Stan podwyższonego stężenia glukozy we krwi pojawiający się w ciąży w wyniku nieprawidłowej diety oraz przystosowania organizmu do utrzymania ciąży. Komórki matki stają się bardziej oporne na działanie insuliny (która dostarcza glukozę do komórek matki), aby zapewnić odpowiednią ilość glukozy dla płodu. Wystąpienie cukrzycy ciężarnych zwiększa ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II w późniejszym życiu. Cukrzyca ciężarnych zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu, a także może wpływać na zbyt wysoką masę ciała płodu. Bardzo ważne jest by odróżnić, czy podwyższone stężenie glukozy wynika z cukrzycy ciężarnych, czy z nierozpoznanej wcześniej cukrzycy typu I lub II. Leczenie wymaga zastosowania specjalnej diety, aktywności fizycznej, a w trudnych przypadkach leczenia farmakologicznego obniżającego stężenie glukozy we krwi. Cukrzyca ciężarnych rozwija się częściej u kobiet powyżej 35 roku życia, otyłych, predysponowanych genetycznie.