Łyżka słodziku stewia gold

Słodzik stewia gold

Łyżka słodziku stewia gold waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 394 kcal 39 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 98,6 g 9,9 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Słodzik stewia gold kalorie w 100g: 394kcal

Zobacz więcej: łyżka 10g łyżeczka słodzik maltodekstryna

Ostatnia aktualizacja: 2016.11.26

Ważenie dodano: 2013.02.05 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: nośnik: maltodekstryna, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe E 960.
Producent: Fa Langsteiner
Inne ważenia tego produktu:

Mamy 58 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/05 22:16
    Dzisiaj produkt często pojawiający się w Waszych komentarzach jako alternatywa dla cukru. Zdziwienie osób znających stewię może wywołać fakt, że zważony przez nas produkt dostarcza kcal - w przeliczeniu na 100 g w praktycznie w takiej samej ilości co cukier, dla którego przecież ma być alternatywą. To jak to w końcu jest z tą stewią i energią przez nią dostarczaną?
    Same liście stewii i wyciąg z nich przygotowany kalorii nie dostarcza, jednak dla celów praktycznych miesza się ją czasami z wypełniaczem/nośnikiem nadającym objętości/masy. W przypadku zważonego przez nas dzisiaj produktu nośnikiem jest maltodekstryna i to właśnie z niej bierze się kaloryczność stewii. Rodzi się pytanie:
    Czy dla osób próbujących ograniczyć spożywanie kalorii może mieć sens używanie stewii z maltodekstryną, skoro jej kaloryczność w przeliczeniu na 100 g jest tak bardzo zbliżona do cukru?
    Tak, ponieważ stewii w zważonym przez nas wariancie potrzeba znacznie mniej niż cukru (wg producenta 1/3 łyżeczki stewii zastępuję łyżeczkę cukru), czyli zamiast dodawać do ciast np. szklankę cukru (400 kcal), wystarczy dodać 1/3 szklanki stewii z maltodekstryną (130 kcal), aby uzyskać zbliżoną słodkość.
    Jak dla mnie mocno zniechęcający jest jej gorzkawy posmak (który dość szybko mija, jednak mi osobiście przeszkadza), chciałbym jednak poznać Wasze zdanie, używacie stewii na co dzień? stosujecie wariant z maltodekstryną, czy używacie "czystego" wyciągu?
  • Niedawno rozmyślałam nad zakupem słodzika ze stewią, tylko zastanawiam się, jak wybrać wyciąg z czystej stewii? Bez maltodekstryny i innych dodatków? Czy w ogóle istnieją takie słodziki?
  • Stosuję na co dzień i szczerze mówiąc nie spodziewałam się aż takiej kaloryczności. Muszę zobaczyć czy posiadam produkt tej samej firmy (ja kupuję w słoikach z zieloną nakrętką), bo na moim nic o dodatkach prócz wyciągu z liści nie ma. Samej w sobie bym nie zjadła, ale w połączeniu z produktem, który mamy osłodzić sprawdza się w 100% :) No i zawsze trochę zrowiej niż chemiczne słodziki czy cukier
  • ja kupilam stewię w tabletkach i na opakowaniu pisze 0kcal, i piszą wszedzie ze stewia jest naturalna i ma zero kcal jako jeden ze slodzikow, bo reszta ma ok 0,5kcal na tabletce, więc pytanie dlaczego ten ma tak dużo kcal ?? chyba nie jest naturalny :> to jakaś niby stewia " czy co to glikozydy steiolowe E 960. Wg mnie ta nazwa słodzika to jakaś podpucha ;p
  • Ja na codzień używam tego słodzika http://tinyurl.com/bctxm2v
    Producent nie podaje wartości kalorycznej na opakowaniu, ale w składzie nie maltodekstryny. Słodzę nim głównie herbatę, kiedyś rozgniatałam te tabletki, żeby dodac do np. owsianki (póki nie kupiłam słodzika w płynie- wtedy życie stało się prostsze ;) ).
    Jak przeczytałam, że wg. p. Macieja ma gorzki posmak, to poszłam do kuchni i spróbowałam jedną tabletkę z ciekawości- faktycznie gorzkie to to i niedobre, ale prawdę mówiąc nigdy tej "gorzkości" nie doświadczyłam w codziennym użytkowaniu.
  • @olcia: Przeczytaj komentarz p. Macieja to wszystko stanie się jasne. A glikozydy to właśnie "wyciąg ze stewii", który słodzi.
  • Woda mineralna Veroni jest ze stweią i jest super!
  • Kupiłam stewię jako słodzik w tabletkach, ale kawa z tym czymś była dziwna, a herbata to wręcz nie do picia :D próbowałam w tajemnicy przemycić do dzbanka rodzinnej herbaty z cytrynką ten specyfik, ale rodzina po pierwszym łyku się skrzywiła i orzekła, że ta herbata jest jakaś dziwna.... i jak się przyznałam czemu jest inna niż zwykle, to kazali mi sobie to samej wypić. :P
    Dla mnie ten smak jest sztuczny, wręcz chemiczny... poddałam się i próbuję teraz pić bez słodzenia :)
    pozdrawiam!
  • No to zabiliście mi ćwieka i dopiero teraz wczytałam się w opakowanie stevi z zieloną nakrętką firmy zielony listek i nie wiem co o tym myśleć :/
    Jest napisane, że w 1 łyżeczce-3g jest:
    0,01kcal
    2,9mg cukru czyli 0,0029g

    ale idźmy dalej- wartości na 100g
    394kcal
    98,6g cukru

    I teraz zgłupiałam!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/02/06 08:33
    @Patra: przed zważeniem słodziku kontaktowałam się dokładnie w tej sprawie z producentem. Nastąpiła pomyłka ze strony firmy. Zapewniono mnie, że nowe etykiety będą posiadać prawidłowe wartości.
  • arbuzowedaiquiri 2013/02/06 08:34
    ja używam stewii firmy Planta Dulce, białego proszku (wyciągu). Skład to 95% glikozydy stewiolowe, 5% woda. Jest najlepsza, przede wszystkim mega wydajna bo to bardzo skoncentrowany proszek i np. jedna łyżeczka do herbaty wystarczy na osłodzenie całego ciasta.
    Ja osobiście wolę dodawać połowę słodkości za pomocą stewii, a resztę innymi zdrowymi alternatywami (ksylitol, melasa, słody, miód) - wtedy nie jest wyczuwalny ten specyficzny posmak stewii który wg mnie jest dość mocny nawet w wyekstrahowanym białym proszku ;)

    a do tej stewii z tego ważenia w ogóle nie jestem przekonana, po co jakieś paskudne wypełniacze..?
  • maddragon 2013/02/06 09:09
    Używam w kuchni ekstraktu stevii w tabletkach, które rozgniatam przed dodaniem. Stevia zamiast cukru - niekoniecznie do herbaty czy kawy ALE dodaję ją do razowych racuchów z marchewką czy mieszanki płatków z jogurtem naturalnym czasem do budyniu (choć tu już czuć charakterystyczny smak tego zioła). Dzieciaki przepadają za tymi zdrowymi przekąskami, które mogę podawać nawet każdego dnia a ja mam czyste sumienie, że nie wszystko co słodkie musi mieć w sobie biały cukier.
    Powiedziałabym, że stevia, to dla mnie rodzaj słodkiej przyprawy a nie zamiennik cukru...
  • ja też używam "better stevia". Używam głównie do dosładzania ciast, pół na pół lub 3/4 z miodem, ksylitolem lub cukrem trzcinowym.
  • o no proszę, a w niedzielę właśnie trzymałam ten słodzik w rękach i zastanawiałam się co to jest ta maltodekstryna.. poszukam jakiejś bardziej naturalnej.
    @arbuzowedaiquiri - gdzie kupiłaś to Planta Dulce? internet czy jakiś biosklep?
  • Czyli rozumiem, że należy przyjąć wartości na 100g za prawidłowe? :/
  • Ja kupuję firmy "zielony listek", gdzie 1 łyżeczka to 0,05 kcal
  • @nico jak widać nie bardzo... 0,05kcal :/

    Bardzo nie miła pomyłka, szczególnie dla kogoś, kto musi liczyć cukier :/
  • arbuzowedaiquiri 2013/02/06 18:03
    @zu - kupiłam w małym, stacjonarnym sklepie ze zdrową żywnością u mnie w mieście :) widziałam w kilku takich sklepikach zresztą :p przez internet kupuję tylko hurtowo ksylitol :))
  • To nie jest stewia, to jakaś ściema. Prawdziwa stewia dostarcza nikle ilości kalorii.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/06 19:44
    @lukas: zobacz mój pierwszy komentarz: http://www.ilewazy.pl/lyzka-slodziku-stewia-gold#comment-32130 tam jest wyjaśniona kwestia kaloryczności.
  • Na mojej stewii, niemieckiej firmy Nevella ma następujące wartości odżywcze na 100g suchego produktu:

    Węglowodany: 92.8g
    Białko: 0g
    Tluszcz: 0g

    Jedna łyżeczka zawiera 0,56g węglowodanów. A nie jakieś 9,9g - tyle to ma zwykły cukier buraczany.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/06 21:29
    @lukas: Skoro w 100 g jest 92.8 g węglowodanów a w łyżeczce 0.56 g to znaczy, że łyżeczka waży 0,5 g. To ja się pytam co to za łyżeczka? (najlżejsza zważona przez nas łyżeczka produktu ważyła 2 g, były to otręby orkiszowe które mają konsystencje puchu). Być może chodzi o ilość stewii Nevella, która odpowiada łyżeczce zwykłego cukru, ale wtedy jest to niedokładnie opisane.

    Węglowodanów jest praktycznie tyle samo co w naszym ważeniu, czyli kaloryczność na 100 g też będzie bardzo zbliżona. Jeśli wybrałeś tamtą stewię dlatego, że nie dostarcza kcal to patrząc na zawartość węglowodanów był to zły wybór, dostarcza ich tak samo jak opisałem w komentarzu powyżej (chociaż przy praktycznym użyciu nadal jest to znacząco mniej niż w przypadku cukru ze względu na większą słodkość) - jest to ten sam typ produktu co nasze ważenie (stewia z wypełniaczem).

    Niemieckie Ministerstwo Ochrony Konsumentów, Spraw Wyżywienia i Rolnictwa na swoim portalu propagującym klarowny przekaz na etykietach odnosi się do jednego z produktów zawierających stewię (też nazywa się Nevella, ale nie wiem czy to ten sam produkt co Ty masz). W wolnym tłumaczeniu: "W przypadku produktu, który ma duży napis Stevia i dopisek 'słodzik niskokaloryczny' konsumenci oczekują, że produkt zawiera tylko wyciąg z liści Stewii. Z naszego punktu widzenia konsumenci mogą czuć się wprowadzeni w błąd gdy dopiero z tyłu etykiety przeczytają, że produkt zawiera 97% wypełniacza w postaci maltodekstryny. Błędnego wrażenia można by uniknąć, gdyby informacja o zawartości glikozydów steiolowych była zawarta z przodu opakowania. Powinna też się znaleźć informacja w języku niemieckim, że produkt dostarcza kalorii ze względu na zawartość maltodekstryny, która jest jego głównym składnikiem". Na dole podlinkowanego wpisu jest informacja, że producent zobowiązał się do poprawienia przekazu z etykiety, jednak nawet po poprawkach osoby opisujące produkt miały zastrzeżenia.

    Wniosek jest taki, że trzeba uważnie czytać etykiety. Zarówno zważona przez nas stewia jak i wskazany przez Ciebie produkt dostarcza kalorii, mniej niż cukier, którego jest zastępnikiem, jednak nie 0 jakby by mogło się wydawać.
  • @Patra, też to zauważyłam. świetnie, że (Pani?) Izabela nawet tam zadzwoniła, bo chyba 5 razy patrzyłam na ten słoik w sklepie i zastanawiałam się o co chodzi... ciekawe jednak które wartości są prawdziwe, pewnie te większe.
    ale wciąż nie rozumiem... nawet na stronie producenta zważonej stewii jest napisane "Ma zero kalorii". rozumiem, że to właśnie taki skrót myślowy - "ma trochę kalorii, ale używa się jej N razy mnniej niż cukru" ?
    i właśnie, czy istnieją czyste wyciągi, bez wypełniaczy? czy trzeba się pokusić o kupowanie/hodowanie liści?:)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/06 23:07
    @nana: "ciekawe jednak które wartości są prawdziwe, pewnie te większe." - tak, te większe są prawidłowe.

    "ale wciąż nie rozumiem… nawet na stronie producenta zważonej stewii jest napisane “Ma zero kalorii”." - To jest ciekawe, zauważ, że to zdanie jest w sekcji "właściwości stewii" (moim zdaniem słowo stewia użyte jest tutaj w znaczeniu roślina) a nie "właściwości stewii gold" (w znaczeniu nazwy produktu, który zawiera stewię), więc formalnie jest to prawdziwe (bo te wypisane cechy nie pasują do produktu). Pytanie oczywiście powstaje czy nie powinny być tam jednak opisane właściwości produktu (który jednak kalorii dostarcza)?

    Nie mam dowodów, żeby posądzać producentów o złą wolę, jednak przytoczony przeze mnie powyżej przykład niemiecki, jak i dalsze poszukiwania w google pozwalają wnioskować, że producenci tego typu produktów mogą mieć tendencja do marketingu produktów na bazie wyciągów ze stewii jako nie dostarczających kcal (mimo, że nie jest to prawdą w przypadku słodzików ze stewią na bazie np. maltodekstryny). Po prostu 0 kcal lepiej wygląda na opakowaniu i w przekazie marketingowym. Pozostaje uważnie czytać etykiety.
  • @nana: no właśnie,a może kupić suszone listki?Ja ostatnio dla ciekawości zakupiłam na allegro małą paczkę, wygląda trochę jak herbata;)Wystarczy wrzucić parę listków do szklanki jak zaparzasz herbatę i jest słodka;)No i bez żadnej "dodanej" chemii!
  • Stewia może być ale w doniczce na parapecie. Dla osób na diecie Dukana albo niskowęglowodanowej zalecam slodziki w tabletkach na bazie aspartamu.
  • Zupełnie nie rozumiem twojej wypowiedzi @TheArt. Sama sobie jedz aspartam. Ja, przez ten syfiasty słodzik, nawet już odstawiłam gumy do żucia, które uwielbiałam. Wszyscy ostrzegają przed aspartamem, a ty jak zwykle takie farmazony opowiadasz aż nie wiadomo czy się śmiać czy płakać...
  • Brawo The Art, zabłysnąłeaś kolejnym "mądrym" komenatrzem. ateraz poczytaj sobie http://www.eioba.pl/a/1tks/aspartam-rakotworcza-slodycz
    Kończ waś, wstydu oszczędź, a nam czytania Twoich "mądrych" komentarzy.
  • a jak to jest ze szkodliwością cyklaminianu sodu??? bo dowiedzialem sie tyle ze mozna sie od niego uzaleznic
  • Kurcze, ja to nie jestem przekonana do żadnego ze słodzików. Nawet te sproszkowane stewie z dodatkami do mnie nie przemawiają. Jak muszę to słodzę miodkiem, suszonymi lub świeżymi owocami. No i niecierpliwie czekam na powoli rosnącą na parapecie stewię :)
  • Witam,
    zdecydowałam się na zakup produktu ze stewii. Znalazłam fluid Stevi Gold ale najpier postanowiłam poszukać opinii. No i nastąpiło przerażenie jak trafiłam na wasze wypowiedzi i na informację o maltodekstrynie itp. Zdziwiłam się bo na stronie producenta jest napisane wyrażnie 0 kalorii bez gorzkiego posmaku. Potrzebowałam 15 min żeby zorientować się, że wszyscy Państwo piszecie o http://www.zdrowysklep.com.pl/stewia-gold-w-proszku-150-g.html a moim celem jest http://www.stevi-gold.pl/index.html gdzie nie ma dostępnej wersji w proszku (jest tylko fluid i tabletki). Czy znacie może opinie na jej temat?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/13 12:08
    @Aniolek: jeżeli w tabletkach oraz we fluidzie nie będzie w składzie dodatkowych substancji słodzących, bądź takich, które dostarczają kcal, to wartość energetyczna gotowego produkty równa będzie 0 kcal.
  • Aniołek zwróć uwagę że STEVI GOLD to zupełnie co innego niż STEWIA GOLD o której mowa powyżej. Znajdź róźnicę w necie.
  • Polecam stewię w formie liści. Zdecydowanie na jej korzyść przemawia fakt, że ma zerowy indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu cukru we krwi (w przeciwieństwie do innych chemicznych świństw). Polecam jako lekturkę: http://www.marksdailyapple.com/stevia/ =)
  • Stevia rebaudiana Bertoni (Ka'a He'e) prosto z Paragwaju organiczne liście już do kupienia w Polsce http://stewiapolska.pl/ Proszę spróbować zrobić zdrowy i pyszny napój: 5-6g suszonych liści zalać 2l zimnej źródlanej wody i pozostawić do naciągnięcia na noc. Żadnego posmaku gorzkości. Można dodać liście mięty, plasterki limonki lub dosypać łyżeczkę aceroli.
    Teraz latem dodać kostki lodu. Pozostałą ilość napoju przechowywać w lodówce lepiej smakuje.
  • Wielu producentów używa nazwy "Stewia" a powinno być napisane "glikozydy stewiolowe" Biały proszek jest wprawdzie nieszkodliwy dla zdrowia, ale jako produkt rafinowany nie ma tak intensywnych właściwości zdrowotnych, które czynią ze stewii prawdziwie leczniczą roślinę używaną i cenioną od wieków w Ameryce Południowej i nie tylko...
  • To prawie w całości zwykły cukier, a nie Stewia.

    Polecam Stewię 95 procentową od Planta Dulce.
  • Paula759446 2013/10/01 09:40
  • Mieszam dwie łyżeczki ksylitolu z łyżką stewii. Efekt jest taki, że pod kątem słodkości mam to co z czterech może nawet pięciu łyżeczek samego ksylitolu. Co najważniejsze, w ogóle nie ma tego gorzkiego posmaku. A jakby samemu uprawiać stewie, to otrzymujemy potężne oszczędności na ksylitolu. W przypadku mieszania proszków, te oszczędności są nadal, ale mniejsze.
  • natalia123 2013/12/06 20:09
    Ten słodzik jest obrzydliwy w smaku, w ogóle mi nie podchodzi :/
  • natalia123 2014/03/01 19:39
    To znowu ja ;) A jednak się przemogłam i go używam. To chyba kwestia przyzwyczajenia, bo teraz uważam, że jest nawet ok :)
  • Mam stevię w tabletkach. Co z tego, że w 100g zawiera ileś tam kalorii jak całe opakowanie czyli 100 tabletek ma u mnie 8g a jedna tabletka to jak łyżeczka cukru? Przecież te 100 g daje jakieś 1250 tabletek, co jest odpowiednikiem 1250 łyżeczek cukru. Jeśli codziennie ktoś wykorzysta 3,5 tabletki to wystarczy mu to na 3 lata CODZIENNEGO UŻYTKOWANIA więc ludzie litości.
    Mi smak stevii nie podchodzi, słodki smak jest płaski i totalnie inny niż prawdziwy cukier. No ale jak mam zjeść gorzkiego dietetycznego muffinka to już wolę takiego ze stevią. Stevia dobrze moim zdaniem sprawdza się właśnie w wypiekach i wtedy smakuje dobrze, ale gorzej np. w daniach typu owsianka - czuć niby coś słodkiego ale smak jest taki płaski. No cóż, trzeba przywyknąć.
  • na pierwszym miejscu w skladzie maltodekstryna... masakra! Zobaczcie o stevii: http://www.dietaifitness.pl/2014/01/stevia-oszustwo-uwazaj-co-kupujesz.html
  • Pani Izabelo lub Panie Macieju - odnosząc się do polecanej przez Paula759446 stevi w tabletkach, która ma skład następujący: Skład:
    substancje słodzące: glikozydy stewiolowe E-960,wypełniacz: diwęglan sodu E-500, regulator kwasowości : cytrynian sodu E-331,środek oddzielający: l-leucyna
    oraz do stevi tej firmy w proszku o składzie: Skład:
    substancja słodząca: glikozydy stewiolowe E-960,
    dekstroza, dwutlenek krzemu E-551
    Prosiłabym o skomentowanie tych produktów. Zostało już powiedziane, że stewia z maltodekstryną to nie jest wcale taki zdrowy produkt, a jak to się ma do tych produktów. Czy są lepszymi zamiennikami cukru ?
  • Muszę wam posłodzić, drodzy Autorzy! :-) Dzięki waszemu zaangażowaniu w komentowanie, dowiaduję się wielu ciekawych i istotnych rzeczy! Wasza strona i bez tego jest bardzo pomocna (np. kiedy baterie w wadze się zużyją lub mój chłopak przez chwilę ma "fazę" na liczenie kalorii), ale z pomocą komentarzy staję się jeszcze bardziej świadomą konsumentką. Uwielbiam! :)
  • Czy autorzy mogliby zważyć również inny slodzik ze stewii, taki bez maltodekstryny? Teraz informacja o kalorycznej stewii jest myląca, bo to żadna stewia. Ja polecam stewię firmy Natusweet, która produkuje słodziki na bazie wyciągu ze stewii, są też dostępne słodziki z erytrytolem, sybstancją słodzacą występującą w kukurydzy czy gruszkach, która niweluje gorzki posmak stewii.
  • Drodzy komentatorzy!
    Czy tak naprawdę trudno Wam odróżnić Stevię w proszku (porcja ok. 3g) od Stevi w tabletkach (porcja 0,05g)?

    Ze względu na zawartość cukrów prostych spożywanie tej pierwszej rzeczywiście może być kontrowersyjne - ponieważ zawiera AŻ 1/3 porcji cukru, o tyle Stevia w tabletkach to już odpowiednik 1/60 porcji cukru.

    Dziękuję, dobranoc
  • Piszecie tu o stewii firmy ZIELONY LISTEK - ludzie ten produkt to ściema, stewia ma słodko-gorzki smak, to co sprzedaje Zielony Listek to nie jest stewia ! Spójrzcie na kaloryczność na opakowaniu tego produktu, to nie ma absolutnie nic wspólnego ze stewią.

    Stewię bardzo łatwo rozpoznać, nie ma smaku absolutnie zblizonego do cukru, ja bym powiedział, że jest wręcz niesmaczna przez swój gorzki smak.
  • Maria M. 2014/12/21 16:36
    Pozwoliłam się oszukać firmie Domos Polska - produkujacej pod marką "zielony listek" "słodzik stołowy na bazie glikozydów stewiolowych" - kupiłam go w markecie.
    Nie analizowałam składu, ponieważ zmyliła mnie informacja "Najlepszy produkt dla diabetyka 2012.... Dobre dla diabetyka".
    Tymczasem skład to: "maltodekstryna; substancja słodząca glikozydy stewiolowe (2,3%)" !
    Na bazie glikozydów stewiolowych ? Dla diabetyków ?!!!! Maltodekstryny bardzo szybko się wchłaniają i mają wysoki indeks glikemiczny - w krótkim czasie po ich zjedzeniu następuje wzrost poziomu glukozy we krwi! Dziwię się, że producent nie ma sprawy w sądzie i dalej może to sprzedawać.
  • Ja mam stewię zieloną, nie ma kcal, i jest bardzo słodka, jeden liść osłodzi szklankę herbaty. Polecam. Można kupić susz ze stewii.
  • Mam to szczęście mieść rodzinę w USA. Mam dzięki temu w domu czystą Stevię bez dodatków i kalorii :) Mam również nadziję, że przyjdzie czas kiedy czysta Stevia pojawi się również w Polsce.
  • nevada- a co to za stewia,ktora masz szczescie posiaadac?
  • "Czysta" już jest, w postaci liści :P
  • wszystko to jest chemiczne badziewie i oszustwo, o ile chcecie dobry słodzik bez węglowodanów to polecam ksylitol- cukier z brzozy, koszt około 50 zł/kg, nie jest to cukier lecz alkohol , właściwości ma cudotwórcze... polecam zapoznać się z tym tematem
  • ogr, ksylitol to same weglowodany :) z tego co widzę tutaj bynajmniej :)
  • @MalyKsiaze "bynajmniej" to nie "przynajmniej" :)
  • Czy prawdziwa stewia w proszku (bez dodatków) jest słodka w smaku? słyszałam, że wręcz przeciwnie. Dotychczas miałam do czynienia tylko ze stewią w pudrze z dodatkiem maltodekstryny. Zastanawiam się czy taka "prawdziwa" nadaje się do oprószenia ciasta zamiast cukru pudru?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/26 09:34
    @agabe: "Czy prawdziwa stewia w proszku (bez dodatków) jest słodka w smaku?" Oprócz silnie wyczuwalnego słodkiego smaku będzie posiadać gorzką nutę. Są osoby, którym to nie przeszkadza, ale są też takie, które nie akceptują specyficznego smaku glikozydów stewiolowych.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę