Chałwa sezamowa o smaku waniliowym

Chałwa sezamowa o smaku waniliowym

Chałwa Królewska sezamowa o smaku waniliowym waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 518 kcal 259 kcal
Białko 13,0 g 6,5 g
Tłuszcz 30,0 g 15,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,3 g 2,2 g
Węglowodany 47,0 g 23,5 g
Cukry proste 29,0 g 14,5 g
Błonnik 7,1 g 3,6 g
Sól 0,2 g 0,1 g

Chałwa sezamowa o smaku waniliowym kalorie w 100g: 518kcal

Zobacz więcej: chałwa królewska sezamowa wanilia sztuka 50g

Ostatnia aktualizacja: 2015.06.05

Ważenie dodano: 2013.10.01 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: miazga sezamowa (47%), syrop glukozowy, cukier, tłuszcz roślinny, sól, białko jaja w proszku, aromat.
Marka: E.Wedel

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jak zamierzałam się do kliknięcia, to już wiedziałam, że tego pożałuję :D Dlaczego wszystko, co pyszne musi tak bardzo nienawidzić naszych bioder? Uwielbiam chałwę w każdej postaci *.* Kuchnia turecka nie leży w moim guście, ale akurat chałwa im sie udała. Polecam zrobić samemu, jak ktos ma trochę czasu w weekend :)
  • uwielbiam <3
  • pycha, dziękuję:)
  • TheGirll 2013/10/01 14:36
    @Marcado a mi znowu całkowicie na odwrót, kuchnie turecką uwielbiam ale znowu chałwy.. ehh.. nigdy jej nie lubiłam delikatnie mówiąc :D
  • to nie chałwa a produkt chałwopodobny.....
  • Najlepsze są chałwy z Odry :) chyba nawet bardziej mi smakują niż te przywiezione z Turcji.
    Tej jeszcze nie jadłam, ale staram się trzymać od takich przyjemności z daleka, więc lepiej nawet nie próbwać. Za to pozwalam sobie czasem na lody chałwowe, są tak samo pyszne.
  • Emila, dlaczego to nie chałwa?
  • Chałwa pochodzi stricte z Turcji? Zawsze kojarzyłam ją z Grecją... Poza tym uwielbiam ją, nigdy nawet nie kupowałam takich małych batoników, tylko zawsze pół kilowe opakowania (znikały w mgnieniu oka), raz mi się nawet udało dostać taką bez cukru czy syropu g-f, słodzoną aspartamem (ale jestem bee, jem aspartam, czekam na atak)
  • @cykada może dlatego, że jak ktoś robi tradycyjną chałwę to nie dodaje do niej syropu glukozowego, białka jaja w proszku i tak dalej.
  • Po prostu uwieeeelbiam i mogę zjeść z pół kilo. A chałwa jest bardzo zdrowa <3
  • Na szczęście nie lubię chałwy:)
  • tinnyjustiny 2013/10/03 13:24
    Sezam, mak, orzechy czy tam słonecznik są zdrowe ale chałwa jako całość moim zdaniem już raczej niekoniecznie.
  • moja miłość <3 bardzo dobra przecin nowotworom. Profilaktycznie mozna zjesc haha :D
  • Jak to powiedziała Marylin Monroe: "Wszystko co dobre jest albo niezdrowe albo niemoralne albo tuczy."

    Chałwa jest pyszna. Ta od Wedla jest niezła, mokra - wersja z kakao też niczego sobie. Ze smacznych chałw bardzo dobra jest też - zaskakująco - 100-gramowa ze sklepów Aldi (chyba nie ma nazwy jako-takiej). Jadłam kiedyś też chałwę w formie "kul bawełny", oryginalna forma i smak trochę inny niż tej w "cegle".
  • @Airam - gdyby była możliwość, miałabyś u mnie lajka za Marilyn.

    Uwielbiam grecką chałwę z lidla.
  • Danutaszna 2013/10/05 14:18
    @Airam
    "Kule bawełny" to nie chałwa! Owszem, przetłumaczone to zostało na angielski jako "halva", ale to zupełnie inny produkt (na mące i cukrze) niż chałwa "w cegle". ( -;
  • Ja nie przepadam, ale moja mama uwielbia chałwę.. Ale dla niej istnieje tylko ta z Odry ;)
  • exiables 2013/10/11 10:07
    jak jakiś mały słodki grzeszek w ciągu dnia to lepszy kawałek chałwy niż zwykły baton np. snickers
  • chałwa to moja miłość <3 :D i jest zdrowa, tyle ze niestety tlusta. Ale co tam ^^
  • Ech... ja dziś zjadłam ok. 70g ukraińskiej... co daje jakieś 400kcal ;( mam strasznie poczucie winy teraz. Ale cóż, wychodzi moja dieta 1200kcal przez pół roku. Tracę panowanie nad sobą:(
  • byarenlight bez przesady! Ja 4 miesiące jadłam same warzywa, owoce i nabiał bez mięsa, słodyczy i strasznie się na nie rzuciłam w pewnym momencie. Po zakończeniu diety albo przy jej lekkim rozszerzaniu trzeba sobie posawić granicę, np. słodycze w ilości 400 kcal tylko raz w tygodniu w sobotę, np. chałwa, pączek, baton, kawałek ciasta. I będzie ok :) Jak ktoś woli to np. 2 razy w tygodniu po 200-300 kcal. Nic się nie stanie ale grunt to wprowadzić zasady bo ja tego nie zrobiłam i wyszło kiepsko ;)
  • minęło sporo czasu od mojego rzucenia się na tę chałwę, ale pamiętam, że po prostu poszłam zaraz i to wybiegałam;) także wyrzuty sumienia minęły.
  • Uwielbiam chałwę, Wczoraj kupiłam 1kg sezamowej z Odry, moim zdaniem najlepszej, o niebo lepszej od tureckiej i już zjadłam 300 g.
  • Chałwa jest bardzo zdrowa pod warunkiem że jest dobrej jakości i ma dobry skład czyli na pierwszym miejscu sezam a nie cukier.
  • Chałwa plus kawa o poranku w pracy jako drugie śniadanie - lepiej się pracuje od ręki :)
  • Jeśli to ze zdjęcia ma być według Was jakąś wspaniałą chałwą, to zapewne nie jedliście POLSKIEJ chałwy produkowanej przez Odrę ponad pół wieku temu.Podłużna kostka w celofanie, ociekająca tłuszczem, o miękkiej elastycznej i włoknistej konsystencji.Teraz pełno jest przemielonego twardego dziadostwa z małą zawartością sezamu , syropem glukozowym, olejem roślinnym zapewne palmowym i z jakimiś białkami jajek w proszku.
    A fu.
  • Króliczę 2014/11/29 19:17
    Odkąd moje zmysły zarejestrowały fakt, że smak/konsystencja chałwy zmieniły się na gorsze jakieś 10 lat temu i stopniowo staczają się po równi pochyłej, nie jadam tej sezamowej, po prostu mi nie smakuje - więc po co wpychać w siebie puste kalorie?
    Jem natomiast chałwę słonecznikową, produkowaną przez wschodnich sąsiadów naszego kraju - Rosjan?/Ukraińców? - nie wiem konkretnie, ale etykietka pokryta jest cyrylicą. Przepyszna, o delikatnej konsystencji, rozpływająca się w ustach - nieporównanie lepsza niż jej sucha i twardawa chałwowa siostra (ale ta produkowana obecnie, powtarzam :).

    ...aczkolwiek, jeśli ktoś zna dobrą chałwę sezamową - na wzór tej opisanej wyżej, przez użytkownika o nicku Jimi - poproszę o namiary na nią (jednocześnie zdaję sobie sprawę i wyrażam zgodę na niepublikowanie mojego komentarza ze względu na propagowanie niewłaściwych wzorców odżywiania ;D)
  • zamknieta 2015/03/24 17:02
    Czy chałwa mleczno-sezamowa będzie mieć podobną ilość kalorii?
  • Z Odry jest dobra, ale lepsza jest ta produkowana dla Tesco - i mniejsza (50g) więc można zjeść z umiarem, bez walki ze swoją słabą \\\"silną wolą\\\";)
    Ta Tescowa jest z tych o delikatnej konsystencji. Z tych twardych niezła jest Koska.
    Wedel moim zdaniem robi świetne gorzkie czekolady, ale chałwę robi najgorszą jaką jadłem.

    I chałwa podobno ma wiele witamin, dobrze wpływa na skórę, paznokcie, włosy... i potęcję!;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę