Actimel

Actimel klasyczny - mleko fermentowane z L. casei Defensis i witaminami B6 i D. waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 71 kcal 71 kcal
Białko 2,8 g 2,8 g
Tłuszcz 1,6 g 1,6 g
Węglowodany 10,5 g 10,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Actimel kalorie w 100g: 71kcal

Zobacz więcej: 100g porcja actimel

Ostatnia aktualizacja: 2015.06.08

Ważenie dodano: 2011.07.30 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: mleko częściowo odtłuszczone pasteryzowane, mleko odtłuszczone rekonstytuowane pasteryzowane, cukier lub syrop skrobiowy, glukoza, żywe kultury bakterii jogurtowych i L. casei Defensis, witamina B6, witamina D.
Producent: Danone Sp. z o.o.
Marka: Actimel

Mamy 29 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Działa?? Zdrowy jest?
  • Tak, działa i jest zdrowe, bo to jest kwaśne mleko, tyle że posłodzone.
  • jakiś czas temu była głośna nagonka na Actimela , że to jedno wielkie oszustwo
  • Czytacie mi w myślach! :)
  • To jest jedno wielkie oszustwo, działanie Actimela nigdy nie zostało w 100% potwierdzone. Polecam artykuły na ten temat, może kogoś to zniechęci do kupowania kwaśnego mleka za 5 zł.
  • Tez uważam ze to straszna ściema, ewentualnie jak kto woli - placebo ;)
  • ale jest dobry :D
  • już lepiej kupić witaminę B6 w tabletkach niż pić to świństwo :P
  • So Lovely 2011/07/31 17:05
    oooj tam, to jest smaczne ;P no i dla tych żywych kultur bakterii i wapnia warto to wypić.
  • Jak dla mnie, to za dużo kcal, przecież to takie małe;) A zważycie tą wersję lekką (light), prosze, prosze, prosze;))
  • 71 kcal to dużo? Proszę was...
  • jak na tego typu napój to sporo. Już wolę Twista Bakomy malinowo-cytrynowy. Nie dość, że smaczny to jeszcze 32kcal na 100.
    So lovely, inne jogurty też mają żywe kultury i wapń ;)
  • So Lovely 2011/08/01 13:39
    @jo - wiem, wiem, dlatego warto to wypić czasem. Nie wiem co wy macie do Actimela ;). nie szkodzi przecież.
  • po pierwsze jest niesmaczny, a po drugie jego działanie nie zostało potwierdzone naukowo. Nie mam świra na punkcie zdrowych produktów, ale jak już mam pić coś tak niedobrego to chciałabym, żeby w jakiś sposób działało, np. nienawidzę smaku kalium, ale piję, bo pomaga na skurcze :)
  • mi smakuje;)
  • Zośka ;) 2011/08/13 22:48
    pamiętam, że jak miałam 5 latek to z chęcią wypijałam cały czteropak na raz ;P teraz oczywiście patrzę na to inaczej - jest to zwykły chwyt marketingowy ;)
  • basza1977 2011/10/25 20:12
    miałam kiedyś zajęcia na mikrobiologii i musieliśmy przynieść kilka jogurtów, które potem oglądaliśmy pod mikroskopem. Uwierzcie - w Actimelu nie było żywych kultur bakterii ; )
  • To jest hit!!! Zawsze to podejrzewałam. Zastanawiam sie tylko, czy ten badany egzemplarz był przechowywany, jak należy...
  • basza1977 2011/10/26 11:10
    Przyznam, że to nie był jeden Actimel. Ale każda z 10 osób miała przynieść swój egzemplarz. I nie był to tylko Actimel, ale również inne jogurty. Większość z nich miała bakterie w formie przetrwalników, ale bardzo małe ilości, duża ilość bakterii nie żyła, czyli tym samym nie namnażała się.
    Dlatego ciężko jest zrobić jogurt domowej roboty - zaszczepić jogurtem naturalnym mleko i trzymać do 34 stopni C. Oczywiście w jogurtach są minimalne ilości bakterii, ale jest ich tak mało, że nie mają wpływu na naszą florę jelitową - jej poprawę, ani na naszą odporność. To mnie zupełnie zniechęciło do jogurtów. A zupełnie odrzuciło co innego, tylko nie wiem czy napisać, bo zwolennicy owocowych jogurtów, w tym Actimelu mogą mnie zlinczować : )
  • Napisz, napisz ja chce wiedzieć :D
  • Tutaj można zostać zlinczowanym z wielu powodów, każdy czasem tego doświadcza, a przynajmniej będziemy wiedzić na co uważać, przy zakupie actimela i innych jogurtów.
  • basza1977 2011/10/26 13:46
    Miałam kiedyś praktyki w mleczarni. Były tam robione również jogurty i serki homogenizowane. Wsad owocowy do jogurtów był w wielkiej kadzi. Pamiętam truskawkowy. Była to pulpa truskawkowa w kolorze brązowym. Truskawki po obróbce cieplnej tracą kolor i stają się brunatno-brązowe. Pan wlewał sok z buraka i kwas karminowy - koszelinę do tej pulpy, aby nadać jej kolor czerwony. Potem wsypywał cukier i zagęszczacze. Ta pulpa była potem mieszana z jogurtem naturalnym, albo serkami. Koszelina to inaczej http://ecostam.blox.pl/2010/08/Koszenila-barwnik-z-robakow.html
    Inne owocowe jogurty robione są podobnie - z innymi barwnikami. Ten cukier, zagęszczacze i emulgatory. Już lepiej mieć coś naturalnego i wkroić banana lub nawet rodzynki
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/26 14:00
    @basza1977: to prawda, co napisałaś. Gdy ktoś się mnie pyta, dlaczego nie powinno się spożywać jogurtów / deserów "owocowych", odpowiadam w podobny sposób, który podałaś powyżej. Jednym zdaniem można to scharakteryzować w ten sposób: jogurt/ deser owocowy = mleko, cukier (bądź inne substancje słodzące) przetworzone owoce, substancje smakowe, zapachowe, zagęszczające (typu żelatyna wieprzowa, mączka chleba świętojańskiego, guma arabska), barwniki. Szkoda układu pokarmowego ;) A przecież w kilka minut można sporządzić samodzielnie pyszne koktajle mleczno owocowe, np. :
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-z-truskawkami-jagodami-i-bananem
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-z-malinami
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-z-pomarancza
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-koktajlu-egzotycznego
    Zamiast koszelina powinno być koszenila :)
  • W sumie spodziewałam sie czegoś duuuzo gorszego np. info w stylu tego jak pare lat temu panowie pracujący w jednym z "barów" na wrocławskim PKP ulepszali sos majonezowy, czy tam czosnkowy już nie pamietam dokładnie. W każdym razie ten jasny...
    A co do koktajlow to główny problem z nimi taki, ze są do picia, a jogurtu do jedzenia ;) no i robot w zmywarce dużo miejsca zajmuje hehe
  • basza1977 2011/10/26 17:28
    ale i tak podsumowując; ACTIMEL nie ma żywych kultur bakterii no i ma obrzydliwe dodatki.
    A odchodząc od tematu - haruka, wyobraź sobie, że parę lat temu dużo czasu spędzałam na tym dworcu, jak studiowałam we Wrocławiu i wracałam do domu PKP na weekend.
    Często tam jadałam knysze i inne...oj, oj, niedobrze : (
  • Mlekołatka 2012/10/04 10:00
    Kiedys piłam ,ale teraz Actimela wgl nie pije i nie lubię ;)
  • Hmm, czemu po wpisaniu w wyszukiwarkę "bekon", wychodzi mi ten jogurt? ;)

    Odnośnie tego jogurtu, nie wierzę w żadną jego tajemną moc, dla mnie to jest zwykła ściema i chwyt marketingowy, a ludzie się na to łapią. Chyba zdrowszy jest najzwyklejszy jogurt naturalny, z normalnego mleka i bez dodatku cukru i glukozy?
  • "czemu po wpisaniu w wyszukiwarkę "bekon", wychodzi mi ten jogurt?" - buahaha, aż się popłakałam :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2015/06/08 15:17
    @Tvk_91: Ciekawe pytanie, rzeczywiście wynik dość niespodziewany ;) Korzystamy z zewnętrznego mechanizmu wyszukiwania i sprawdziłem teraz jak jest przetwarzane zapytanie bekon. W składzie tego jogurtu jest "mleko rekonstytuowane", wyszukiwarka potrafi rozróżnić co jest literówką i znajduje fragment rekon z rekonstytuowane jako literówkę dla słowa bekon. Stąd te wyniki. Poszperam, czy mogę jakoś zmniejszyć czułość dla takich zapytań.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę