Witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Jest antyoksydantem, czyli chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz chorób układu krążenia. Opóźnia również procesy starzenia. Witamina E wpływa na produkcję spermy, dlatego niedobór witaminy E może prowadzić u mężczyzn do bezpłodności. Niedobory u kobiet powodują zaś zaburzenia przebiegu ciąży i poronienia.


Niedobory witaminy E skutkują osłabieniem mięśni szkieletowych, rogowaceniem skóry oraz utrudnionym gojeniem się ran, zaburzeniami neurologicznymi, bezpłodnością, zaburzeniami wzroku, zwiększeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.


Witamina E przyjmowana przez dłuższy czas w dużych dawkach może powodować zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni i zaburzenia widzenia.


Źródłem witaminy E są: oleje roślinne, kiełki i zarodki pszenicy, pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste, kukurydza, margaryny wzbogacane w ten składnik.