Porcja śmietanki orkiszowej

Śmietanka orkiszowa

Porcja śmietanki orkiszowej waży 200 g.

  100g na zdjęciu (200 g)
Energia 90 kcal 180 kcal
Białko 1,1 g 2,2 g
Tłuszcz 7,6 g 15,2 g
Węglowodany 4,4 g 8,8 g
Błonnik 0,7 g 1,4 g

Śmietanka orkiszowa kalorie w 100g: 90kcal

Zobacz więcej: porcja śmietanka orkiszowa orkisz mąka pełnoziarnista 200g roślinna bio

Ostatnia aktualizacja: 2014.04.23

Ważenie dodano: 2013.12.15 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: woda, pełnoziarnista mąka orkiszowa* (7 %), olej słonecznikowy* (7 %), zagęszczacz: guma ksantanowa, sól morska, naturalne aromaty. * produkty ekologiczne, objęte certyfikatem kontroli DE-013.
Producent: Natumi

Mamy 13 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Używa się jej jak zwykłej śmietanki, np do kawy, wypieków itd?
  • produkt ekologiczny i guma ksantanowa? hm..
  • @Pysiakowska - a czego się spodziewałaś? W końcu z czegoś muszą robić te vegańskie dziwadła dla świrów.
  • @Airam Chyba lekko cię poniosło? Nie jestem weganką, ale mój przyjaciel owszem i szanuję jego przekonania, mimo że sama nie potrafiłabym się tak odżywiać. W naszym kraju jeśli ktoś w jakimś aspekcie życia odbiega od normy, od razu ma przyklejoną plakietkę. A śmietanka nie wygląda zbyt apetycznie, miałam z nią styczność, i to całkiem niedawno. Konsystencja okropna, a smak... hmm też w moim guście ^^
  • Wiktoria88 2013/12/16 06:45
    nie jestem veganką czy tak wegetarianką nie wiem też do końca o co chodzi w ich diecie, ale nie o tym. czasami niektorzy są uczuleni na laktozę z produktów mlecznych i to dla nich jedyne rozwiązanie. i od razu świr? ;/ super.tolerancja, wyrozumiałość w naszym kraju...
  • @up na laktozę nie jest się uczulonym. Jeśli ktoś jej nie toleruje jest to jak najbardziej normalne zjawisko - nie jesteśmy cielakami! Nie przytoczę teraz publikacji, które czytałam, ale wynika z tego (w uproszczeniu), że "normalnym" nie jest, jeśli ktoś nie ma problemów z tolerancją laktozy. Co do śmietanki, skład średnio zachęcający, ale chętnie bym wypróbowała... Z tym, że pewnie jej cena nie jest specjalnie zachęcająca do prowadzenia eksperymentów :D
  • proxy01, za trawienie laktozy odpowiada enzym laktaza. To, że ona w przewodzie pokarmowym występuje, jest jak najbardziej normalne. Bycie cielakiem lub nie, nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ laktoza jest obecna także w mleku kobiecym. Nietolerancja laktozy związana jest z zanikiem laktazy, ale dzieje się tak tylko u niektórych ludz. Częstotliwość nietolerancji laktozy związana jest charakterystyczna dla populacji - w Azji nie toleruje jej większość ludzi, w Polsce ok. 15%, w Szwecji tylko 2%. Czy to znaczy, że 98% Szwedów jest nienormalna? ;) Dodatkowo zanik laktazy związany jest też z częstotliwością spożycia mleka. Jeżeli całkowicie odstawicie mleko na kilka tygodni lub dłużej, a potem nagle się nim opijecie, to nieprzyjemne dolegliwości są bardzo możliwe, ponieważ enzym może zaniknąć na skutek nieużywania go :)
  • @mrt Dzięki za doinformowanie mnie :) Nie jestem do końca świadoma, bo niewiele uwagi przywiązuję do tego tematu i niespecjalnie przepadam za mlekiem - lubię z nim kawę, kakao i płatki (zjadam same płaki). W czystej postaci mnie nie przekonuje
  • @Pysiakowska - guma ksantanowa to przecież naturalny składnik. Jest produkowana przez pewien szczep bakterii. To, że jest w składzie nie oznacza od razu że produkt nie może być eko :)
  • @Han no niby tak (swoją drogą to nie wiedziałam o tym- dzięki za info!), ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, żeby coś co stosuje się w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i wiertniczym jednocześnie było dobre dla zdrowia... ;)
  • Czy ktoś się orientuje, gdzie to zjawisko można kupić?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/04/23 18:14
    @Oleandra: "Czy ktoś się orientuje, gdzie to zjawisko można kupić?" Ja śmietankę orkiszową zakupiłam w sklepie ze zdrową żywnością. Można też zakupić w niektórych sklepach internetowych.
  • Dzięki!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę