Burger roślinny

Burger roślinny waży 91 g.

  100g na zdjęciu (91 g)
Energia 338 kcal 308 kcal
Białko 27,0 g 24,6 g
Tłuszcz 22,0 g 20,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,4 g 2,2 g
Węglowodany 5,8 g 5,3 g
Cukry proste 3,0 g 2,7 g
Błonnik 5,3 g 4,8 g
Sól 1,8 g 1,6 g

Burger roślinny kalorie w 100g: 338kcal

Zobacz więcej: burger wegański wegańskie dobra kaloria 91g sztuka

Ostatnia aktualizacja: 2019.09.20

Ważenie dodano: 2019.08.30 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, kiełki słonecznika, teksturowane białko pszenicy (białko pszenne, mąka pszenna), olej rzepakowy, gluten pszenny, mąka amarantusowa, teksturowane białko grochu (białko grochu, mąka grochowa), ekstrakt z cebuli, ekstrakt drożdżowy, czosnek suszony, cebula suszona, sól kłodawska, pieprz czarny
Producent: Kubara
Marka: Dobra Kaloria

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • kozaśnierzna 2019/08/30 14:53
    Bardzo się cieszę na to ważenie i polecam tego burgerka! Skutecznie obala stereotyp że dieta roślinna to tylko trawa i kamienie. :D

    Ale czy na pewno wartości odżywcze zostały wprowadzone poprawnie? Wg opakowania wartości na 100g prezentują się następująco:
    Energia: 338 kcal
    Tłuszcz: 22 g (w tym kwasy nasycone: 2,4 g
    Węglowodany 5,8 g (w tym cukry: 3,0 g)
    Białko: 27 g
    Błonnik: 5,3 g
    Sól: 1,8 g
    No i masa netto wynosi 170g a w opakowaniu są dwa burgery. Więc czy jeden nie będzie ważył 85g?
  • Aniaqaaa 2019/08/30 14:53
    Jem je często i wydaje mi się, że mają 27 gram białka na 100 g
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/30 15:02
    Dziękuję za czujność. Już poprawione.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/08/30 15:04
    @kozaśnierzna my podajemy realną masę, z naszego ważenia, a nie deklarowaną przez producenta.
  • kozaśnierzna 2019/08/30 15:46
    @Barbara ehh, ja już wszystko miałam wliczone a tu się okazuje że producent w kulki poleciał. ;D
  • Próbowałam jakiś czas temu, ciekawy produkt. W smaku mocno czuć ziarna. Zrobiłam na obiad z ziemniakami z masłem i sałatką z pomidorów, przy następnej okazji wypróbuję wersję w bułce jako hamburger.
    Generalnie z tego typu wege wyrobów, z dotychczas wypróbowanych najbardziej mi pasują sznycle z ementalerem z Aldika
  • *z Aldika w sensie ze sklepu Aldi :D
    Mam w lodówce podobny burger z Polsoi, będę go w tym tygodniu testować. Jeszcze w Kauflandzie jest cała seria wyrobów wegetariańskich, mają bardzo dobre tofu wędzone, sznycle też są ok, widziałam jeszcze podobne burgery, klopsiki i "szynkę"
  • mia111bbb 2019/09/04 12:28
    Smaczny, lekko pikantny. Osoby z problemami żołądkowymi powinny odsączyć sobie z tłuszczu i zjeść może z połowę.Jest baaardzo tłusty i zgaga murowana (właśnie cierpię więc ostrzegam- odsączałam na 5 ręczniczkach)
  • Jadłem i choć jestem zdeklarowanym mięsożercą smakował mi :-) . Choć to nie to samo co mięsny to tak dla odmiany jak najbardziej :-) . Dużo białka i tłuszczu a mało węglowodanów , jest sycący tak szybko nie przeleci przez organizm .
  • @Ijon, też mi się podobają proporcje, mało który wyrób roślinny ma tyle białka. Chociaż wolałabym nieco mniej tłuszczu, a np. więcej błonnika. Ale i tak jest nieźle :)
    Zastanawiam się, jak by to smakowało jako hamburger, w dużej bułce grahamce, z cebulą, gotowanymi brokułami, plastrem sera i sosem a'la duński... Albo z gotowanym szpinakiem i sosem pomidorowo-majonezowo-musztardowym; macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły?
  • Tvk_91
    Proponuję coś perwersyjnego w dwóch odsłonach , Pierwszej , burgery traktujemy niczym bułkę i pomiędzy nie wkładamy usmażonego burgera wołowego z kiszonymi ogórkami i kiszoną papryką . Dodatki to ketchup , musztarda , majonez , oczywiście na pewno pieprz i sól . Druga , pomiędzy burgerami umieszczamy wymieszany doprawiony tatar .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/09/05 09:01
    Zapisuję ten dzień w kalendarzu. @Ijon zjadł burgera wegańskiego i docenia jego smak :D

  • Dziś ponownie kupiłam, był na obiad z ziemniakami, sałatką "żydowską", pomidorem i ogórkiem, bardzo smaczne połączenie. Jak jutro trafię gdzieś po drodze otwartą piekarnię to kupię bułkę i przetestuję drugiego burgera jako hamburger. Jak nie, to będzie tradycyjnie, ziemniaki z masłem + buraczki ;)
  • Tvk_91
    Tradycyjnie to do takiego kompletu jeszcze schabowy , pieczeń lub jeszcze jakieś inne mięsko , taką tradycję lubię choć bardzo cenię sobie kuchnie dalekowschodnie . Niedawno miałem fioła na punkcie ramenu i miso , teraz już mi przeszło ale nadal jadam lecz rzadziej .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/09/16 10:41
    @Tvk_91 daj znać, jak smakowało w bułce. Tak jeszcze nie jadałam.
    @Ijon aktualnie jestem w fazie ramen :)
  • Smacznego :-) .
  • W bułce też dobry, miałam dużą bułkę pszenną podgrzaną w opiekaczu, burger z patelni + plaster sera, ogórek, pomidor, keczup i musztardę.
    Ale bardziej mi smakują tego typu wyroby na talerzu, w wersji typowo obiadowej z ziemniaczkami i warzywami. Chyba trochę efekt psychologiczny, na obiad bardziej najem się takim dużym "talerzem" niż czymś zamkniętym w niedużej bułce; bo kalorycznie burger wychodzi więcej :D

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę