Pigwa

Pigwa waży 500 g.

  100g na zdjęciu (500 g)
Energia 57 kcal 285 kcal
Białko 0,4 g 2,0 g
Tłuszcz 0,1 g 0,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,1 g
Węglowodany 15,3 g 76,5 g
Błonnik 1,9 g 9,5 g
Sól 0,0 g 0,1 g

Pigwa kalorie w 100g: 57kcal

Zobacz więcej: sztuka 500g pigwa

Ostatnia aktualizacja: 2022.10.10

Ważenie dodano: 2022.10.10 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Tak szczerze, to nigdy nie jadłam:) Jak smakuje?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/29 22:15
    @marta: Jeszcze nie wiemy ;) damy znać jak coś z nią zrobimy.
  • O super !! dziękuje bardzo Pani Izo i Panie Macku:) moja mama zawsze jesienią ma szał na robienie wszyyystkiego co pigwowe- nalewki, przetwory, dzemiki, konfitury itd. No i do herbatki soczek z pigwy mniaaaam... no ale oczywiście pigwówka mamusi to najpanialszy alko na świecie- na zime w sam raz: zdrowa, rozgrzewa, i oczywiscie bardzo milusia śruba (no.. po wieszej ilości heh..
    Marta, smakuje kwaskowato i jest twarda. Na surowo to raczej by sie nie dało zjeśc.. choc ja wiem..może lekko startą na paseczki do sałatak tak troszke, bo to kwasiura:)
    Pozdrawiam
  • To naprawdę jest pigwa? :O Zawsze spotykałam się z pigwami jako MAŁYMI, żółtymi owockami rosnącymi na kolczastych krzaczkach, o silnym cytrusowo-gruszkowatym zapachu i smaku...
  • carolotta 2011/10/29 22:47
    z pigwy jest dobra marmolada, można dodawać do herbaty, polecam zieloną liściastą herbatę z pigwą. też spotykałam się tylko z małymi pigwami wielkości małego jabłuszka.
  • z pigwy świetna jest nalewka :P
  • na surowo zdecydowanie niesmaczna :P
  • Bardzo kwaśna. Ja teraz raczę się sokiem z pigwy do herbaty, a nalewka się robi ;)
  • Prawdziwe pigwy rosną na drzewach i są tej wielkości. Te malutkie z krzaczków to pigwowce. Kiedyś też nie rozróżniałam, ale człowiek uczy się całe życie. :D Pigwa, a pigwowiec były dla mnie zdecydowanie tym samym. ;P
  • pigwa z cukrem cytryną i spirytem - pyszna nalewka :D :D mniam!!! duzo witaminy C, idealna na zimowe wieczory ;)))
  • Wow takiego cuda to nie widziałam:-)) U mnie na działce rosną, ale są 5x mniejsze. Zbieram je pod koniec września lub na początku października i oczywiście nastawiam naleweczkę pigwową (owoce myję, wydrążam pestki, rozdrabniam i zalewam alkoholem, po 8 tygodniach dodaję cukier i miód). W smaku owoce są bardzo kwaśne - taki polski odpowiednik cytryny z dużą zawartością witaminy C.
  • Raz skosztowałam pigwówki, aż mnie wykręciło :D Jednak wolę tradycyjną wiśniówkę :)
  • bo to trzeba dobrze zrobic ;D i jest pycha jak miód :D
  • Te małe, o których piszecie to najpeawdopodobniej są pigwowce, a to nie to samo co pigwa.
  • O matko, takiej pigwy to jeszcze nie widziałem! Wiadomo takie malutkie są nawet niezłe to herbaty, ale taka co waży 0.5kg to olbrzym :)
  • Dzisiaj przymierzam sie do zrobienia konfitury :)
  • Uwielbiam dżem z pigwy, mniam!
  • dzis zjadłam PIGWE pierwszy raz w życiu. mi smakowała, ciekawi mnie natomiast smak pigwowca. bo ponoc to dwa rozne owoce.mnoja PIGWA była tak duża jak ta na zdjeciu a pigwowce sa mniejsze. Czym sie roznią?
  • Pigwa to krzak z malymi owocami. Pigwowiec drzewo z duzymi owocami.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/11/05 06:56
    @MalyKsiaze: Ponieważ sama nie znałam odpowiedzi na to pytanie, przewertowałam przez chwilę internet i polecam Ci (a także innym użytkownikom) zajrzeć do artykułu: http://klaudynahebda.pl/pigwa_pigwowiec/ Blogerka w ciekawy i profesjonalny sposób wyjaśnia na czym polega różnica pomiędzy pigwą a pigwowcem.
  • Chyba jestem w mniejszości, bo jadam taka na surowo i lubię ten kwaskowaty smak :) ale głównie zalewam wrzątkiem i pije na rozgrzanie :)
  • ja tez zjadam na surowo!
  • A ja bardzo lubię surową :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/14 08:50
    @Hyaku nigdy nie jadłam na surowo. Jak można opisać ten smak?
  • Mnie przypomina kwaśne jabłko, trochę renetę trochę antonowke, i ma dość ziarnisty, twardy miąższ. Ja lubię tylko trzeba cienko pokroić :)
  • @Pysiakowska @Hyaku macie rację, surowa pigwa jest pyszna! ta ziarnistość sprawia wrażenie wysuszania ust jeśli pokroi się za grubo, ale smak ma nieziemski! trochę jak jakiś egzotyczny owoc, lekko słodko-kwaśny i niesamowicie orzeźwiający. jestem ciekawa jak smakuje pigwówka w odniesieniu do tego.
  • Polecam te mniejsze pigwy. Mają więcej smaku i mocniejszy aromat. Te duże są według mnie takie czcze, za wodniste, nie nadają się na przetwory. Ja robię z małej pigwy ( sama hoduję) sok do herbaty zamiast cukru i cytryny i dżem. Dobre są też pigwy na surowo, kiedy wiem, że są ,,niepryskane".
    (Jeśli ktoś kiedyś kroił pigwę i wykrawał pestki, to wie co to za męka) :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę