Garść suszonych bananów (puffins)

Banan suszony (puffins)

Garść suszonych bananów (puffins) waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 343 kcal 103 kcal
Białko 4,0 g 1,2 g
Tłuszcz 0,2 g 0,1 g
Węglowodany 88,7 g 26,6 g
Błonnik 8,8 g 2,6 g

Banan suszony (puffins) kalorie w 100g: 343kcal

Zobacz więcej: garść banany suszone puffins 30g 30g

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.01

Ważenie dodano: 2016.03.01 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: 100% banan.
Producent: MicroFood

Mamy 3 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/01 12:59
    Spośród przekąsek bananowych, na ilewazy.pl zważone są min. następujące produkty:
    http://www.ilewazy.pl/garsc-kawalkow-suszonych-bananow
    http://www.ilewazy.pl/garsc-nieslodzonych-chipsow-bananowych
    http://www.ilewazy.pl/garsc-slodzonych-chipsow-bananowych
    http://www.ilewazy.pl/garsc-suszonych-bananow
    + powyższe ważenie: http://www.ilewazy.pl/garsc-suszonych-bananow-puffins
    Mi osobiście najbardziej smakują tego typu suszone banany: http://www.ilewazy.pl/garsc-kawalkow-suszonych-bananow Przy czym, wolę jak są w całości, a nie pocięte (są jeszcze bardziej mięsiste).
    A Wy, które z powyższych pozycji preferujecie najbardziej ?
  • Nie miałem jeszcze okazji na spróbowanie tego typu przekąski. Mimo, że nie raz miałem ją w ręku, jakoś nie mogłem się na nią zdecydować.
    Mam pytanie, czy takie banany są wartościową przekąską, czy jednak w procesie suszenia ich tracą dużo składników odżywczych?.
    Serdecznie pozdrawiam :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/01 18:53
    W powyżej zważonym produkcie mamy do czynienia z zastosowaniem metody termiczno-ciśnieniowej. Podczas procesu technologicznego, surowiec o odpowiedniej wilgotności poddawany jest wysokiej temperaturze pod odpowiednim ciśnieniem. W wyniku tych zabiegów otrzymujemy właśnie taką teksturę jak na zdjęciu.
    Proces trwa bardzo szybko - kilkadziesiąt sekund. Następnie następuje szybkie schłodzenie wyrobu. Nie wiem jak kształtują się wartości tego konkretnego wyrobu. Substancje bardzo labilne w jakimś niewielkim stopniu mogą ulec zniszczeniu. Jednak warto też pamiętać, że mamy do czynienia z wyrobem o niskiej wilgotności w porównaniu do świeżego surowca. Z uwagi na tę koncentrację zagęszczeniu ulegają zarówno makroskładniki i mikroskładniki.
    Czy taki wyrób będzie wartościową przekąską ? Dla osób zdrowych może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Z uwagi na praktycznie samodzielnie występującą wysoką zawartość węglowodanów, nie spożywałabym ich samodzielnie, ale jako np. dodatek do jogurtu.
    Korzyścią będzie brak dodatku cukru i tłuszczu (do smażenia).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę