Makroelement (makropierwiastek), który występuje w ciele człowieka w ilości 20-35 g. Magnez jest niezbędny do budowy kości i zębów oraz syntezy DNA, aktywuje wiele enzymów. Bierze udział w przemianach węglowodanów oraz w przewodzeniu impulsów nerwowych i skurczu mięśni. Magnez warunkuje aktywny transport potasu i sodu, działa przeciwstresowo, wspomaga funkcjonowanie mózgu.


Na zmniejszenie wchłaniania magnezu w przewodzie pokarmowym wpływ mają fosforany (żywność przetworzona, napoje typu cola), fityniany (błonnik, kawa, herbata), duża ilość wapnia w diecie.


Do objawów niedoboru magnezu należą: osłabienie, łatwe męczenie się, nieprawidłowości w pracy serca, bolesne skurcze łydek, wzmożone wypadanie włosów, łamliwość paznokci, nocne poty, drżenia powiek i warg.


Nadmiary magnezu nie są niebezpieczne dla osób, których nerki działają prawidłowo. Podwyższone poziomy magnezu mogą towarzyszyć niewydolności nerek.


Dobrym źródłem magnezu jest: kakao, kasza gryczana, słonecznik, orzechy, nasiona roślin strączkowych, czekolada gorzka, płatki owsiane, ryż brązowy, banany.