Papier ryżowy

Arkusz papieru ryżowego waży 9 g.

  100g na zdjęciu (9 g)
Energia 296 kcal 27 kcal
Białko 6,5 g 0,6 g
Tłuszcz 0,5 g 0,0 g
Węglowodany 66,5 g 6,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Papier ryżowy kalorie w 100g: 296kcal

Zobacz więcej: sztuka 9g papier ryżowy arkusz

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2012.02.19 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mąka z tapioki, woda, mąka ryżowa 9 %, sól.

Mamy 34 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • haha, właśnie wczoraj robiłam sajgonki ;) z tym że mój papier był cały z mąki ryżowej, nawet nie wiedziałam, że są i z tapioki (i nadal nazywają się ryżowymi^^)
  • BaŁaMuTkA 2012/02/19 22:23
    Pierwsze widze.... :)) sajgonki sie w tym robi ? jadlam raz ale strasznie mi nie smakowaly :)
  • @BaŁaMuTkA może na kiepskie sajgonki trafilas. Np. te z mrożonek to smaczne nie są
  • te mrożone są faktycznie obrzydliwe, ale równie dobrze BaŁaMuTkA mogła też trafić na sajgonki zawinięte w ciasto z mąki pszennej - niestety bardzo popularne, ale całkowicie niszczące ideę tego pysznego dania ;)
    polecam sajgonki zrobione samodzielnie, również w wersji light, czyli pieczone albo na surowo :)
  • Tosieńka 2012/02/19 23:28
    pierwszy raz coś takiego widzę...jak to smakuje? jakies przepisy z wykorzystaniem tego specyfiku ?
  • papryczqa 2012/02/20 07:50
    a z jakiej firmy jest ten papier ryżowy?
  • mariszszka 2012/02/20 08:09
    @Tosieńka http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/nalesniki_ryzowe/nalesniki_ryzowe.html
  • Tosieńka 2012/02/20 09:21
    @mariszszka Dzięki bardzo ! Na pewno spróbuję :)
  • BaŁaMuTkA 2012/02/20 09:26
    Wiecie co... ja te moje nieszczesne sajgonki jadlam ze 3 lata temu ....zupełnie sie nie orientuje z czego powinny byc zrobione ale na bank nie byly zawiniete z taki papier ryzowy :) ciasto bylo grube a to nadzienie w srodku... obrzydliwe... wczoraj popatrzylam jeszcze na necie przepisy i znalazlam w sumie ciekawe propozycje na sajgonki nie smazone tyklo robione na parze... moze zdecydowalabym sie na taka wersje ale po tamtej przygodzie mam uraz :)
  • BaŁaMuTkA 2012/02/20 09:30
    nie wiem czy mam racje...ale moze Autorzy zamieszczajac na stronie taki artykuł niedlugo zamieszcza jakies danie z nim zwiazane ;P
  • @Bałamutka: sajgonki robi się też z pszennych placków, np. takich http://www.masala.com.pl/index.php?p1859,ciasto-na-sajgonki-550g, podejrzewam że właśnie takie jadłaś. To ciasto nie nasiąka tak tłuszczem, jak to ryżowe, o ile oczywiście prawidłowo (!) się przyrządzi :)
    Ja osobiście, jak przygotowuję sajgonki z tych placków ryżowych, to już nigdy ich nie smażę, a jeśli faszeruję je gorącym farszem to nawet ich nie podgrzewam na parze. Smakują świetnie :)
  • @Tosieńka: ja zastąpiłam meksykańską tortillę papierem ryżowym ;) możesz wrzucić co tylko chcesz i zamiast 200kcal na placek, masz 27 :P
  • Być może Bałamutka jadła smażone sajgonki a przecież papier ryżowy jest jeszcze obtaczany i dopiero smażony w głębokim tluszczu- nie wiedząc z czego się sajgonki robi i nie znając sposobo przygotowania mozna spokojnie pomylic gotowe ze zwykłym ciastem naleśnikowym itp.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/02/20 13:01
    @Tosieńka: "pierwszy raz coś takiego widzę…jak to smakuje? jakies przepisy z wykorzystaniem tego specyfiku ?"
    @BaŁaMuTkA "nie wiem czy mam racje…ale moze Autorzy zamieszczajac na stronie taki artykuł niedlugo zamieszcza jakies danie z nim zwiazane ;P"
    Masz rację :) Za kilka dni ukażą się sajgonki, które zrobiliśmy wczoraj wspólnie z Maciejem. Jadłam je po raz pierwszy i bardzo mi smakowały.
    @bet: "polecam sajgonki zrobione samodzielnie, również w wersji light, czyli pieczone albo na surowo :)" sajgonki, które my zrobiliśmy zostały później upieczone w piekarniku :)
    @papryczqa "a z jakiej firmy jest ten papier ryżowy?" Marka: House of Asia. Import: FP Sp. z o.o. wyprodukowano w Wietnamie. Nie podawałam pod zdjęciem producenta, ponieważ dane dotyczące wartości odżywczych pochodzą z innego źródła.
  • jak dawno już je jadłam! teraz nawet nie wiem gdzie takie znaleźć.
    @jo, genialny pomysł mi podsunęłaś! :)
  • ale dziwny ten papier, ja jadłam inny
  • Nie wygląda na coś jadalnego :D
  • Chciałabym spróbować ;).
  • Nawet o czymś takim nie słyszaam :D
  • Pani Izabelo,czy można prosić o wartości odżywcze dla sajgonek ?:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/02 14:35
    @ds: proszę bardzo: http://www.ilewazy.pl/sajgonka-z-farszem-miesno-warzywnym
  • świetny produkt jak dla mnie, gdzie takie można kupić? (Może są w wielu supermarketach, ale nigdy nie zauważyłam) Bardzo chcę wypróbować powyższy przepis!
  • @Cass - Aktualnie są dostępne w biedronce, a w stałej ofercie ma np. Piotr i Paweł czy Alma
  • Dzięki! Najpierw sprawdzę Biedronkę :D
  • a w biedronce ale na jakim dziale??papierniczym?:D
  • Haha nie :) W tych koszach gdzie mają oferty tygodnia, aktualnie chyba trwa tydzień azjatycki :)
  • Taak są za 2.99 ;D
  • wielkopolanin 2013/02/22 21:56
    Jak zmakuje ten papier ? jadalne to w ogole ? da rade w tym zrobic tortile ?
  • Jadalne. Smak ma raczej neutralny, taki lekko ryżowy posmak. Mnie pasuje. Tortilli raczej nie zrobisz - najpierw trzeba go namoczyć, a potem owija się nim dodatki... jest raczej miękki. ale masz masę innych możliwości ;)
  • @wielkopolanin
    Produkt żywnościowy miałby być niejadalny? :P
    Dobre są, ale raczej nie same.
    Tortilla to tortilla, nie wiem co to ma wspólnego z popierem ryżowym...
    Ja używam go do sajgonek.
  • wielkopolanin 2013/02/22 23:44
    Gdzies wyczytałem ze można to stosowac zamiennie . Nigdy czegos takeigo nie widzialem i na zdj.eciu wygląda śmiesznie jak jakas folia stąd moje zdziwienie .
  • To znaczy ja wkładam w ten papier farsz różnego rodzaju, ale w przypadku tortilli miałabym wątpliwości co do jego trwałości... Chyba byłoby to za ciężkie i mógłby się przerwać. No i byłby miękki. Średnio wyobrażam sobie zamianę tych placków na papier ryżowy, ale możesz próbować ;p
  • Papier ryżowy po przygotowaniu jest miękki i gumowy troszkę, żeby nadać mu chrupkości smaży się gotowe sajgonki w głębokim tłuszczu. Kwestia smaku, jakie kto woli :)
  • Ale to nie jest papier ryżowy! Składa się głównie z mąki z tapioki, czyli mąki skrobiowej. Prawdziwy papier ryżowy ma w składzie tylko mąkę ryżową, wodę i sól. Czy można prosić o zważenie takiego produktu?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę