentu, gdy zachwycone z przyjaciółką jajecznicą w hotelu zapytałyśmy się kucharza, czy może nam zdradzić dlaczego ich jajecznica jest taka pyszna ;) Odpowiedział, że miksują jaja z płynną śmietanką kremówką i delikatnie smażą. Zamieniłam śmietankę na mleko i również jest bardzo smaczna.
  • Króliczę 2016/02/05 09:28
    Klasyczna jajecznica na maśle, doprawiona jedynie solą i pieprzem, mmmm, fantastyczna po prostu!

    Niemniej pani Izabela zdradziła interesujący patent, który w najbliższej przyszłości planuję wykorzystać, mój "zmysł smakosza" przeczuwa, że zrobi karierę w mojej kuchni ;)
    Dziękuję.
  • Patrycja85 2016/04/11 16:25
    Ja też lubię z cebulką i vegetą na masełku! A testowałam już z ziemniakami, ketchupem, makaronem i warzywami na patelnię i żadna nie smakuje mi tak jak pierwsza wymieniona:)
  • ja jem z 4-5 jajek codziennie na sniadanie i po dwoch dniach waga rosnie...czemu?
  • Króliczę 2016/07/31 15:43
    Arturze,
    myślę, że popełniasz jakieś błędy w ciągu dnia, bo to raczej niemożliwe, żeby dwudziestoparoletni facet (rocznik '91?) tył, jedząc tę fantastyczną porcję białka i zdrowia - w dodatku nie na kolację, a na śniadanie. Być może nawet żywisz się prawidłowo, przejawiasz należytą aktywność fizyczną, ale przykładowo jesz zbyt dużo soli, skutkiem czego organizm gromadzi wodę... nie wiem, podałeś zbyt mało danych, żeby ktokolwiek mógł na podstawie tego wywnioskować, co jest nie tak.
  • Artur91 Po DWÓCH dniach? Nie jestem znawcą ale tak często się ważyć nie powinno... ale zastanawiam się jak duży to musiał być wzrost tej wagi w ciągu dwóch dni że aż tak Cie zaniepokoił?
    I skąd w ogóle przekonanie, że to od jajecznicy? Może po śniadaniu objadasz się batonikami? Może masz jakieś problemy zdrowotne? Może po prostu panikujesz?
  • @Artur91 To na pewno nie od jajek. Ja zjadam około 30-40 jajek tygodniowo, głównie w postaci jajecznicy i nie mogę przybrać masy (ostatnio 1 kg przytyłem po 2 miesiącach). Słyszałeś o dietach niskowęglowodanowych/ketogenicznych? Chudnie się na nich aż miło mimo, że ich podstawą są produkty tłuszczowe, np jajka. Musisz jednak mocno ograniczyć węglowodany w diecie.
  • użytkownik657 2016/08/02 15:29
    @bartnick, diety ketogenne są niebezpieczne i powinny być stosowane wyłącznie w przypadku osób chorych, pod ścisłym nadzorem lekarza. Nie należy nikomu polecać takiej diety do samodzielnego stosowania. Organizm radzi sobie na ketonach, ale nie jest to zdrowe, a przy zaburzeniu metabolicznym może dojść do kwasicy ketonowej. Węgle powinny być podstawowym źródłem energii w diecie. A także dowiedziono, że lepiej się chudnie na dietach high carb, łatwiej się na nich buduje mięsnie (wszak materiał zapasowy w nich to nic innego jak glikogen, z węgli własnie). dieta low fat-high carb jest dietą najzdrowszą
  • Tja na śniadanie 4-5 jajek a na obiad półmetrowa pizza , na kolację frytki z majonezem i ketchupem i wszystko popijane dwulitrową colą :-o .
  • @bartnick jajka ok rozumiem, ale ile mozna jesc jajecznice? ;p rozumiem jakies omlety , z warzywkami albo owocami :) albo jakies "ciastka z mikrofalowki" lub tzw bułki z mikrofalowki... ale jajecznica? oj nie :D raz w niedziele wystarczy!
  • Jajecznica ponoć dobra na kaca... także może o to chodzi z tą dietą keto :>
  • Hmmm.. Po pierwsze, to jest jajecznica z dwóch jaj klasy M, na niewielkiej ilości masła. Użycie 5 jaj klasy L oznacza o 280 kcal więcej. Z podanych tu 216 robi się około 500 kcal. Z samych jajek, nie biorę pod uwagę ilości masła i ewentualnych innych dodatków.

    Ale oczywiście nie jest to jakieś szaleństwo, daje się to zbilansować w codziennej diecie, pod warunkiem skorygowania pozostałych posiłków.

    Tyle, że jeśli mówimy o wzroście wagi w ciągu dwóch dni (jak dużym?), a ktoś ogólnie diety pilnuje, to zapytałabym o pory ważenia. U mnie waga w ciągu doby waha się o 1-1,5 kg. I to nie jest żaden przyrost tylko jak włożę w siebie jedzenie albo płyn, to zanim ono zostanie spożytkowane, znajdując się np. w żołądku również waży. Oraz o kwestię zaparć, co też na wadze się odbija. Bo na szczęście wahania wodne hormonozależne odpadają.

  • edyta656554 2016/08/03 13:00
    użytkownik657 - większej bzdury nie slyszalam. niezdrowe to sa weglowodany.
  • Hehehe też dawno nie słyszałem większej głupotki od wypowiedzi jakiegoś użytkownika657 :-0 .
  • 657 uzupełnij wiedzę - Kwasica ketonowa, a ketoza odżywcza to różne pojęcia. Ketony są korzystnym produktem metabolizmu tłuszczu w organizmie. Stan niebezpiecznej kwasicy ketonowej związany jest z brakiem insuliny w organizmie. Ketoza odżywcza nie jest niebezpieczna dla naszego zdrowia, bo przebiega bardzo łagodnie i jest to kontrolowane. Obecność insuliny reguluje cały proces poprzez nie dopuszczanie do produkcji zbyt dużej ilości ciał ketonowych"
  • anafitlifestyle 2016/11/02 06:24
    a jakie sa wartości jajecznicy z 4 jajek klasy M i masła 5 g?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/11/02 07:59
    @anafitlifestyle Polecam skorzystanie z naszego kalkulatora. Za pomocą tego narzędzie bardzo szybko obliczysz wartości odżywcze takiej jajecznicy.
  • Ostatnio moim hitem jest jajecznica z tartym brokulem lub kalafiorem. Dobre dla osob ktore nie lubia jesc samych warzyw. Warzywo podgrzewam lekko w mikrofali i potem juz razem z jajkiem na patelnie.
  • @Tatiq2 "Ostatnio moim hitem jest jajecznica z tartym brokulem [...["

    Robiłam ostatnio na śniadanie, bardzo fajne połączenie. Ja smażę na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaję rozdrobnione resztki brokuła np. z sałatki albo obiadu, dodaję czosnek, pieprz, sól i trochę oregano i bazylii. Wbijam jaja, smażę na poziom raczej ścięty, i zajadam z pieczywem ;)
  • Ostatnio bardzo lubię klasyczną jajecznicę na maśle tylko posoloną , wolno przygotowywaną na najmniejszym palniku kuchenki . Najpierw lekko mieszam białka do ścięcia tak by nie rozlać żółtek , następnie rozlewam żółtka , lekko mieszam uważnie obserwując stopień ścięcia żółtek . Kiedy są lekko ścięte czyli też lekko :-) półpłynne , danie jest gotowe na śniadanie . Nie ma nic gorszego niż jajka wysmażone na wiór :-( .
  • Ja właśnie lubię mocno ścięta ;) ale tylko w jajecznicy. Sadzone muszą być 'mokre' jak to mój mały chrześniak mówi ;) i gotowane też tylko na pół-miekko. Ale polplynna jajecznica ... brr! Gluty :)

    Swoją drogą, czy ktoś spotkał się z nazwą jaj
  • * jajówka? Wyskoczyła mi ostatnio w książce i aż w oczy kluje ;)
  • Sadzone tylko "mokre" , nie inaczej :-) , sam spotkałem się z określeniem jajówa .
  • Z ilu jajek jest jedna porcja robiona?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/08 10:16
    @Marjan z dwóch jajek klasy M.
  • Ostatnio mam fazę na jajecznicę z wybełtanych z koncentratem pomid. , tymiankiem pieprzem i solą białkami , które następnie smażę na maśle na bardzo małym ogniu . Na samym końcu dodaję żółtka , bełtam całość i krótko smażę by żółtka były półpłynne .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/13 17:41
    Hmm.. Ciekawe, jak smakowałaby mi jajecznica z dodatkiem koncentratu / przecieru pomidorowego. Dodatek świeżych pomidorów nigdy mi nie podchodził - w odróżnieniu od mojego dziadka, który wręcz ubóstwiał to połączenie ;)
  • Ja uwielbiam jajecznicę (jajka, mleko, sól, pieprz - smażona na odrobinie oleju lub bez, opcjonalnie odrobina boczku/kiełbasy/szynki) podaną na bułce z masłem (w formie kanapki). Do tego świeży pomidor, kiełki i mam świetne kanapeczki śniadaniowe - jeden z moich ulubionych zestawów na poranne śniadanie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/16 08:56
    @stand: A ja od jakiegoś czasu przymierzam się na podaniu jajecznicy na wytrawnych gofrach (samodzielnie sporządzonych) i tak jakoś wciąż umyka mi ten pomysł ;) Ale mam nadzieję, że w końcu taki dzień nastanie :)
  • polecam na zimna patelnie wrzucic rozbeltane jajka z odrobina masla i odrobina smietany i zaczac smazyc na malym ogniu, zaczynajac od ,,zimnej patelni,,. posolic dopiero na koncu. pycha.
  • Dzisiejsza poranna wariacja na temat jajecznicy :
    bialka wybełtane z sosem sojowym Kikkoman , tabasco i prażoną cebulką firmy Rowita
    następnie podsmażone na ghee , na końcu wlałem żółtka , lekko podsmażyłem i gotowe .
    Pycha :-) !
  • Ja niedawno jadłam bardzo dobrą jajecznicę: jak byłam u Koleżanki, to na śniadanie zrobiła dla nas z 4 jajek, pomidor, masełko, trochę soli i pieprzu, a pod koniec smażenia dodała pokruszony kozi ser. Rewelacja!!! :)
  • A dziś na śniadanie zrobiłam z pomidora i szpinaku doprawionych czosnkiem i lubczykiem , podsmażonych na maśle klarowanym, do tego dwa jajka i trzy kromeczki świeżego chleba. Pyszności, nie sądziłam że lubczyk tak fajnie może pasować do szpinaku
  • Jajecznicę jest świetnie podawac na liściu sałaty np lodowej ( tą lubię najbardziej ) , nie trzeba myć talerzyka a i dodatkowa zielenina jest :-) .
  • Jednak zamiast ghee proponuję stosować masło , smak bogatszy bardziej maślany . Możemy sobie na to pozwolić gdyż jajecznicy nie robimy w wysokich temperaturach , tylko najmniejszy palnik do połowy skręcony .
    Jeszcze jedno , jajka wylewamy na nie roztopione masło , lepszy smak :-) .
  • Nie wiem co się stało ale nim dokończyłem to komentarz został wysłany :-( . Powtórzę jeszcze raz . Najzdrowszą zawierającą najwięcej składników odżywczych jest jajecznica w której białka są ścięte a żółtka płynne . Robimy takową smażąc najpierw same białka a następnie po zdjęciu patelni z ognia wlewamy żółtka . Mieszamy i wlewamy jajówę do miseczki , taką najlepiej zajada się łyżką , smacznego :-) .
  • Uwaga ! , nawet jak smażycie białko na małym palniku , to po zdjęciu z ognia patelnia jest na tyle gorąca że żółtka za bardzo się zetną , no chyba że takie półpłynne przypadną wam do gustu . Ale jeżeli oczekujecie bardziej płynnego to poczekajcie chwilę, niechaj patelnia trochę ostygnie a wtedy chlup żółtka , wymieszać i do miseczki wlać . smacznego :-) .
  • Glowacs31337 2020/08/03 23:28
    Nie lubie jajek
    Wole platki z mlekiem

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę