5 chrupiących placków ziemniaczanych Fix Knorr po przyrządzeniu

Chrupiące placki ziemniaczane Fix Knorr po przyrządzeniu

5 chrupiących placków ziemniaczanych Fix Knorr po przyrządzeniu waży 175 g.

  100g na zdjęciu (175 g)
Energia 302 kcal 529 kcal
Białko 2,7 g 4,7 g
Tłuszcz 23,4 g 41,0 g
Węglowodany 19,8 g 34,7 g
Błonnik 1,4 g 2,5 g

Chrupiące placki ziemniaczane Fix Knorr po przyrządzeniu kalorie w 100g: 302kcal

Zobacz więcej: chrupiący placek ziemniaczany 175g knorr fix porcja

Ostatnia aktualizacja: 2015.03.30

Ważenie dodano: 2014.02.04 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania

Skład: Fix Knorr (ziemniaki (61 %), skrobia, sól, cebula, tłuszcz roślinny, kwas: kwas askorbinowy) + woda + 1 jajko + olej roślinny.
Producent: Unilever
Marka: Knorr

Mamy 25 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/02/04 16:09
    Placki ziemniaczane sporządziłam zgodnie z instrukcją podaną na etykiecie produktu.
    W związku z tym, że wartość odżywcza po przyrządzeniu podana jest tylko dla 5 sztuk (a nie dla np. dla 100 g lub ilości masy tych pięciu sztuk placków), a także dane dotyczą zaledwie kcal i tłuszczu ogółem (+ cukrów, kwasów tłuszczowych nasyconych i sodu), bez podania białka i węglowodanów, skontaktowałam się z producentem. Niestety, nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi zwrotnej. W każdym razie samodzielnie wykonałam obliczenia. Wartość energetyczna oraz zawartość tłuszczu są w obu przypadkach praktycznie takie same. Jeżeli uzyskam wszystkie dane od producenta, to wówczas skonfrontuję je ze swoimi i gdy zajdzie potrzeba zamiany w tabelce, poinformuję o tym manewrze w komentarzu.
    Oczywiście należy mieć na uwadze, że każdorazowo takie placki nawet po użyciu wyjściowych składników o tej samej gramaturze, mogą mieć nieco inne wartości odżywcze. Wiąże się to między innymi z temperaturą tłuszczu, czasem smażenia, ilością wchłoniętego tłuszczu, ilością odsączonego tłuszczu na papierze.
    Dodatkowe informacje: otrzymałam 20 sztuk placków (na opakowaniu widnieje informacja: "do 20 sztuk").
    Placki po usmażeniu układałam na papierowym ręczniku.
    Na ostatnim zdjęciu, w brązowym naczyniu znajduje się 20 sztuk usmażonych placków.
    Według producenta, 5 placków dostarcza 520 kcal i 40 g tłuszczu. Z moich obliczeń wyszło, że 5 sztuk placków waży 175 g, co oznacza 529 kcal i 41 kcal. Czyli praktycznie te same wartości.
    Placki sporządziłam według wytycznych producenta:
    Przygotuj:
    2 i 1/2 szklanki zimnej wody
    1 jajko
    3/4 szklanki oleju do smażenia
    Sposób przygotowania:
    1. Zawartość torebki przesyp do miseczki i dokładnie wymieszaj z wodą i jajkiem.
    2. Ciasto odstaw na 10 minut, aby zgęstniało.
    3. Placki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Rada: placki zawsze smaż na rozgrzanym oleju i układaj na papierowym ręczniku - będą mniej tłuste.
  • 3/4 szklanki oleju jezuuu :P
    Smakują podobnie jak domowe?
  • chyba wolę normalne placki :)
  • Sharianka 2014/02/04 19:14
    3/4 szklanki oleju do samego smażenia?! O.O
  • Malina16 2014/02/04 19:17
    zdecydowanie wolę przyrządzić sama :D
  • Skład nie jest zły, dobra alternatywa dla kogoś kto nie lubi trzeć ziemniaków. Jednak nie jestem przekonana co do takich potraw, mimo, że nIgdy takich z proszku nie próbowałam.
    PS. Śliczny talerzyk :)
  • MoReLoWa<3 2014/02/04 19:59
    u mnie dzisiaj były placki ziemniaczane, ale domowej roboty :)
  • Mi te placki niestety baardzo smakują, są bardzo delikatne, lekko słodkie i ładnie pachną, jednak nic nie przebije prawdziwych placków ziemniaczanych albo racuszków u babci :D
  • ooo musze zrobić !!!!! tylko że u mnie zawsze ojciec sie wtrąca jak placki ktoś zmaży a jego smakują jak dentka od roweru :/

    Pani Izo a Pani smakowały???
  • 3/4 szklanki oleju? O rany, kto tak smaży? Ja do placków zawsze daję tak ze 2mm warstwę oleju na patelni...
    A tak btw to te placki mi też smakują. Są inne niż domowe, w sumie nawet ciężko mi porównać które lepsze bo tak się różnią ;)
  • @epileptyk widzę ze mamy ten sam problem z ojcami ;) mój sie wtrąca za każdym razem jak cos robie w kuchni i zawsze doprowadza do katastrofy
  • a bez tkuszczu ile bedzie mial kcal?
  • mrt i wszyscy piszący o oleju: wydaje mi się, że mniej więcej 3/4szkl zużywa się jeśli smaży się placki właśnie na 2mm warstwie oleju na patelni... W końcu placki chłoną tłuszcz i co chwilę trzeba uzupełniać, więc na usmażenie kilku porcji może zejść ze 3/4 szkl...
  • mozna smazyc bez oleju
  • Uwielbiam je :)
    Są pyszne :)
    Dzięki za zważenie :)
  • Ja uwielbiam placki ziemniaczane na drugi dzień tak na zimno wszamac ale te z paczki tylko świeże na ciepło są jadalne
  • Jak jecie placki? Słyszałam wiele wersji, najczęściej na słodko. Jestem ciekawa czy ktoś jada jak ja: z pieprzem, solą lub keczupem. Nie wyobrażam sobie jeść smażonych ziemniaków na słodko, fuj ;d. A wszystko w około leją śmietanę i sypią cukier ; )
  • Powtórzę to, co napisałam pod ważeniem wersji domowej: cukier i śmietana to profanacja placka ziemniaczanego ! Zazwyczaj szamam same, ewentualnie z solą, rzadziej z keczupem :). Oprócz cebuli dajemy też do środka troszkę czosnku, mmm...
  • Te tutaj na zdjęciu wyglądają jakoś dziwnie puchato...
  • cuckoo: odniosłam właśnie takie samo wrażenie. placki ziemniaczane, według mnie, powinny być cieniutkie i chrupiące (najlepiej posypane solą z odrobiną cebuli w masie ziemniaczanej ;-)). te na zdjęciu wyglądają bardziej jak niedosmażone racuchy.
  • jak byłam mała to placki ziemniaczane jadłam z cukrem pudrem, ale dzisiaj słabo mi się robi na myśl o takim połączeniu, teraz jem je z ketchupem, jakimś sosem np. czosnkowym albo "na sucho" i chyba ostatnia wersja najbardziej mi smakuje.
  • natala12333 2014/02/06 01:09
    A ja uwielbiam placki ziemniaczane z twarogiem i ze śmietaną :)
  • @cykada, ale ja zaczynam smażenie od 2 mm warstwy oleju i potem już nie dolewam, ewentualnie łyżkę lub dwie, nawet jak placki wchłaniają, to na takiej ledwo co natłuszczonej też wychodzą. Schodzi mi może max 100ml oleju. ;)
    A placki jem ze śmietaną lub z sosem pieczarkowym albo grzybowym, samodzielniej roboty oczywiście :) Jak byłam mała jadłam z cukrem, teraz podobnie jak @hejhej, jest mi słabo na samą myśl o tym :P
  • @kalincia mój tata nieźle gotuje ale placki akurat fatalnie mu wychodzą ale ja lubie jak czasem robi obiad bo umie ostro doprawić :)
  • Tirota21 2015/03/30 11:29
    Ja te placki zrobiłam i podałam tak: placek ziemniaczany na to plaster mozzarelii , plaster pomidora na to świeża bazylia ( pieprz trochę soli jak ktoś lubi - ja nie ), i znowu placek ziemniaczany , Posypane drobnym szczypiorkiem :). można dodatkowo zapiec w piekarniku żeby ser się rozpuścił jak ktoś lubi :) , na pewnoo danie dietetyczne nie jest :D . Ale moje kubki smakowe są zadowolone . Ps. jeszcze lepiej to smakuje jak się samemu zrobi placki :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • dla zalogowanych użytkowników nazwa przy komentarzu prowadzi do profilu gdzie możesz promowac swoją stronę / bloga
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę