Makroelement (makropierwiastek) stanowiący około 1% masy ciała człowieka. Obok wapnia, główny składnik budujący układ kostny. Fosfor może spełniać swoje funkcje w obecności wapnia i witaminy D. Stosunek spożywanego fosforu do wapnia powinien wynosić 1:1. Fosfor wchodzi w skład białek, tłuszczów, węglowodanów oraz kwasów nukleinowych oraz wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.


Nadmiar fosforu w diecie może skutkować zaburzeniem wchłaniania innych minerałów, m.in. wapnia, cynku, magnezu, miedzi i żelaza. Ze względu na powszechne występowanie tego pierwiastka, nie obserwuje się niedoborów fosforu.  Przy niewystarczającym spożyciu wapnia i zbyt wysokim spożyciu fosforu może dojść do obniżenia stężenia wapnia we krwi.


Do źródeł fosforu zaliczyć można: mięso, jaja, ryby, podroby, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, mleko i jego przetwory, produkty przetworzone (np. produkty typu instant, wędliny, parówki, napoje typu cola).