Łyżka cukru trzcinowego Muscovado

Cukier trzcinowy Muscovado

Łyżka ciemnego cukru trzcinowego Muscovado waży 14 g.

  100g na zdjęciu (14 g)
Energia 370 kcal 52 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 92,5 g 13,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Cukier trzcinowy Muscovado kalorie w 100g: 370kcal

Zobacz więcej: łyżka cukier melasa 14g ciemny muscovado trzcinowy nierafinowany

Ostatnia aktualizacja: 2013.06.29

Ważenie dodano: 2011.11.19 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: cukier z trzciny cukrowej 100 %. Cukier o dużej zawartości melasy. Nierafinowany, nieoczyszczony. Kraj pochodzenia: Mauritius.
Producent: Craft Aid

Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jest zdrowszy od zwykłego i ma mniej kcal ;) a nie jest mniej słodki może?
  • Muscovado nie jest mniej słodki, ale ma ten specyficzny ,,melasowy" posmak. Trochę jak ciemny karmel. Świetny do czekoladowych muffinek i kakaa, przynajmniej według mnie :)
  • Myślę, że jego kaloryczność względem cukru białego to też kwestia zawartości wody, bo jest jakby bardziej wilgotny, prawda? ;)
  • I'm fine 2011/11/20 00:50
    ann, różnica w kaloryczności na 100g między tym cukrem a białym jest mała, a w dodatku chyba jest cięższy. Ciemny cukier ma ciekawy smak, ale jest drogi. Zalecanie go jako "zdrowszego" to chyba głównie chwyt marketingowy, żeby klient-fanatyk-zdrowej-żywności kupił droższy produkt :P Różnica w kaloriach jest kosmetyczna, w wartości odżywczej może i jest (trochę minerałów w ciemnym cukrze), ale bez przesady. Czasem można, ze względu na smak. Dobre do wypieków, bardziej aromatyczny, "karmelowy", fajnie smakuje gdy się posypie nim ciastka, i zapiecze.
  • Najwyraźniej jest cięższy, po prostu zastanawiło mnie, co powoduje te różnice, i myślę, że to zawartość wody ;] oczywiście jest on bardziej hmm intrygujący w smaku i na pewno może podnieść walory smakowe niejednego wypieku ;)
  • w "wiem co jem" było ostatnio o cukrze i ciekawych rzeczy się dowiedziałam, chyba na Święta przygotuję coś z tym cukrem, w wielu książkach kucharskich tłumaczonych z angielskiego są ciasta właśnie z cukrem trzcinowym, także nierafinowanym ;D
  • Tak mi się kojarzy, że Nigella dość często używa go do ciast.
  • niestety jest dosc gorzki ;/ trzeba uwazac z dawkowaniem...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę