Czekolada mleczna do picia w formie łyżki

Czekolada mleczna do picia w formie łyżki

Czekolada mleczna do picia w formie łyżki o smaku Bourbon Wanilia waży 30 g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 530 kcal 159 kcal
Białko 6,6 g 2,0 g
Tłuszcz 29,5 g 8,9 g
Węglowodany 58,5 g 17,6 g
Błonnik 1,8 g 0,5 g

Czekolada mleczna do picia w formie łyżki kalorie w 100g: 530kcal

Zobacz więcej: łyżka czekolada 30 g picia

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2013.02.23 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: cukier, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, laktoza, masa kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, Bourbon Vanille 0,5 %. Zawartość masy kakaowej minimum 32 %.
Producent: Momami

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/23 23:57
    Producent wartości odżywcze podał tylko dla produktu po przygotowaniu, więc nasze wartości pochodzą z obliczeń. Na podstawie proponowanego sposobu przyrządzania (całość 250 g, w tym 220 g mleka 3,5% i łyżka czekoladowa) wyszło, że pod kątem wartości odżywczych ta czekolada odpowiada standardowej czekoladzie mlecznej, więc to z niej spisaliśmy tutaj wartości dla produktu przed przygotowaniem. Uważni użytkownicy naszej strony mogli zauważyć, że ten produkt już jakiś czas temu próbowaliśmy dodać, ale wtedy przez nieuwagę podaliśmy wartości odżywcze po przygotowaniu, dlatego ściągnęliśmy go do przeliczenia i poprawki.

    Pomysł na pewno oryginalny i wygląd takiej łyżki mnie osobiście bardzo zachęca do zakupu, jednak efekt po przygotowaniu niezbyt udany, zarówno wizualnie jak i smakowo (moim zdaniem mocno za słodkie). Gotową czekoladę można znaleźć tutaj. Jak widać, mocno się rozwarstwiła i ogólnie wygląda mało czekoladowo, a mimo usilnych prób ciężko było uzyskać lepszą konsystencję.

    Może macie jakieś sprawdzone sposoby na przygotowanie tego typu produktów (dobry efekt udało mi się uzyskać przy innej czekoladzie tego typu pomagając sobie mikrofalówką - podgrzewając pulsacyjnie i intensywnie mieszając, jednak tutaj ten sposób też nie zadziałał).
  • carolotta 2013/02/24 00:16
    Ja robię takie mikstury ze zwykłej czekolady. Najpierw rozpuszczam czeko na parze, dodaję bardzo pomału mleko i mieszam intensywnie. Prawdziwa czekolada do picia :)
  • Ja to bym nie zdążyła zamoczyc tej łyżki w mleku-prędzej bym ją zjadła prosto z patyka!
  • faktycznie że łyżeczka zachęcająca, ale efekt nieciekawy.

    Też robię ze zwykłej tabliczki czekolady, najpierw daję do garnka trochę mleka (powiedzmy jakbym robiła na szklankę całości) 1/4 szklanki wlewam do garnka podgrzewam dodaje czekoladę i doprowadzam do wrzenia, czekolada zrobi się jednolita i dopiero wtedy resztę mleka. Pyszne jest można dodać bitą śmietanę na górę :)

    PS: taki efekt jak na zdjęciu wychodzi ze zwykłej czekolady jeśli czekoladę zaleje się ciepłym/gorącym mlekiem.
  • Nie znaM tej firmy, ale wszytskie łyzki czekoladowe jakie do tej pory widziałam (CHOCO CHOCO Company, Lindt..) nie polegaky na zrobieniu z nich kakao tylko na moczeniu ich w odrobinie gorącego mleka i spożywaniu jako takiej gęstej paćki która na tej łyżce powstanie kiedy czekolada się odroine rozpuści.
    Z resztą wnioskuję po efekcie- nie przypominającej niczego szklanki jakiegoś brudnego płynu- że i w tym przypadku nie o to chodziło co Państwo autorzy wykonali..
  • Czego to już nie wymyślą.
  • pracuję w kawiarni i gorącą, esencjonalną czekoladę przygotowujemy tak: do 100 ml śmietany kremówki dodajemy ok. 40-50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, do tego ewentualnie syrop smakowy :)
    a domowa, bardziej light wersja - mleko podgrzewane w rondelku, do tego 3 kostki gorzkiej czekolady i łyżeczka miodu :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/25 09:51
    @Blania: To co piszesz brzmi dobrze i zgadzam się, że to może być ciekawszy sposób. Mam przed sobą jednak opakowanie i patrzę na instrukcję producenta: "1. Podgrzać szklankę mleka 2. Rozpuścić w niej czekoladę i delektować się na ciepło" (wolne tłumaczenie z niemieckiego). Oczywiście nikt nie zabrania podjadania tej rozpuszczającej się czekolady co może być kluczem do dobrego efektu, jednak wygląda, że podjadanie przy rozpuszczaniu nie jest proponowanym sposobem przygotowania (w przypadku tego produktu).
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/25 11:42
    @neutrino: No tak, też racja, to zadanie dla producentów w takim razie, aby lepiej opisywali swoje produkty, bo wychodzi, że robimy im antyreklamę ;)
  • [anonim] 2013/02/26 04:29
    fuuu,cukry proste:/
    chyba tylko świadomie i nieświadomie uzależnieni zakupią takie coś;/

    [komentarz edytowany - zmieniony nick - proszę nie używać wulgaryzmów i nie podawać maila publicznie. Maciej]
  • [anonim] 2013/02/26 04:31
    zasada jest prosta-przestajesz spożywać cukry proste -cukry proste nie robią na tobie wrażenia :) sprawdzone na podstawie wieloletnich obserwacji :)

    [komentarz edytowany - zmieniony nick - proszę nie używać wulgaryzmów i nie podawać maila publicznie. Maciej]
  • Nie można nie jeść cukrów prostych. Mają je wszystkie owoce i warzywa.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę