Z pewnością często widzisz reklamy mleka lub produktów nabiałowych, w których zrelaksowane krowy pasą się na zielonej łące i z przyjemnością podjadają świeżą trawę. Te sielskie obrazy, wywołujące tęsknotę za tym, co swojskie i naturalne, pozwalają wielu z nas uwierzyć, że taka hodowla krów jest źródłem mleka czy serów trafiających na domowe stoły. Czy to faktycznie prawdziwy obraz? Tak, ale tylko w odniesieniu do mleka pochodzącego z ekologicznych certyfikowanych gospodarstw, leżących w czystych rejonach Polski.


Krowy są tam wypasane głównie na naturalnych zielonych pastwiskach. Właściciele gospodarstw muszą spełnić rygorystyczne przepisy – nie mogą stosować sztucznych nawozów, syntetycznych środków ochrony roślin. Brak pestycydów wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie krów i jakość mleka, ale także na brak zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych. Tym samym mamy gwarancję, że mleko i powstające z niego produkty nabiałowe są w pełni organiczne, a środowisko nie ucierpiało wskutek działalności człowieka.


Z mleka od szczęśliwych krów powstają najwyższej jakości produkty wyróżniające się wysoką zawartością składników odżywczych. Ekomasło i ekomozzarella charakteryzują się prostym składem i doskonałym naturalnym smakiem.


Poznasz je po charakterystycznym oznaczeniu w kształcie zielonego listka, który daje pewność, że powstały one zgodnie z obowiązującymi w Europie regułami rolnictwa ekologicznego. Taki nabiał wyróżnia się wysoką, stale sprawdzaną jakością.


Sięgając po ekomasło i ser mozzarella, zyskujesz pod każdym względem lepszy produkt, który naturalnie wzbogaca twoją dietę. Jednocześnie swoim wyborem działasz na rzecz ochrony środowiska. Jesteś eko, jak… twoje ulubione mleko.


Materiał opracowany przez Polmlek Grudziądz sp. z o.o.