Kawałek bloku czekoladowego

Blok czekoladowy

Kawałek bloku czekoladowego waży 75 g.

  100g na zdjęciu (75 g)
Energia 486 kcal 365 kcal
Białko 12,4 g 9,3 g
Tłuszcz 29,9 g 22,4 g
Węglowodany 43,3 g 32,5 g
Błonnik 1,2 g 0,9 g

Blok czekoladowy kalorie w 100g: 486kcal

Zobacz więcej: czekoladowy 75g kawałek blok

Ostatnia aktualizacja: 2015.07.23

Ważenie dodano: 2012.12.15 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mleko w proszku, masło, herbatniki, cukier, woda, żurawina suszona, orzechy włoskie, orzechy laskowe, kakao.

Mamy 42 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/15 22:53
    Któż z Was (szczególnie dotyczy to pytanie osób 30 + ;)) nie zna smaku bloku czekoladowego ? Któregoś dnia, koleżanka Karolina zaproponowała nam zrobienie tego deseru w celu zważenia. Bez wahania zgodziłam się na tę propozycję z kilku względów. Między innymi dlatego, iż sama konsumowałam go kilkanaście lat temu i byłam ciekawa, jak będzie mi obecnie smakować (różnica polegała między innymi na tym, że kiedyś raczej nigdy nie dodawało się bakalii - jak współcześnie :)). Pytania o niego pojawiały się zarówno w mailach, wyszukiwarce, jak i w komentarzach, co spostrzegła również Karolina.
    Przepis zaczerpnięty z tej strony: http://chilliiwanilia.blogspot.com/2012/11/blok-czekoladowy.html. Przy czym autorka przepisu wykonała batoniki, a Karolina umieściła masę standardowo w keksówce.

    Składniki:
    • mleko w proszku 500 g
    • herbatniki 250 g
    • masło 250 g
    • cukier 1 szklanka
    • żurawina suszona 5 łyżek
    • orzechy laskowe 4 łyżki
    • orzechy włoskie 2 garście
    • kakao 5 łyżek
    • woda 0,5 szklanki
  • Lubię to!
  • Kocham Was za to ważenie normalnie !!! ;D
  • Jezu uwielbiam blok czekoladowy! Nie sądziłam, że aż tyle kcal ma w tak cieniutkim plasterku...
    Ja jednak robię wersję "waflową", pomiędzy dwa płaty wafla wykładam masę i później kroję na różnej wielkości kawałki. Jednak takim kawałeczkiem się nie zatkam a niestety nie znam umiaru, nie jem w ogóle albo się objadam do okropnego bólu żołądka :/
    Ten blok to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak z siostrą kruszyłyśmy herbatniki a przepis zawsze gdzieś się pałętał luzem w zeszycie Mamy :)
  • exiables 2012/12/16 01:28
    uwielbiam <3 moje ulubione ciasto z dzieciństwa. ja robiłam bez orzechów, tylko z rodzynkami, pamiętam było tak słodkie, że kawałek mi wystarczał, by się na chwilę zadowolić tym smakiem ;)
  • Aż mi ślinka pociekła-ja zajadałam to jako dziecko, ale bez bakali.
  • niestety na tak cienkim kawałku nigdy nie kończę ;)
  • Ślinka cieknie na jego widok. Fajnie byłoby aby były jeszcze wartości odżywcze dla chałwowca, bo zamierzam go robić na święta.
  • Ja mam 25 lata i to też jest smak mojego dzieciństwa ;) U mnie w rodzinie robiło się zawsze czysty blok czekoladowy, bez dodawania herbatników ani żadnych innych dodatków. Ostatni raz jadłam go chyba z 15 lat temu, albo i dawniej ;) Będę musiała kiedyś zrobić w domu taki "smakowy powrót do przeszłości" ;))
  • Powrót do przeszłości!!! Pycha!!!
  • no i jak smakowało? Ja nigdy nie próbowałam i raczej nie spróbuję, ale ciekawa to jestem :)
  • jeeeju..dziekuje za wazeniee!
  • Podobne do Brownie z czasów jak pracowałem w UK :D Fajnie wyglada :)
  • Pewnie i jest to smaczne, ale raczej zbyt apetycznie nie wygląda...
  • mam 19 lat i niestety nie pamiętam go z dzieciństwa :( ale dosłownie trzy dni temu miałam okazję jeść i tak się zastanawiałam, czy może kiedyś zważycie... chociaż lepiej było nie wiedzieć ;)
  • Nigdy nie przepadałam za blokiem - wolę zjeść osobno czekoladę, herbatniki i bakalie ;) Ale moja mama jest wielką fanką, więc może wykorzystam przpis i zrobię dla niej na Święta.
  • Aaaaa! Dziękuję! :D
    A czy wersja bez herbatników będzie mniej kaloryczna?
    Aha, kosztowała go Pani? Jak smakował? ;)
  • Ale dużo! Nigdy tego nie jadłam i w sumie dobrze ;)
  • o rany! <3 Niebo.
    Dlaczego wszystko co jest tak dobre, ma tyle kcal?
  • a ja nigdy tego nie jadlem nawet na oczy nie widzialem :P
  • Od małego uwielbiałam to ciasto. Potrafię zjeść tego nawet pół blaszki, a kiedy patrzę, że jeden mały kawałeczek ma tyle kcal to... Mam ochotę niedługo sama taki przygotować i nie będe patrzeć na kcal! ;D
  • Cass, właśnie dlatego, że kochana natura przystosowała nas do ciężkich warunków życiowych;] żeby łatwiej przeżyć, najlepiej lubić konkrety- tłuste i słodkie gwarantuje przeżycie zimy:) jeśli najbardziej smakowałaby nam trawa, to dawno byśmy wyginęli...
    I chyba dlatego jeśli mózg poczuje np masło ubite z cukrem (niby takie fuj, prawda?) to i tak mówi "jedz, jedz, jedz, dzięki temu przeżyjemy".
    No i skończyliśmy objadając się batonikami zamiast bukiecikami z sałaty i szczypiorku;)
  • Pani Izabelo, jak Pani po tylu latach smakował blok ? ;) Pewnie był za słodki ...
  • Mmmmmmm....pychota, zawsze mnie zadziwiają słowa, że ktoś np. się czymś zasłodził lub, że coś było za słodkie. Ja niestety nie wiem co to znaczy- a szkoda, bo wtedy może nie zjadałabym całej tabliczki czekolady jak batona...popijając gorącą czekoladą :)
  • @Pala, myślę że byśmy się dogadały ;) dla mnie też nie istnieje pojęcie "za słodki" :D
    blok czekoladowy zrobię na sylwestra :)
  • Ja bym zeżarła cały blok :D
  • carolotta 2012/12/16 22:35
    Można też przeciąć plastikową butelkę, tam nałożyć masę. Po pokrojeniu wychodzą piękne koła :) Dużo kalorii w jednej porcji, ale warto :)
  • Om nom nom. Na samej górze ze składu uciekło kakao.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/17 22:34
    @cuckoo: Racja - taki ważny składnik tego wyrobu i umknął ;) poprawione.
  • Julietta 2012/12/19 13:40
    Wygląda cudownie! ;) Kiedyś na pewno go zrobię ;)
  • peendeef 2012/12/20 14:46
    Ja niestety nigdy nie jadłam... (19 l.)
  • Jeśli nigdy nie jedliście to nie próbujcie.Uzależnia. :D
  • Wersja bez herbatników będzie bardziej kaloryczna bo będzie więcej "czekolady",a herbatniki są mniej kaloryczne od czekolady .
  • Pierwszy raz zjadłam od koleżanki. Był pyszny - kruchy. Niestety nigdy nie udało mi się powtórzyć tej konsystencji :(. Mój wychodzi zawsze gumowaty, czy Państwa też taki był? Polecam zakupić wcześniej laski wanilii, wsadzić do cukru i potem dać taki waniliowy, a także zrobić blok biało-czarny. Do białej wersji podprażone wiórki kokosowe i wanilia, do kakaowej cała reszta ;).
  • Ja mam tylko 16 lat, ale blok znam dobrze i zawsze uwielbiałam :) jutro sama będę go robić - pierwszy raz, kiedyś tylko kruszyłam herbatniki. oby wyszedł ;)
  • Julietta 2013/01/24 19:06
    Kocham go <3
  • kornela, a co ma do rzeczy twoje 'tylko 16 lat' ??
  • jak dobrze, że nie przyrządzam deserów innych oprócz pianki z jogurutu ^_^ a kocham taki bloczek :) Moja mama robi najlepszy. Jadam tylko w święta ^_^
  • asia - jak robisz piankę z jogurtu?
  • Mam przepis na lekko "odchudzony" blok czekoladowy, który podaję w postaci kuleczek. Może nie jest to ten sam smak, jednak (moim zdaniem) równie dobry, a mniej w produkcie złego tłuszczu.

    Przepis zmodyfikowany, oryginał to przepis z diety Dukana znaleziony w Interneie, więc prawdopodobnie blok wyjdzie z użyciem produktów 0% i light. Osobiście nie próbowałam.

    Składnik:
    250g mleka odtłuszczonego granulowanego
    0,5 szkl mleka 1,5% (lub trochę więcej)
    miód do smaku (wymiennie na cukier/syrop/słodzik)
    serek homogenizowany (opakowanie 125g)
    kakao - ile kto lubi, ja daję 4-5 łyżek
    80g ryżu preparowanego
    orzechy, bakalie, żurawina - ile kto lubi, co kto lubi, zazwyczaj daję "po garści"
    opcjonalnie olejki zapachowe, trochę rumu, skórka pomarańczowa itp.
    wiórki kokosowe/pokruszone orzechy - do obtoczenia kulek

    Zakładając użycie 2 łyżeczek miodu (lubię mniej słodkie) i około 100-120g bakalii, wychodzi mi 40 sporych kuleczek. W przybliżeniu jedna ma 50kcal, 3,2g białka, zaledwie 0,8g tłuszczu i 7,8g węglowodanów.

    Serek, mleko, miód, kakao zagotowuję. Po lekkim przestygnięciu, ale jeszcze dość ciepłe składniki dokładnie mieszam z mlekiem granulowanym i do powstałej masy dodaję bakalie, orzechy, ryż.

    Rada dla kuleczkowców - Ta masa kakaowa musi być luźniejsza niż na blok, bo nie sklei składników, więc w razie potrzeby i chęci robienia trufli, dolewamy odrobinę mleka. Kuleczki obtaczamy, żeby ładniej wyglądały.

    Smacznego :D



  • Uwielbiam blok *.* w moim jest tylko troche mniej dodatkow a więcej masy czekoladowej.
  • Oj panienki , od tego cuda pupy wam urosną jak np "grycankom"

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę